Bostadssektorn står för omkring 35 procent av den totala energianvändningen i Sverige och närmare 20 procent av koldioxidutsläppen i landet. HSBs arbete med miljö, energi och klimat utgår från de nationella miljömålen och inriktar sig på begränsad klimatpåverkan, en giftfri miljö och en god bebyggd miljö. Under 2016 har Sverige även satt nya ambitiösa klimatmål, vilket skapar ett ökat fokus på klimatarbetet.
Magnus Ulaner, Miljöchef HSB Riksförbund, belyser här i korthet arbetet med klimat- och miljöfrågor under året som gick:
– Under 2016 genomfördes ett stort arbete med att stärka upp HSBs klimatmål till år 2030. HSB har 2030 nära noll i klimatpåverkan och är anpassad till till ett förändrat klimat. Det är en uppdatering av HSBs tidigare klimatmål som innebär att klimatmålet per regional HSB-förening ligger kvar, 30 procent 2016 och 40 procent 2020, men takten för att nå målet 2023 ökar till 75 procent räknat från basåret 2008. Vidare har det verktyg vi använder för att beräkna vår klimatpåverkan fått en ny plattform som gör det utvecklingsbart över tid, säger Magnus Ulaner.
– Flera HSB-föreningar har under året köpt in elbilar och flera har arbetat med att förbättra sina miljöledningssystem utifrån standarden ISO 14001:2015, som bland annat ger mer fokus på leverantörers miljöarbete och att miljöpåverkan minskar.
Magnus ser positiva tecken i omvärlden när det gäller klimat- och miljöfrågor.
– Klimatfrågor i byggande diskuterades ingående i fastighetsbranschen under 2016 och vilket visar att medvetenhet om klimat och miljö börjar bli allt mer självklart i branschen som helhet. Nu utvecklas verktygen för att hantera klimatpåverkan i byggprocessen.
– HSB arbetar med miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad som garanterar låg energianvändning, god innemiljö och minimering av farliga ämnen i material. Under 2016 certifierades preliminärt 15 av HSB Projektpartners projekt med miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad betyg silver och ett projekt verifierades, något som sker ca två år efter inflyttning. Under året projekterades HSB Bostads samtliga byggstartade bostadshus enligt Miljöbyggnad betyg silver och fyra av sex färdigställda projekt blev preliminärt certifierade.
– Under 2016 har vi även arbetat med ett projekt för att ytterligare stärka upp hållbarhetsaspekter i nyproduktion.
– HSBs förbundsstyrelse fattade under 2016 beslut om en uppdaterad strategi för hållbarhet. Fokus ligger på resurseffektivitet och klimat, men även på tillväxt av hållbara tjänster och produkter. HSB ska även fortsatt vara en viktig aktör för det hållbara samhället och spegla dess mångfald.
– Under året startade projektet ”Systematiskt hållbarhetsarbete med den vägledande standarden ISO 26000”. Vi fortsatte också arbetet med att utveckla processer för hållbarhetsredovisning för de HSB-föreningar och -bolag som omfattas av den nya hållbarhetsredovisningslagstiftningen, säger Magnus Ulaner.
– Våra medlemmar förväntar sig att HSB tar sitt ansvar eftersom det idag finns en stor oro i samhället inför dessa framtidsfrågor. När det gäller leverantörer och partners vet vi att det är uppskattat att deras miljö- och klimatarbete efterfrågas. Hos medarbetare skapar det stolthet att veta att HSB aktivt bidrar till att hitta lösningar på miljöutmaningarna.
– Även gentemot det globala samhället har HSB ett ansvar som samhällsaktör. Det är framförallt fattiga människor som drabbas hårt av miljöförstöring och effekterna av klimatförändringar.