Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

FAQ - vanliga frågor och svar

Här nedan kan du läsa svar på vanligt förekommande frågor angående överlåtelser, avgifter, bosparande och medlemskap hos HSB Göteborg.

Hur går en överlåtelse till?

De flesta överlåtelser sker genom mäklare och då brukar mäklaren guida genom processen och ta hand om det praktiska. Men vid en privatförsäljning, gåva, bodelning eller arv behöver vi som förvaltare få in kopior på de juridiska handlingarna så att vi kan registrera de nya ägarförhållandena i bostadsrättens lägenhetsförteckning. Handlingarna skickas via mejl till boendeservice.gbg@hsb.se eller i pappersform till:
HSB Göteborg, Överlåtelser
Box 311 11
40032 Göteborg

Vid försäljningar och gåvor kommer du att få betala en överlåtelseavgift, som uppgår till 2,5 procent av prisbasbeloppet. Det är dock gratis att registrera om ägarförhållandena vid arv och bodelning. Viktigt att tänka på är att vid arv måste en kopia av registrerad bouppteckning samt eventuellt testamente och arvskifte skickas in.

När vi tagit emot någon av tidigare nämnda handlingar skickar vi dem elektroniskt till bostadsrättsföreningen för godkännande av de nya medlemmarna. OBS! Gäller det en HSB-lägenhet måste de nya bostadsrättshavarna vara medlemmar i HSB Göteborg för att bostadsrättsföreningen ska kunna godkänna den nya bostadsrättsinnehavaren. Se mer information under nedan rubrik; "Måste jag vara medlem i HSB Göteborg som innehavare av en HSB-bostadsrätt?".

Juridisk rådgivning
För alla som är medlemmar i HSB Göteborg finns gratis juridisk rådgivning som kan vara användbar om man har frågor om hur man bäst går tillväga för att överlåta sin lägenhet. Läs mer här: hsb.se/goteborg/medlem/privatperson/juridisk-radgivning

Mallar
Blankettmallar på gåvobrev och överlåtelse hittas här på vår hemsida: hsb.se/goteborg/blanketter

Måste jag vara medlem i HSB Göteborg som innehavare av en HSB-bostadsrätt?

Alla innehavare av en bostadsrättslägenhet i en HSB-bostadsrättsförening som är medlem i HSB Göteborg, måste själva enligt stadgarna vara medlemmar i HSB Göteborg. Enklast löser du ditt medlemskap genom att gå in på blimedlem.hsb.se och fylla i dina uppgifter. Det går också bra att kontakta HSB Göteborgs överlåtelseavdelning på telefon, 010-442 20 00, och be att få en avi hemskickad.

Vill du veta mer om medlemskapet och vårt bosparande hittar du information här på vår hemsida: hsb.se/goteborg/medlem/privatperson

Vad är en överlåtelseavgift?

Vid en försäljning och gåva av hela eller delar av bostadsrätten tas en överlåtelseavgift ut som är reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Denna brukar vara satt till 2,5 procent av prisbasbeloppet. Vanligen betalar den som säljer/överlåter lägenheten avgiften, om det inte uttryckligen står i föreningens stadgar att köparen ska betala avgiften. Avgiften aviseras i samband med att lägenheten tillträds.

Hur betalar jag första månadsavgiften i min nya bostadsrätt?

I samband med tillträdet av bostadsrätten skickas nya avier ut i de nya ägarnas namn. Betala aldrig med förra ägarens avi utan avvakta egna avier i eget namn. Den som var innehavare av lägenheten den förste i månaden är betalningsansvarig för hela månaden. Vid tillträdesdag mitt i månaden gör säljare och köpare en avräkning av innevarande månads avgift. Är en mäklare inblandad brukar de hjälpa till att reglera avgiften i samband med tillträdet.

Har du inte fått avierna en vecka efter inflyttningen kontaktar du HSB Göteborgs hyror- och överlåtelseavdelning via mejl, boendeservice.gbg@hsb.se eller på telefon, 010-442 20 00.

Varför får jag en pantavgift på avgiftsavin?

