Vi för medlemmarnas talan

Med ambitionen att påverka hela samhället i en positiv riktning vill vi bidra till bättre förutsättningar och villkor för boendet och de boende.

Ända sedan starten har HSB varit med och tagit ansvar för samhällsutvecklingen. Det ingår i vårt uppdrag att tillsammans med medlemmarna skapa det goda boendet. En del i det arbetet är att påverka villkoren för boendet genom att ge vår syn på politiska förslag och driva frågor som är viktiga för våra medlemmar och bostadsmarknaden i stort.

Det handlar bland annat om att öka byggandet, förbättra möjligheterna att bospara, minska bostädernas klimatpåverkan och utveckla framtidens hållbara boende. Det handlar också om vårt engagemang i det lokala samhället, att spegla samhällets mångfald och att bidra till att skapa trygghet. För att mäta vårt mål om att ha ett högt anseende som en samhällsaktör görs en nollmätning under 2018.

Mål_Utfall_2017_B_5

Mål_Utfall_2017_B_6
Omfattar HSB Göta, HSB Projektpartner och HSB Stockholm. Från och med 2018 är ambitionen att hela HSB rapporterar på målet. Enligt SCB var andelen utrikes födda i åldern 20-64 år, folkbokförda i Sverige per 31 december 2017, 23 procent.

Utöver de gemensamma målen rekommenderas de regionala HSB-föreningarna och bolagen att arbeta med målen:

  • Alla nyproduktionsprojekt har en social klausul 2023
  • Alla investeringar sker utifrån ansvarsfulla principer 2023


Goda exempel inom våra fyra fokusområden för hållbarhet presenteras här.

Mer information

Det goda boendet – tillgängligt för alla

På HSB vill vi att alla ska få bo bra. Därför erbjuder vi många olika typer av bostäder, som passar en variation av människor, i hela landet. Många, särskilt yngre, har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. De senaste årens bolånetak och amorteringskrav har, tillsammans med stigande bostadspriser och höga byggkostnader och markpriser, gjort att tröskeln till bostadsmarknaden har höjts. Detta trots att de allra flesta har fått mer pengar i plånboken.

Genom HSBs bosparande* erbjuder vi ett unikt, tryggt och långsiktigt sparande som dessutom ökar möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. HSBs bosparande ger möjlighet till dubbla förturer – dels till nyproduktionen, dels till HSBs utbud av hyreslägenheter. Under 2017 anslöt sig 12 197 personer till HSBs bosparande som vid årets slut nådde upp till 129 256 (117 059) bosparare, och 1614 (1015) bosparare tilldelades en hyreslägenhet hos HSB. Hur många bosparare som har köpt och nyttjat sin förtur har varierat mycket från projekt till projekt. Under året märktes också de etiska fonderna med Svanen. Läs mer om HSBs bosparande.



En annan viktig fråga är att skapa fler boendemöjligheter. Under 2017 produktionsstartade HSB totalt 1 701 bostäder runt om i landet. HSB byggde 6 procent av påbörjade bostadsrättslägenheter i Sverige under 2017. Det är en nedgång sedan 2016 som beror på en explosion i utbud och fler aktörer på marknaden.



Med anledning av att vi snart firar 100 år har vi även initierat en satsning – HSB 100 – där vi utvecklar innovativa, ytsmarta bostäder med en prislapp som ger fler en chans att ta sig in på bostadsmarknaden. Det allra första HSB 100-projektet att nå marknaden var brf Hällbacken i Luleå. Projektet säljstartade under hösten 2017 och har planerad inflyttning 2019. Läs mer om HSB 100.

För att göra information om bostadsköp-processen och HSBs bosparande tillgänglig för fler har HSB tillsammans med Crossborder Communication skapat digital information och filmer på arabiska, turkiska, persiska och engelska. Informationen lanserades i slutet av 2016 och har fortsatt att kommuniceras under 2017.

HSB stöder på flera olika sätt biståndsorganisationen We Effects arbete. We Effect arbetar i 25 länder i fyra världsdelar och fokuserar på hjälp till självhjälp och framväxten av kooperativa bostäder. På så vis kan fler få ett värdigt boende. Under 2017 samlade vi in 3 191 035 kronor till We Effect. Läs mer om initiativet.

 

Påverkansarbete

För att göra verklig skillnad i samhället krävs påverkansarbete. Under 2017 fick HSB Riksförbund drygt 140 debattartiklar publicerade. Vi släppte två rapporter som fick stor uppmärksamhet i både riks- och lokalmedier, med sammanlagt över cirka 150 artiklar. Den ena handlade om trångboddhet och den andra om möjligheten att köpa bostad för unga hushåll. Under 2017 släppte Nils Holgersson-gruppen tre rapporter som fick sedvanligt omfattande genomslag. HSB svarade på drygt 30 remisser från regering och myndigheter inom allt från klimatanpassade byggregler till stärkt konsumentskydd på bostadsmarknaden.

