HSBs kompass visar vägen mot det goda boendet

Styrdokumentet "HSBs kompass" innehåller vision, uppdrag och strategier med nyckeltal som visar vägen i arbetet med att skapa det goda boendet.

HSBs vision är att vara den aktör som har det bästa anseendet hos alla våra intressenter när det gäller boendet och våra kärnvärderingar. Uppdraget är att i samverkan med medlemmarna skapa det goda boendet. HSBs kompass som omfattar HSB-föreningar, HSBs nationella bolag samt HSB Riksförbund, har målet inställt på samordnad, hållbar och gemensam utveckling:

  • HSB ska erbjuda ett kvalitativt och prisvärt medlemskap och kunderbjudande som är resurseffektivt och med låg klimatpåverkan.
  • HSB ska erbjuda ett ökat värde på medlemskapet och kunderbjudandet med hållbara tjänster/produkter.
  • HSB ska arbeta för att förbättra villkoren för boendet, där grunden är bostadsrätt och där vi är en viktig aktör för det hållbara samhället.

– Genom HSBs kompass har hela HSB ett stöd för samverkan och ömsesidigt lärande, säger Camilla Hallerborn, ansvarig för verksamhetsstyrning på HSB Riksförbund.

Var har fokus legat under 2016 i arbetet med HSBs kompass?

Hösten 2016 fattade HSBs förbundsstyrelse beslut om en ny gemensam strategi för hållbar tillväxt, baserad på nationella och internationella riktlinjer, rekommendationer och mål för hållbarhet. Detta fick som följd att en förberedelse för uppdatering av HSBs kompass påbörjades. I maj 2017 godkände HSB-stämman den nya kompassen där hållbarhetsmålen integrerats.

Kommentar från HSB på 2016 års uppföljning av HSBs kompass:

Då det är första året vi följer upp denna version av HSBs kompass saknas några resultat, men i stort görs saker i enlighet med avsikten i styrdokumentet:

  • Arbetet med att systematisera hållbarhetsarbetet pågår i enlighet med prioriterade projekt.
  • De ekonomiska nyckeltalen visar på en positiv trend.
  • Vi tappar något i marknadsandel avseende nyproduktion.
  • Antalet medlemmar och bosparare ökar.
  • Vår analys visar att vi kan minska klimatpåverkan genom minskad elanvändning, köp av ursprungsmärkt förnybar el, egenägd sol- och vindkraftsel, energieffektivare fordon med förnybara bränslen. Samtidigt finns utrymme att öka takten i klimatåtgärderna, framförallt vad gäller effektivisering av fjärrvärmeanvändningen och förnybara drivmedel i fordonsparken. Fjärrvärmeleverantörerna har som helhet hjälpt oss att nå målet 2016, men flera leverantörer har stor klimatpåverkan per köpt kWh och behöver ändra bränslemixen och fasa ut de sista fossila bränslena.
  • Kopplingen till en samordnad, hållbar och gemensam utveckling samt uppföljningen av hur kund/medlem upplever HSBs leverans är ännu inte fullt ut etablerad.

 

Uppföljning HSBs kompass 2016

Tabellen nedan visar hur stor andel medlemmar i förhållande till det totala antalet medlemmar som är knutna till en regional HSB-förening som har ett positivt svar för respektive nyckeltal. 

Intressentavstämning

Vad innebär kompassen för HSBs intressenter?

Regelbundna avstämningar med alla våra intressenter är en viktig del i vårt arbete. Den input vi får genom avstämningarna är oerhört värdefull och ligger också till grund för de uppdateringar som görs avseende strategier och mål. Under 2016 beslutades att en avstämning med intressentgruppen Leverantörer/partner skulle påbörjas. Detta arbete har pågått under första kvartalet 2017 och redogörs för kort här nedan. Under 2018 kommer vi att genomföra dialoger med samtliga övriga intressentgrupper: Medarbetare, Kunder, Medlemmar och Samhället – lokalt och globalt.

Viktigaste insikterna från intressentdialogen med Leverantörer/partner

1. Validering av HSBs strategi för hållbar tillväxt

Strategin för hållbar tillväxt upplevs som mycket bra. Fokusområdena ”Resurseffektivitet” och ”Viktig samhällsaktör” får högst betyg på en skala 1-5, men samtliga målsättningar får höga betyg överlag.

2. Väsentlighetsanalys

Våren 2016 genomfördes en väsentlighetsanalys med några HSB-föreningar och bolag inom ramen för ett projekt att systematisera HSBs hållbarhetsarbete. Analysen gjordes utifrån interna antaganden från de medverkande baserade på undersökningar lokalt och därför har det varit viktigt att få en extern intressentgrupp att kommentera den. Väsentlighetsanalysen har därför visats i samband med mötena med gruppen Leverantörer/partner.

Syftet med avstämningen av väsentlighetsanalysen är i första hand att slå fast vilka frågor som är viktigast för HSB enligt intressentgruppen Leverantörer/partner. Resultatet visar att området ”hållbar resursanvändning” och området ”antikorruption” värderas som viktigast, vilket styrker den internt genomförda väsentlighetsanalysen.

3. Den stora utmaningen  att få hela HSB att arbeta åt samma håll

Då intressentgruppen Leverantörer/partner har en relation med både HSB Affärsstöd och enskilda HSB-föreningar, är bilden av HSB ibland tudelad. Den allmänna uppfattningen i nämnd intressentgrupp är att HSB generellt ligger långt framme t.ex. gällande hållbarhet och att ambitionen är god, men att det spretar ute i verksamheten i HSB-föreningarna. Den stora utmaningen som intressentgruppen ser är vikten av att “få ut arbetet i HSB-föreningarna”.

Förutom de dialoger som görs centralt pågår det en mängd dialoger lokalt i respektive HSB-förening. Så här såg fördelningen ut 2016: