Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hönsigt värre i labbet

06 mars 2017 Detta hönshus är till de boende i HSB Living Lab för att de ska lära sig mer om hur mat blir till och hur de kan bli bättre på att kompostera i huset.

I snitt slänger svensken 76 kilo ätbar mat per år och person. Men hur ser det ut bland de boende i HSB Living Lab. De gillar ju tanken på hållbara lösningar och borde väl leva som de lär? I höstas startade Kajsa på Beteendelabbet projektet "Matsvinn" och första steget var att inventera de boendes sopor i huset. Med handskar, munskydd och kamera satte hon sig i soprummet och gick igenom soporna som de boende slängde under en vecka. I de bruna kompostpåsarna fick innehållet högsta betyg. Endast några mjuka morötter och torra champinjoner kunde ha passat bättre i en gryta än i påsen. Annars var det rätt komposterat med skal och annat som inte kunde ätas upp. Värre var det i de "vanliga" soppåsarna. Här hittade hon konservburkar, halva portioner med ätbar mat och många kilo grönsaker och frukt som definitivt hade kunnat serveras vid matbordet istället för att slängas.

För att skapa en hållbar framtid måste vi få kunskap och verktyg för att göra rätt. Så här föddes nu idén om att de boende skulle få följa matens väg från ax till limpa. Bland soppåsarna fann Kajsa massor av äggskal och bestämde sig för att satsa på ett hönshus till HSB Living Lab. I samma veva kom hon även på tanken om att bygga hönshuset hållbart och enkelt att kopiera för alla som vill ha ett eget på tomten eller taket.

Så en sen kväll den 2 mars kom hönorna till Göteborg. Kajsa tog in på hotell men hönorna fick snällt sova över i bilen och verkade nöjda när morgonen grydde. En av dem hade till och med lagt ett ägg i bilen. På morgonen dagen efter började arbetet med att få hönshuset på plats. Själva bygget gick i rasande fart och allt var frid och fröjd tills de fem hönorna skulle flytta in. Då fick en förbipasserande hund hönsvittring och satte fart mot burarna. Hönorna flydde hals över huvud och blev ett väldigt pådrag att fånga in dem. Till slut var alla i säkert förvar, blev lugnade och så småningom installerade i hönshuset på var sin pinne. En tunn tråd med elektricitet drogs runt hönshuset för att hålla grävande objudna gäster borta.

På eftermiddagen samlades "The Hen board" inne på HSB Living Lab. Tio frivilliga boende i labbet var med vid överlämnandet av ansvaret för hönorna skedde. Här fick de veta att de ska kompostera och använda sina rester från köken. De fick en lista att sätta upp på sina gemensamma kylskåp där det står vad som är mumsigt för hönor och inte. Animaliskt som ost och kött är de inte pigga på. Överbliven pasta, potatisskal går hem men mögliga bröd gillar de inte. Hönor har individuell smak, vissa gillar kål andra potatis. Här fick de också en hönsbok att läsa på.

HSB Living Lab

Resultat som önskas:
Ägg är bonus. Framförallt ska de boende som är med i projektet få en förståelse för varifrån maten kommer. Idag produceras det mesta utanför stan och landar i affärerna i förpackningar. Genom att visa på kedjan från matavfall till foder och så småningom äggleverans hoppas man att detta tydliggör värde för mat. Ett stort plus är om de engagerade samtligt har det trevligt, och att hönsprojektet skapar gemenskap i huset hos de boende.

Mål:
Mindre matsvinn, vi ska mäta detta under perioden och se vad som händer.

Så byggdes hönshuset:
Hönshuset är byggt i modulform. Materialet som används i hönshuset är av furureglar och furu-playwood som lasyrmålats för att hålla för väder och vind. Joints alltså själva fästen till reglar och plank skrivs ut i 3D print och innehåller majs och socker stärkelse så kallad PLA. Dessa håller för upp till 50 graders värme och är vattentåligt. Fästen längst med marken i pet återvunna PET-flaskor eftersom PLA kan reagera med marken.

Framtid:
Efter två månader är projektet slut. Den 1 april åker hönorna tillbaka till huvudstaden. Därefter ska hönshuset byggas upp igen och ställas ut på Konstfacks, förhoppningsvis placeras det på taket här.

Vill du veta mer, kontakta
Cecilia Lööf
Telefon: 010-442 21 31
E-post: cecilia.loof@hsb.se