Bostadsrättsföreningen är enligt lag skyldig att föra register över bostadsrätternas pantsättningar. För arbetet har bostadsrättsföreningen enligt stadgarna rätt att ta ut en administrativ avgift av bostadsrättsinnehavarna med en procent av prisbasbeloppet per pantsättning. Avgiften tas ut på nästkommande kvartals första avgiftsavi och uppgår till 1 procent av prisbasbeloppet.

Varför får jag IMD-avgifter när jag flyttat från min bostadsrätt?

Många bostadsrättsföreningar har individuell enhetsmätning (IMD) på el, varmvatten, kallvatten och värme. Detta innebär att varje bostadsrätt betalar för den egna förbrukningen. Förbrukningen betalas fem månader i efterskott, exempelvis kommer januaris förbrukning på junis avi. När du flyttar till en förening med individuell enhetsmätning betalar du inga IMD-avgifter de fem första månaderna efter tillträdet.

Den dagen du flyttar från föreningen kommer de fem sista månadernas förbrukning att aviseras i efterskott. På din slutfaktura aviseras den förbrukning du hade till och med det datum du överlåter din lägenhet.

Hur blir jag medlem i HSB?

Gå in på blimedlem.hsb.se och fyll i dina uppgifter. Så snart du betalat din medlemsandel och medlemsavgift kan du nyttja medlemsförmånerna.

Kan jag flytta mitt medlemskap mellan HSB-föreningar?

Om du är medlem i en annan HSB-förening kan du flytta över ditt medlemskap och bosparande till exempelvis HSB Göteborg. Kontakta din nuvarande HSB-förening så hjälper de till med överlåtelsen.

Hur gör jag för att börja bospara i HSB?

För att bospara i HSB måste du vara medlem i någon av landets HSB-föreningar. Du väljer själv hur mycket du vill spara i månaden och får en poäng per sparad hundralapp, max fem poäng per månad och 60 poäng per år. Läs mer om bosparande och börja bospara på hsb.se/bospar

Måste jag spara varje månad eller kan jag sätta in ett engångsbelopp?

Det väljer du helt och hållet själv, om du sparar med ett engångsbelopp räknas allt över maxbeloppet (500 kronor) för den månaden som ett överskottssparande. Ditt överskottsparande räknas automatiskt av mot nya bosparpoäng varje månad som passerar, tills du inte längre har något överskott kvar. Det betyder inte att du kan få bosparpoäng retroaktivt. Läs mer om hur bosparandet fungerar genom att klicka här.

Varför kan jag inte se mina bosparpoäng?

Nya poäng räknas upp den sista i varje månad, då systemet känner av om det finns pengar motsvarande nya poäng i någon av de godkända sparformerna. Det kan ta upp till tre vardagar innan poängen går att se i Mitt HSB.

Hur länge måste jag bospara för att få en hyresrätt?

Hur många bosparpoäng som krävs för att få en hyreslägenhet beror på hur många bosparare som är intresserade av just det objekt du söker. Här hittar du information om hur många bosparpoäng som har krävts i våra olika områden: hsb.se/goteborg/fordeladelagenheter

Kan jag överlåta mina bosparpoäng till någon annan?

Det går bra att överlåta sina bosparpoäng till, make/maka, sambo, registrerad partner, förälder, syskon, barn eller barnbarn. Det går även bra att överlåta bosparpoäng genom bodelning, arv eller testamente. Det finns blankett för överlåtelse av bosparpoäng som du hittar här

Vad är HSB Dela?

HSB lanserar en ny modell för att äga en bostadsrätt: HSB Dela. Modellen vänder sig till unga vuxna i åldern 18 - 29 år som idag har svårt att köpa en egen bostad. HSB Dela innebär att HSB köper 50 procent och köparen 50 procent av en bostadsrätt. Läs mer på hsb.se/dela.

HSB Göteborg kommer att fördela lägenheter genom HSB Dela i våra två kommande nyproduktionsprojekt brf Ramselyckan och brf Spanjoletten.

 

Regler för HSBs bosparande
Här hittar du HSBs Bosparregler som gäller från 1 januari 2020

HSBS bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank.
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.