Omvärldens utmaningar och möjligheter driver HSB framåt

HSBs verksamhet styrs av omvärldens utveckling och förväntningar. Med klimatförändringar, en ökande befolkning, flyktingströmmar och fortsatt bostadsbrist i Sverige har HSB en viktig roll för en hållbar utveckling.

Sofia HagmanHSB är en viktig samhällsaktör i en bransch som nu tar stora kliv framåt. Den rådande bostadsbristen gör att det finns höga förväntningar på en snabb utbyggnad av bostäder. Men det är en stor utmaning att möta samhällets behov och samtidigt hålla den negativa inverkan på miljön till ett minimum. Det finns också en social dimension som handlar om att bygga smart för att underlätta för mer utsatta grupper på bostadsmarknaden, särskilt unga, att kunna skaffa sig ett boende utan att tumma på kvaliteten.

Bristen på bostäder är en av de största utmaningar vi står inför. Som samhällsutvecklare tänker HSB mycket på hur det ska byggas och för vem. För oss är det exempelvis viktigt att bidra till att öka möjligheterna för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Inte minst utvecklingen kring amorteringskravet och andra kreditrestriktioner har stor påverkan på möjligheterna för de som planerar att köpa en bostad. Inom ramen för vår satsning HSB 100 bidrar vi konkret för att öka möjligheterna att ta sig in på bostadsmarknaden. Det gör vi genom ytsmarta lägenheter med en prislapp som ger fler en chans att flytta in. HSB har också Sveriges största bosparande* som uppmuntrar till att spara pengar till kontantinsatsen samtidigt som det ger möjlighet till förtur. Både till hyresrätter och nybyggda bostäder. De fonder som HSB erbjuder i samband med bosparandet är Svanenmärkta.

Den sociala dimensionen av bostadsfrågan, att göra det möjligt för fler att erhålla en trygg och bra bostad, ligger således HSB varmt om hjärtat. Vi strävar efter att bygga bostäder av olika storlekar, för olika människor och för olika skeenden i livet. Vi tror på att skapa gemenskap genom att göra det möjligt för de boende att mötas, genom exempelvis delade ytor som tvättstuga och föreningslokaler. Det kan också ske genom odlingslotter mellan husen eller genom andra initiativ bland de boende själva. Grunden i HSB är det gemensamma ägandet och det engagemang som följer med ägandet, och vi ser att det finns massor av möjligheter att skapa ännu större trygghet och gemenskap inom HSB och vår struktur i framtiden.

I dag lever vi människor över jordens tillgångar och klimatförändringarna påverkar oss på flera sätt. Dels innebär klimatförändringarna att vissa platser kan bli obeboeliga i framtiden, med flyttströmmar som följd, dels att vi måste fundera på var och hur vi kan bygga i framtiden. Det är komplicerade frågor men något som vi på HSB tar på stort allvar.

Ett av HSBs viktigaste mål är därför att öka resurseffektiviteten genom hela verksamheten. Men vi är också engagerade i omställningen till mer hållbart resursutnyttjande i samhället i stort. Tillsammans med flera andra aktörer har vi exempelvis arbetat aktivt för att skapa bättre förutsättningar för fastighetsägare att installera solel. Den omdiskuterade skatten på solel togs bort 1 juli 2017 vilket öppnar upp för att fler kan satsa på att installera solceller, något som gagnar såväl miljön som ekonomin.

För att ta oss an utmaningar och kunna agera på möjligheter i omvärlden arbetar vi också aktivt med framtidsscenarios och forskning, till exempel via HSB Living Lab. I HSB Living Lab kan forskare, utvecklare och innovatörer utvärdera och identifiera lösningar för framtidens hållbara boende. Men innovation sker också dagligen på gräsrotsnivå, det vill säga bland våra medlemmar och de boende som har möjlighet att driva initiativ och engagera sig i frågor som berör dem.

Vi på HSB försöker också ha ett holistiskt hållbarhetstänk och därför har vi bland annat infört ett nytt helhetskoncept för el och värme i flera av våra bostadsrättsföreningar. Vi är väldigt stolta över vårt erbjudande av hållbara energitjänster och dess potential, med stora möjligheter till besparingar gällande såväl energi som klimat och kostnader, och vi kommer givetvis fortsätta utvecklandet. HSB vill även främja det närproducerade och vi ser stora möjligheter för bostadsrätter att gynna miljön och ekosystemet, HSB är och kommer fortsätta vara en viktig samhällsaktör som ska påverka framtidens boende i en mer hållbar riktning. De framsteg vi gör för våra medlemmar kommer hela samhället till godo.

