Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skötselråd och tips

Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan kan du ta del av våra tips på hur du underhåller din lägenhet för att bibehålla skicket – både för dig och nästkommande hyresgäst. Du hittar även information om temperatur och ventilation i din lägenhet.

Balkongen

Balkongen är en härlig del av lägenheten – speciellt på sommaren. Ta hänsyn till dina grannar när du använder den. Detta gäller:

  • Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen då de kan ramla ner och skada andra.
  • Piska eller skaka inte mattor på balkongen. Var försiktig när du vattnar blommor eller rengör balkongen så att vatten inte rinner ner till grannen under.
  • Grillning på balkongen är inte tillåten på grund av risken för brand och os.
  • Om du röker på balkongen – se till att grannen inte störs. Du får inte heller kasta ut fimparna från balkongen!

Brandvarnare

Varje lägenhet är utrustad med en brandvarnare. Du bör minst en gång per månad kontrollera din brandvarnare så att den fungerar. Tryck på knappen på brandvarnarens utsida för att kontrollera att batterierna fungerar. Om du behöver byta batterier – plocka ner brandvarnaren och sätt i ett nytt batteri. När batterierna är på väg att ta slut ger brandvarnaren ifrån sig en kort varningssignal, som indikerar att det är dags att byta batterier. Om du skulle sakna brandvarnare i din lägenhet, kontakta felanmälan så sätter fastighetsskötaren kostnadsfritt upp en brandvarnare hos dig.

Se vår videoguide om hur du kontrollerar din brandvarnare här

Elinstallationer i lägenheten

När det gäller el får du bara byta glödlampor och säkringar själv. Elinstallationer och reparationer måste utföras av en fackman. Detsamma gäller om du kopplar in en egen tvätt- eller diskmaskin i lägenheten. 

Om du installerar egen tvättmaskin ska den stå intill en golvbrunn och får aldrig skruvas fast i golvet. Diskmaskin ska alltid anslutas till kallvattenledningen och du ska stänga av vattentillförseln efter avslutad diskning. En vattenläcka kan orsaka stora skador! Lägg ett vattentätt läckageskydd under diskmaskinen. Det finns att köpa i vitvaruaffärer och många byggvaruhus.

Om du behöver byta ut en glödlampa, byt gärna till en LED-lampa som lyser lika bra men drar 85% mindre el. Bra för både plånboken och miljön. Se vår videoguide här.

Så byter du en säkring (Videoguide)

Fönster

Om du upplever dålig sikt från dina fönster kan det vara dags att putsa dem. Tänk på att du behöver putsa insidan, utsidan och mellan dina fönster för att de ska bli helt rena. 

Läs mer om hur du tar hand om dina fönster

Golv

Parkettgolv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inte blomkrukor direkt på golvet. Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta. Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel.

Kyl och frys

I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel och ger en jämnare temperatur. Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet.

Köksfläkt

I de fall det finns en köksfläkt så finns det ett löstagbart filter i köksfläkten. Detta filter ska regelbundet tas ner och diskas. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. 

Se vår guide om hur du rengör din köksfläkt på bästa sätt här

Renovera

HSB Göteborg tillämpar ”behovsprövat underhåll”. Det innebär att vi inte utgår från några särskilda tidsintervaller när det gäller underhållet i din lägenhet. Lägenheten ska vara i behov av underhåll. Det räcker alltså intu med att en viss tid har gått sedan föregående reparation.

Enligt hyreslagen ska varje lägenhet hållas i ett sådant skick, att den är ”fullt brukbar för det avsedda ändamålet”. I funktionsdugligheten räknar man till exempel in vitvaror, vattenkranar och värmeradiatorer, men även underhållet av tapeter och målning. Bedömningen sätts i relation till andra lägenheter och ska motsvara den allmänna uppfattningen om vad som är ”normal” standard på orten. Hos oss är det förvaltaren/fastighetsskötaren som bedömer om en lägenhet behöver renoveras. Om resultatet av besiktningen blir att vissa saker i lägenheten är i behov av reparation, lägger förvaltaren/ fastighetsskötaren in arbetet i en tidplan för åtgärdande. Men det innebär inte att man som hyresgäst kan kräva reparation så fort målning eller tapeter inte är i fullgott skick.

Om lägenheten är i dåligt skick på grund av att man varit oaktsam eller lägenheten utsatts för onormalt slitage, har man  allmänhet inte rätt att kräva att den åtgärdas.

Standardförbättringar

I mån av utrymme kan det finnas möjlighet att installera tvättmaskin eller diskmaskin av oss. Vi adderar då en kostnad på hyran. Ta kontakt med din förvaltare för att få mer information om hur det är i just din lägenhet. 