Här följer ett urval av frågor som vi har arbetat med under året. HSB har;

  • tillsammans med branschen tagit fram ett nytt förslag på mer lättbegripliga årsredovisningar till bostadsrättsföreningar som vi lämnat till regeringen
  • som aktiv medlem i Solelkommissionen varit en ledande aktör som fick regeringen att slopa skatten på solel
  • tillsammans med Nils Holgersson-gruppen fört upp frågan om orimligt höga elnätspriser på den politiska dagordningen
  • med Mabo-gruppen opinionsbildat om att boende inte ska betala dubbelt för insamling av förpackningar och tidningar.
  • drivit frågan om behovet av ny social bostadspolitik så att fler människor ska kunna hitta ett eget hem, bland annat genom att visa på behovet av ett statligt stöd till bosparande.
  • opinionsbildat om att de boende inte ska behöva betala för Postnords rationaliseringar genom krav på fastighetsboxar i alla trapphus där sådana inte finns.
  • drivit frågan om vikten av bättre fungerande regler för bostäder med tomträtt.
  • deltagit i Almedalen, där vi tillsammans med politiker och bostadsbranschen diskuterade hur vi kan utveckla det goda boendet.

 

Lokalt och regionalt påverkansarbete

Genom en lokal närvaro över hela landet är HSB starka på lokalt engagemang och påverkansarbete. Det finns många bra initiativ som bidrar till både medlems- och samhällsnytta under 2017.

  • För att öka jämställdheten har HSB Göteborg arbetat med frågan om vikten av jämställdhet i byggbranschen.
  • HSB Göta har sponsrat "Årets unga ledande kvinna" för att lyfta fram kvinnliga förebilder bland länets ledare.
  • HSB Södra Norrland har i en lokal kampanj arbetat för att öka sitt samhällsengagemang och visa att HSB förvaltar för alla.
  • HSB Landskrona har tillsammans med Landskrona kommun arbetat med integrationsfrågor i miljonprogramsområden.
  • HSB Norra Stor-Stockholm har samarbetat med Järfälla kommun för att öka antal boenden för äldre.
  • För att förbättra stadsmiljön medverkar HSB Östergötland i Stadsbyggnad Linköping tillsammans med andra lokala aktörer.
  • HSB Göteborg har drivit frågan om mobilitetsutmaningar inom stadsbyggnad.
  • HSB Södertörn stödjer nattvandring för ett tryggare bostadsområde.
  • HSB Göta och HSB Göteborg har lyft klimatfrågor, Göta genom att delta i klimatrådet i Jönköpings län och Göteborg har lyft frågan om hållbarhetseffekter av cirkulära lösningar.

 

Medlemskap och samarbeten för det goda boendet

HSB deltar aktivt i samarbeten som främjar och utvecklar det goda boendet för våra medlemmar. Fokus ligger på frågor som rör miljö, klimat och energi. Genom medlemskap, styrelseengagemang och expertkompetens i ömsesidigt samarbete med företag och organisationer som delar våra ambitioner, söker vi den bästa vägen framåt – tillsammans hittar vi konkreta och hållbara lösningar på olika utmaningar.

Under 2017 har vi engagerat oss i en lång rad organisationer. Vårt engagemang riktar sig både till nationella organisationer, såsom Sweden Green Building Council, IQ Samhällsbyggnad, Byggherrarna, Solelkommissionen, Svensk Solenergi, Byggvarubedömningen, Föreningen för Byggvarudeklarationer och Sveby, liksom till internationella organisationer, såsom Housing Europe, Cooperatives Europe och NBO (nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationen).

Inom ramen för vårt arbete med Housing Europe, det vill säga den Europeiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationen, har vi under 2017 bland annat arbetat med EUs direktiv för energieffektivisering och direktivet för energiprestanda i byggnader. Vi har säkerställt att lagstiftningen på EU-nivå är anpassad för svenska förhållanden vad gäller byggande och vårt energisystem.

HSB är medlem i ICA, International Co-operative Alliance, som är en global röst för kooperationen och en arena för kunskapsutbyte, diskussion samt opinions- och påverkansarbete för de kooperativa idéerna. Under året har ICA bland annat diskuterat med FN och G20-länderna hur kooperationen kan vara en viktig nyckelspelare när det gäller att bidra till de globala hållbarhetsmålen.

Läs mer om mångfalden inom HSBs organisation.

 

Systematiskt socialt ansvarstagande

På HSB har 9 av 28 regionala HSB-föreningar ett systematiskt arbete med socialt ansvarstagande, varav 4 HSB-föreningar har tillkommit 2017. Det innebär bland annat att ha en uppförandekod för medarbetare, utbildning i uppförandekoden för medarbetare och styrelsemedlemmar samt att ha en policy och handlingsplan för arbetsmiljö, icke-diskriminering och jämställdhet.



* Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande.

Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in.