Sofia Hagman
Chef Hållbarhet och Public affairs 

Läs mer om vad vi har åstadkommit under 2017.

* Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande.
Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in.

 

Röster från HSBs verksamhet


1. HSB står inför många hållbarhetsutmaningar, men vad anser du är den främsta möjligheten för er de närmsta åren?
2. Vad gör ni i er verksamhet för att ta vara på den möjligheten?


Emelie Brundin, hållbarhetsansvarig, HSB Bostad
1. En stor del av klimatpåverkan från flerbostadshus sker redan under produktionsskedet. Kan vi minska vårt bidrag till den statistiken är vi en bra bit på väg mot HSBs mål om nära noll utsläpp till 2030!

2. Redan vid projektering styr vi för en minimering av byggavfallet och genom att mäta och följa upp mängden avfall som genereras, beräkna klimatpåverkan från stomme och grund samt minska energianvändningen under produktionen tar vi ett helhetsgrepp om frågan.


Ulrika Malmsten, hållbarhetschef, HSB Göta
1. Öka takten i klimatomställningen och satsa mer på förnybar energi, i form av t ex solenergi. Därtill att byta ut fler fordon och maskiner till eldrivet. Samtidigt inspirera våra bostadsrättsföreningar till att också våga satsa på förnybart.
 
2. Vi planerar för en solcellsanläggning på vårt nya kontor, samt på ett hyreshus som byggs just nu i Jönköping. Vid kontoret har vi också installerat dryga trettiotalet laddstolpar i syfte att förnya fordonsparken framöver med mer eldrivet.


Freja Bramsen, chef för hållbarhet och utveckling HSB Göteborg
1. Som kooperativ och medlemsägd aktör har vi en jättemöjlighet att profilera oss som den hållbara aktör vi är. Med hållbarhet som en del av vårt DNA är vi i många fall bäst i klassen. Vi vet att konsumenter tycker att hållbarhet är viktigt för dom i köp av bostad och tjänster. Vår främsta möjlighet handlar om att fortsätta utveckla vår verksamhet på ett hållbart sätt och därigenom kommer vi att fortsätta växa som organisation och kooperation.

2. Inom HSB Göteborg har vi tydliga och uttalade målsättningar om att utveckla nya och hållbara tjänster för våra bostadsrättsföreningar. I vår nyproduktion är hållbarheten mycket central. HSB Living Lab som ligger i Göteborg och som är en utmärkt testarena är central i arbetet med hållbar innovation och utveckling. Utöver att säkerställa att utvecklingsarbetet är hållbart arbetar vi också med att befintlig verksamhet ska bedrivas så hållbart som möjligt. Dessutom vill vi prata mer om allt det fantastiska som görs.


Maria Qvillberg, utvecklingsansvarig kvalitet och hållbarhet, HSB Projektpartner
1. Att skapa attraktiva hållbara bostäder där man som boende trivs och mår bra samtidigt som det är lätt att göra rätt och leva mer hållbart.

2. Vi har satt upp mål och börjat formulera vägen fram, bland annat avseende hållbara utemiljöer, energieffektiva bostäder och prioritering av hållbara resealternativ vid boendet, såsom cykel och el-fordon. Detta är också områden vi forskar om i HSB Living Lab tillsammans med akademin och branschen.


Elin Hall, vikarierande hållbarhetsansvarig, HSB Stockholm
1. Vi har sagt att vi ska vara hållbara i allt vi gör. Genom att ytterligare förankra detta inom hela organisationen och få alla medarbetare ett se affärsmöjligheter i detta, kan vi göra större skillnad på många olika plan och erbjuda våra kunder en större bredd av hållbara tjänster och produkter.

2. Just nu håller flera affärsområden på att ta fram egna handlingsplaner utifrån strategin för hållbar tillväxt. Syftet är att ge medarbetare mer konkreta verktyg för hur var och en kan påverka organisationen i en mer hållbar riktning, på så vis fångar vi upp alla möjligheter från grunden.