Våra lägenheter

 

Renovering

Ibland vill man förnya och komplettera sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar måste du få styrelsens godkännande.

Det gäller t.ex uppsättning av markiser, inglasning balkong, förändring av lägenhet layout, påverkan på förenings system som avlopp, ventillation, vatten, element etc. Detta för att undvika framtida problem.

Vid renovering av badrum så gäller följande att all VVS installation ska ske fackmannamässigt. Våtrumsarbetet med tätskikt ska utföras av företag och personal som har certifikat för våtrum t.ex utfärdat av byggkeramik rådet.

Flytt av avloppsbrunn godkänns inte.

Tänk på att det är dit ansvar som innehavare att ha dokumentation angående detta och som då inkluderar kvalitetsdokumentation att egenkontroll har skett.

Dokumentation angående detta kan efterfrågas av försäkringsbolag i samband med en vattenskada.,

Dokumentation bör därför hanteras som en värdehandling och överlämnas vid försäljning till ny innehavare.

 Som innehavare ansvar du för elen i din lägenhet, förening ansvarar endast för elmätaren.

Tänk på att du som bostadsrättshavare äger rätten att bo i lägenheten och att det är föreningen som äger lägenheten!

Vi vill alla ha det fint i vår lägenhet. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta får endast förekomma på vardagar mellan 08.00 och 20.00 och på lördagar mellan 09.00 och 17.00.

På söndagar och helgdagar får inget arbete göras som är störande, utan alla måste respektera att våra grannar vill ha lugn och ro.

Försäkringar

Tänk på att det är mycket viktigt att ha en hemförsäkring för BOSTADSRÄTT. Du ansvarar för all skada som sker i din lägenhets ytskikt. Föreningens försäkring täcker endast skador i din lägenhet om föreningen har varit oaktsam.

Ventilation

Tänk på att det måste komma in luft i lägenheten för att utsuget skall fungera och att det inte skall bli kallras genom att luften dras in genom ej avsedda springor. Om man "stänger" ventilerna vid fönstren, så kontrollera att det fortfarande läcker in lite luft. Ventilerna är konstruerade för att aldrig vara helt stängda för att få ett hälsosamt inneklimat.

Vi har nytt ventilationssystem som är installerat 2007. Några har fortfarande kvar sina kolfilterfläktar. När dessa skall bytas MÅSTE fläktarna vara anpassade för vårt fläktsystem och vara av Alliance typen för användning i lägenhet. Tänk på att vid renovering så får inte inspektionsluckor till ventilationssystemet byggas för. Åtkomst till ventilationsrör måste kunna ges vid OVK eller rengörning av ventilationsrören. Är det inbyggt så kommer innehavare få ett åläggande att ordna åtkomst.

Värmen

Värmesystemet är inställt för att hålla en innertemperatur på ca 21 grader. På hösten när värmesystemet går igång  kan det finnas behov av luftning av radiatorerna och att få igång termostatventiler, som ibland hänger sig efter sommaruppehållet.
Om du inte själv klarar av att lufta radiatorer mm, så kontaktar du vår fastighetsskötare genom att göra en felanmällan så åtgärdar han problemet.

Vid snabba temperatursvängningar utomhus har vår fastighet det svårt för att följa med i temperaturskiftningarna. Fastigheten har en stor "massa" att dels värma upp och dels kyla ner.Därför kan det ta ett tag innan temperaturen inne blir komfortabel.

20% av lägenheterna har en temperaturgivare som ger indata till värmesystemet. Har du en sådan lägenhet så får givaren inte flyttas då det kan ge felaktiga mätvärden.

Ljud i flerfamiljehus

Tänk på att ditt golv är din grannes tak. Det är därför viktigt att du inte låter TV, radio eller CD-spelare stå på för högt. Gå inte i träskor eller andra skor som ger störande ljud inomhus och gör inget annat, som kan störa din granne.

Detta är speciellt viktigt mellan 22.00 och 07.00, då du bör iaktta "största möjliga tystnad".
Då du anordnar fest i den egna bostaden bör du meddela grannarna och visa hänsyn.