Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Malmö signerar klimatkontrakt med Malmö stad

22 november 2024

I dag, fredagen den 22 november, signerade HSB Malmö, med vd Michael Carlsson i spetsen, ett klimatkontrakt med Malmö stad. Kontraktet syftar till att skapa en gemensam kraftsamling för Malmös klimatomställning. Målet är att Malmö stad ska vara en klimatneutral stad år 2030.

Genom att ansluta sig till klimatkontraktet förbinder sig HSB Malmö att aktivt arbeta med konkreta åtgärder för att nå Malmös klimatmål, bland annat genom energieffektivisering, hållbart byggande och cirkulära lösningar.

HSB Malmö är en av de största fastighetsaktörerna i Malmö och Michael Carlsson, vd, ser klimatkontraktet som en naturlig del av HSBs långsiktiga engagemang i hållbarhetsfrågor:

– Hållbarhet sitter i HSBs gener. Vi grundades för 100 år sedan just för att skapa en hållbar bostadssituation. Om vi ska lyckas bygga ett hållbart samhälle krävs samarbete, och därför är avtalet med Malmö stad en självklarhet.

Genom att skriva under klimatkontraktet fördjupar HSB Malmö sitt samarbete med Malmö stad.

– Vi är glada över att så många vill kraftsamla i Malmös klimatomställning. Samarbete med HSB Malmö och andra organisationer och företag i Malmö är direkt avgörande för att vi ska lyckas ställa om, ingen kan nå klimatmålen på egen hand. De närmsta åren behöver vi har ett stort fokus på gemensam handling, här ser vi att klimatkontrakten kan fungera som en möjliggörare, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service.

HSB Malmö har under flera år arbetat målmedvetet för att uppnå sitt mål om netto noll klimatpåverkan senast 2030. Genom en rad initiativ i hela verksamheten, som installation av solceller och elladdstolpar samt effektiv avfallshantering, har organisationen även fokuserat på att testa och klimatberäkna cirkulära lösningar i flera renoverings- och underhållsprojekt i sitt hyresbestånd.

Ett exempel är renoveringen av en stor innergård i ett kvarter vid Nobelvägen i Malmö, där målet var att minimera klimatavtrycket. Projektet klimatberäknades både under anläggningen och skötseln, och resultatet visar att klimatavtrycket från skötseln av gården har halverats.

Flera hållbara åtgärder genomfördes. Bland annat blandades biokol ner i jorden för att undvika onödiga transporter av användbar jord. Dessutom installerades regnvattenstunnor för bevattning, sedumtak, insektshotell och fågelholkar. Den biologiska mångfalden förbättrades, och antalet växtarter ökade med ungefär det dubbla (från 29 till 57 växtarter), med särskilt fokus på växter som gynnar vilda pollinatörer. Detta har attraherat en bredare variation av pollinatörer, vilket bidrar till en rikare och mer levande miljö på platsen.

HSB Malmö fokuserar även på återbruk vid renovering. Ett exempel på detta är en återbrukslägenhet i en fastighet från 1920-talet på Fersens väg i Malmö, där erfarenheterna har bidragit till att undersöka hur återbruk kan bli en integrerad del av renoveringsprocessen. Återbrukslägenheter syftar till att minska klimatavtrycket genom att bevara så mycket som möjligt av det befintliga materialet vid renoveringar, utan att tumma på standarden. Det kan exempelvis röra sig om att återanvända dörrar, parkettgolv, köksskåp och andra tidstypiska detaljer från husens byggår.

Vid det pågående nyproduktionsprojektet, HSB brf Kalk, vid Kalkbrottet Limhamn har organisationen satt ambitiösa klimatmål. En av de viktigaste åtgärderna är användningen av klimatförbättrad betong, vilket enligt erfarenhet har störst effekt på att minska klimatpåverkan när det gäller byggnadens stomme.

–Vi har tagit viktiga steg för att minska vår klimatpåverkan. Men vi vet att vi har mycket kvar att göra. Vi tror på samarbetets kraft och att vi tillsammans med Malmö stad och andra aktörer kan skapa en hållbar framtid, säger Michael Carlsson.


Om Klimatkontrakt Malmö

Malmö ska vara en klimatneutral stad 2030 och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen. Klimatkontrakt Malmö är en gemensam viljeriktning där Malmö stad åtar sig att driva på och fungera som möjliggörare genom att till exempel bjuda in till arenor där staden, företag, föreningar och akademi samlas kring gemensamma utmaningar och möjligheter inom en rad omställningsområden: Nettonollorganisation, Klimatneutralt byggande, Elförsörjning, Uppvärmning, Cirkulär ekonomi, Mobilitet och Klimatsmart konsumtion. Genom att signera visar aktörer att de aktivt, på egen hand och i samverkan med andra, vill bidra till att ställa om Malmö.


För mer information om HSB Malmö:
hsb.se

HSB Malmö är en ekonomisk förening som ägs av 53 000 medlemmar – enskilda personer och bostadsrättsföreningar. Vi erbjuder medlemskap, hyreslägenheter och nyproducerade bostadsrätter samt förvaltningstjänster. Våra medlemmar har bland annat möjlighet att bospara samt ta del av utbildningar och löpande rådgivning. Vår verksamhet finns i Burlöv, Lomma, Malmö, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Taggar

hållbarhet
nyproduktion
bostadsrätt
hyresrätt
förvaltning
medlemskapet
malmö