Många föreningar överväger just nu hur de praktiskt ska kunna hitta en lösning. Därför har HSB Göteborg utvecklat en tjänst som inkluderar förstudie, omställning och implementering för att stödja föreningarna i att uppfylla lagkraven och förbättra hållbarheten.
Från och med 2027 måste fastighetsägare erbjuda insamling av mindre förpackningar vid fastigheten och kan inte längre hänvisa boende till en återvinningsstation. Det innebär att ni som fastighetsägare ansvarar för att erbjuda förpackningsinsamling nära fastigheten samt att genomföra eventuella ombyggnationer eller anpassningar som krävs för att leva upp till kravet. Förändringen kan innebära ombyggnationer av befintliga soprum, bygga miljöhus eller enklare åtgärder såsom installation av ytterligare kärl. Kommunen ansvarar för sophämtningen men bostadsrättsföreningen behöver se till att det finns tillräckligt med utrymme och kärl för de avfallsslag som ska sorteras fastighetsnära:
För skrymmande förpackningar, såsom stora kartonger som inte får plats i de vanliga kärlen, kan boende däremot fortfarande hänvisas till kommunens återvinningsstationer.
“Fastighetsnära insamling” innebär att avfall hämtas direkt från den fastighet där det uppstår. Om detta inte är möjligt på grund av fastighetens utformning, läge eller andra faktorer, sker insamlingen från en plats i nära anslutning till fastigheten. För att avgöra om insamlingsplatsen är tillräckligt fastighetsnära kontakta kommunens avfallsavdelning.
För att en bostadsrättsförening ska få kostnadsfria hämtningar, följ kommunens riktlinjer. Här är några punkter att tänka på:
Följ kommunens hämtningsschema
De flesta kommuner erbjuder kostnadsfri hämtning enligt fastställda frekvenser för varje typ av förpackning. Titta på kommunens hemsida för att se vad som gäller i just er kommun.
Godkända avfallsentreprenörer
Säkerställ att ni anlitar avfallsentreprenörer som är upphandlade och godkända av kommunen för insamling av förpackningsavfall. De finner ni på kommunens hemsida.
Inventera och anpassa avfallsutrymmen
Utvärdera de befintliga utrymmena, identifiera ombyggnadsbehov och säkerställ att det finns tillräckligt med utrymme och rätt antal och storlek på behållare för de olika förpackningsmaterialen.
Kommunicera med kommunen
Ta kontakt med kommunen eller det kommunala avfallsbolaget för att klargöra hur insamlingen ska organiseras.
Informera medlemmar och hyresgäster
Kommunicera de kommande förändringarna till medlemmar och eventuella hyresgäster för att säkerställa korrekt sortering och hantering av avfall.
Vi kan hjälpa till med både förberedelser och omställning för att säkerställa att er förening uppfyller de nya lagkraven, bidrar till en mer hållbar avfallshantering och samtidigt sänker kostnaderna Förslagen utgår bland annat från de forskningsresultat som vi kommit fram till inom HSBs forskningsarena HSB Living Lab under de senaste tio åren.
Vi kan hjälpa er med följande:
Förstudie av fastighetens förutsättningar
Platsbesök för kartläggning, inventering av nuvarande soprum, frekvenser och kärl, inledande kontakt med kommun och avfallsentreprenörer samt genomgång av åtgärdsförslag med styrelse.
Omställning till nya krav
Kontakt med kommunen, bygglovsansökan, förfrågningsunderlag, projektering, upphandling av entreprenörer och ramleverantörer, information till boende mm.
Vill du få kostnadsfri rådgivning eller offert på Fastighetsnära insamling eller någon annan tjänst inom fastighetsförvaltning? Fyll i vårt formulär så hör vi av oss.