Renovera själv

Du har rätt att själv renovera din lägenhet, till exempel genom att måla eller tapetsera. Tänk dock på att arbetena måste göras fackmannamässigt och att förändringen, exempelvis valet av färger, inte får vara för extrem. Då kan du bli skyldig att ersätta kostnaden för att återställa bostaden i ursprungligt skick när du flyttar från lägenheten.

Det är inte tillåtet att ändra lägenhetens planlösning genom att ta bort eller sätta upp en fast vägg eller göra ett valv mellan två rum. Om du skulle vilja måla om i badrummet eller lacka om köksluckor eller skåpsdörrar, prata med din förvaltare.

Det är inte tillåtet att byta ut fast köksutrustning, montera köksfläkt med anslutning till befintligt ventilationssystem eller bygga om ett separat duschrum eller klädkammare till bastu. Om du gör det kan du bli tvingad att återställa lägenheten. Du får inte kakla själv i ditt badrum. Eftersom fuktspärren i badrummet är viktig är det inte heller tillåtet att borra i väggar eller golv utan förvaltarens tillåtelse.

Var försiktig när du borrar i väggar och gör inte fler eller större hål än du måste. Ett tips när du borrar hål i en vägg är att göra ett kryss i tapeten, vika upp kanterna och sedan borra i den tapetfria väggen. Det blir då enklare att spackla igen hålet efteråt och vika tillbaka tapeten vid flytt. I våtutrymmen eller kakelplattor får man inte borra alls!

Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning ska du överlåta till en fackman. Kontakta kundtjänst om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver lagas eller bytas. Om du är osäker på vad du själv får göra i lägenheten kan du alltid kontakta din förvaltare för råd.

Stopp i avloppet

Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten – pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts. Om du inte lyckas lösa stoppet själv, kontakta felanmälan så hjälper fastighetsskötaren dig. Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier!

Läs mer och hur du förebygger och åtgärdar stopp i avlopp via länkarna:

Så gör du rent vattenlåset (Videoguide)

Så rengör du din golvbrunn

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen kan ibland variera beroende på vilken temperatur som är utomhus. För att du som hyresgäst skall trivas som bäst i din bostad på HSB Göteborg, rekommenderar vi att temperaturen i din lägenhet bör vara omkring 20 grader både på dagen och på kvällen. Under natten brukar temperaturen vara något svalare.

För att värmesystemet ska fungera på bästa möjliga sätt rekommenderar vi att du undviker att ställa möbler eller ha gardiner framför elementet. Detta kan nämligen hindra värmen från att sprida sig i resten av rummet!

När sätts värmen på?

Förr slogs värmen på manuellt vid vissa datum, men nuförtiden sker detta automatiskt. Det är utomhustemperaturen som styr. Under våren och hösten, när nätterna är kallare och dagarna är varmare, kan det ta en stund innan systemet kommer igång vilket gör att lägenheten känns kallare. Men när medeltemperaturen utomhus blir mer jämn över hela dygnet går värmen ut i elementen under längre stunder.

Varför är elementen kalla ibland?

Elementen kan ibland kännas svala även fast det är kallt ute. Detta betyder inte att elementen inte fungerar, utan att rummet är uppvärmt till rätt tempretatur. Då stängs elementet av och svalnar efter en stund.

Oavsett om elementen är varma eller kalla, är det viktigast att lägenhetens innertemperatur visar 20 grader eller mer under dagtid. Då är temperaturen i lägenheten precis så som den ska vara.

Här kan du läsa våra tips på hur du kan påverka och mäta temperaturen i din lägenhet

Är elementen kalla kan det även bero på att de behöver luftas. Läs vår guide om hur du luftar dina element

Toalett och badrum

I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen
fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etc får inte spolas ner i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet.

Uteplatsen

Din uteplats är en del av lägenheten. Du ansvarar för att uteplatsen ser vårdad ut och att grönytor och rabatter sköts. Det är även du som hyresgäst som vårdar eventuella staket. Skärmar, spaljéer eller liknande får inte sättas upp utan vårt tillstånd.

Ventilation

Luften vi människor andas in är viktig för vår hälsa och vårat välbefinnande. Att ha ett bra ventilationssystem som bidrar med frisk luft inomhus är alltså viktigt för ett hälsosamt inomhusklimat. Syftet med ventilation i lägenheter är att avlägsna föroreningar i luften som till exempel dammpartiklar, avgaser och fukt för att tillföra frisk och ren luft istället.


När det är kallt ute kan det vara festande att sätta igen ventilerna, men gör inte det. Ventilen bör vara minst några millimeter öppen, även under vintern. Om du stänger ventilerna hindras frisk luft från att komma in i lägenheten. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och hjälper dessutom till att sprida värmen från elementen ut i rummet.

Fler tips för hyresgäster

Hur byter man en säkring, hur tar man hand om en sina fönster på bästa sätt och vad får man egenligen göra på balkongen? 

Ta del av våra tips för dig som bor i hyresrätt här