Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Proaktivt arbete ger ökad trygghet

11 juni 2020 I Göteborg har HSB tagit fram en ny tjänst – en trygghetsanalys – för att hjälpa bostadsrättsföreningar att skapa större trygghet i och kring sina fastigheter.

Bostadsrättsföreningar jobbar inte alltid proaktivt med trygghetsfrågor. I stället tenderar sådana frågor att bli aktuella först när något inträffat. Därför  har HSB Göteborg tagit fram en ny tjänst som ska hjälpa föreningarna att undersöka vad som kan förbättras för att bidra till ökad trygghet.

Metoden har tagits fram av HSB Göteborgs fastighetsförvaltare Ted Silverhagen och Kristofer Andersson. De har nu genomfört ett pilotprojekt med en bostadsrättsförening i Västra Frölunda och även inlett det första ”riktiga” projektet med en förening i Kortedala.

– Vi inleder med att intervjua föreningens ordförande, vi gör en medlemsundersökning och går igenom föreningens felanmälningar, säger Kristofer Andersson och fortsätter: – Därefter gör vi en inventering av både utomhus- och inomhusmiljön samt tittar på närområdet och statistiken över eventuella brott.

Förslag på åtgärder presenteras för styrelsen

Materialet analyseras och blir sedan till en rapport som presenteras för föreningens styrelse. 

– I rapporten dokumenterar vi både det som är positivt och det som kan förbättras samt föreslår åtgärder, berättar Ted Silverhagen.

Åtgärderna kan vara allt från att förbättra rutinerna för förvaringen av nycklar eller kraftigt skära ner ett buskage, till större insatser som bör synkroniseras med underhållsplanen – exempelvis bättre belysning eller byte av dörrar. Pilotprojektet i Västra Frölunda gav fin respons. Det visade sig att styrelsen redan hade tänkt åtgärda belysning och vegetation runt fastigheten.

– Nu fick de ett kvitto på att de tänkt rätt, säger Kristofer Andersson.

I trygghetsanalysen består insatsen från bostadsrättsföreningens styrelse  framför allt i att informera medlemmarna om att en analys kommer att ske, samt att ordföranden ställer upp på en intervju. När intervjun gjordes var tjänsten ännu inte formellt lanserad, men flera föreningar i Göteborg hade ändå hört av sig och visat intresse.

– Vi ser förstås även gärna att man verkligen implementerar några av våra förslag så att analysen inte bara blir liggande på en hylla någonstans, säger Ted Silverhagen.

Kontakta oss om du vill veta mer

Är din bostadsrättsförening också intresserad av trygghetsanalysen? Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss.