En generation av ungdomar har rest sig upp och kräver att vi agerar innan det är försent att bromsa klimatförändringarna. Det ger mig hopp. De unga kräver, med rätta, mycket av oss som är med och bygger framtidens samhälle. Jag vill uppmana fler att ställa tuffa hållbarhetskrav på oss.
HSBs värdegrund sammanfattas i ordet ETHOS, där H:et står för just hållbarhet. Redan från starten 1923 vilade HSB på nyskapande idéer om social och ekonomisk hållbarhet. Den modell med bostadsrätter som HSB utformade är faktiskt ett utmärkt exempel på det vi idag kallar delningsekonomi. Genom att äga våra bostäder tillsammans tar vi gemensamt ansvar, hjälper varandra och förvaltar det hus vi äger ihop.
Även när det gäller den ekologiska hållbarheten har HSB varit en föregångare. Vi har drivit på för att använda miljöanpassade material i nyproduktionen och ställer hårda miljökrav över hela linjen när vi bygger nytt. Ett annat, mer samtida, exempel är att vi har halverat vår klimatpåverkan sedan 2008.
Under 2018 har hållbarhetsfrågorna blivit brännande heta. Tyvärr beror det på ständigt återkommande larmrapporter om att jordens klimat sakta förändras, det blir helt enkelt varmare och varmare, med dramatiska konsekvenser för hela vårt jordklot. FN har också riktat strålkastarljuset på frågorna genom sitt arbete med de 17 globala hållbarhetsmålen. Och det går inte att prata om klimatfrågan idag utan att nämna Greta Thunberg, 16-åringen som har blivit en internationell förgrundsgestalt och startat ett ungdomsuppror som har gett skälvningar över hela världen. De unga har med all önskvärd tydlighet talat om att nu räcker det! Nu behöver alla ta krafttag för att bromsa den globala uppvärmningen.
Jag hoppas och tror att den rörelse vi ser idag bland våra unga kommer att växa sig starkare och starkare. Det behövs för att både politiker, företagare och vi människor i allmänhet ska öka takten i omställningen till ett fossilfritt samhälle. För HSBs del innebär det till exempel att vi behöver mäta vår klimatpåverkan i en vidare bemärkelse för att kunna minska klimatutsläppen från materialen som används vid nyproduktion och renoveringar, liksom att minska bostadsrättsföreningars energianvändning. Här finns det mycket kvar att göra.
Jag hoppas också att HSBs medlemmar och kunder blir mer aktiva och pådrivande. När vi pratar hållbarhet inom HSB är det ofta med fokus på våra nyproducerade bostäder. Men vi har en läxa att göra när det gäller det befintliga beståndet. HSB är Sveriges största förvaltare av bostäder och vi har ett stort ansvar för att se till att vår förvaltning blir så miljöanpassad som möjligt. För att det ska bli verklighet krävs ett samspel mellan oss som förvaltare och våra medlemmar och kunder. Så ställ gärna tuffa krav på oss! Fundera också på hur er egen bostadsrättsförening kan bli mer klimatsmart och hållbar. Vi hjälper mer än gärna till.
Till sist vill jag uppmana er alla att verkligen ta in de unga klimatkämparnas budskap och göra det som kanske är allra svårast – att vända blicken mot oss själva och de individuella val vi gör.
Kanske byta ut köttet mot vegetariskt en eller två dagar i veckan. Planera resandet bättre och resa mer sällan. Välja en elbil nästa gång du byter bil. Eller varför inte byta ut bilen mot en cykel och ett medlemskap i en bilpool? Vi kan alla göra lite mer.
Anders Lago
Förbundsordförande HSB