Hushållning av resurser

Vi arbetar för en hållbar och resurseffektiv medlems- och affärsverksamhet som optimerar vårt bidrag till en hållbar utveckling och minskar vårt beroende av begränsade resurser.

Vi strävar efter att hela tiden göra mer med mindre, det är bra både för miljön och ekonomin. HSB har som mål att 2023 ha en hållbar och resurseffektiv medlems- och affärsverksamhet som optimerar vårt bidrag till en hållbar utveckling och minskar vårt beroende av begränsade resurser. Det kan vi uppnå genom bland annat kloka materialval utan farliga ämnen, ökad materialåtervinning och återanvändning samt minskad energianvändning.

Mål_Utfall_2018_Resurseffektivitet_1.png

Mål_Utfall_2018_Resurseffektivitet_2.png

Utöver de gemensamma målen rekommenderas HSB-föreningarna och bolagen att arbeta med målen:

  • Merparten av bygg-och rivningsavfallet går till återanvändning och materialåtervinning 2023
  • Nära noll farliga ämnen i byggmaterial och produkter 2023


Goda exempel inom våra fyra fokusområden för hållbarhet presenteras här.

Mer information

miljo-byggnad_logo.jpg

Med fokus på resursförbrukning

Byggnader och fastigheter står för en stor del av resursförbrukningen i samhället. För HSB är det därför viktigt att arbeta med att minimera de resurser som används för att kunna leverera på våra uppsatta hållbarhetsmål. Vi ställer även krav på att våra leverantörer ska arbeta med miljöfrågor, där stor påverkan sker.

HSB har som ambition att all nyproduktion ska certifieras enligt Miljöbyggnad byggnadsbetyg silver. Med certifiering enligt Miljöbyggnad ges en oberoende bedömning på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material. Under 2018 uppnådde 67 procent av HSB Projektpartners och HSB Bostads slutavräknade projekt en preliminär certifiering enligt Miljöbyggnad Silver.

Minskad energianvändning

HSBs totala energianvändning (kWh/Atemp) till egenägda hyresfastigheter och lokaler har under 2018 minskat med 12 procent, sedan 2008. Elanvändningen har minskat med 20 procent och fjärrvärmeanvändningen med 5 procent sedan 2008, mätt i kWh/Atemp. De energiposter som är inkluderade i ovanstående är driftel, kontorsel, fjärrvärme, fjärrkyla samt den mindre mängd bränslen som används för uppvärmning av fastigheter (eldningsolja, naturgas och pellets).

HR18_grafer_webb_01_Summerad_energianv.png

Energieffektivisering i bostäder är ett område som står inför stora förändringar i och med att EUs medlemsstater under 2018 reviderat direktiv om energieffektivisering, byggnaders energiprestanda, förnybar energi och energimarknader. HSB följer utvecklingen noga och har deltagit i arbetet med att påverka direktiven så att de passar de svenska förhållandena.

Vårt erbjudande av tjänster inom energieffektivisering tar ett helhetsgrepp och möjliggör stora besparingar. Läs mer om våra energitjänster. Ett exempel från 2018 är att vi har kunnat se en ökad efterfrågan på solel från våra medlemmar, ett önskemål vi arbetar för att kunna möta.

När vi bygger nytt använder vi oss av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad vilket innebär bättre energiprestanda än gällande byggregler. Inom energieffektiviseringsområdet ingår också frågor om elbilsladdning och individuell mätning av varmvatten i nyproducerade bostäder. 

Effektuttag

Effektuttag är allt högre på agendan i samhällets energidebatt. 2018 mäter HSB för första gången effektuttag för fjärrvärme i egenägda hyresfastigheter och lokaler. 13 av 27 HSB-föreningar har redovisat statistik. Det kan konstateras att det skiljer sig mycket mellan HSB-föreningarna i hur man arbetat med att sänka effektuttaget (genom effektiviserad energianvändning), detta bör vara något som påverkar driftnettot. Hur mätning av effektuttag för el ska göras kommer utformas under 2019.

Materialåtervinning och återanvändning

En prioriterad fråga inom ramen för HSBs arbete för ökad resurseffektivitet är materialåtervinning och sortering av bygg- och rivningsmaterial. Vi mäter och följer upp avfallstyp och hanteringsmetod för att kunna säkerställa att arbetet sker så resurseffektivt som möjligt. Under 2018 har vi förbättrat uppföljningen av statistiken och kravställan på entreprenörerna. Nästa steg är att sätta gränser för hur mycket byggavfall som får uppstå i HSBs projekt.

 HR18_grafer_webb_02_Total_vikt_per_avfallstyp.png
Omfattar HSB Bostad, HSB Mölndal, HSB Göta, HSB Projektpartner och HSB Stockholm.

Som en av Sveriges största aktörer på bostadsmarknaden ser vi till att entreprenörerna i all vår nyproduktion ska hantera och sortera avfall enligt de branschgemensamma riktlinjerna ”Resurs- och avfallsriktlinjer för byggande och rivning”. Under 2018 har ett arbete med att revidera dessa riktlinjer pågått och HSB deltar i utvecklingen.

Kloka materialval

HSB satsar mycket på kloka materialval och arbetar för att minska mängden farliga ämnen i byggmaterial och produkter. I nyproduktion miljöbedöms byggmaterial i webbverktyget Byggvarubedömningen, vilket är en standard för miljöbedömning av produkter. 2018 lades mer fokus på att bygga upp kunskapen om klimatpåverkan från materialen i stomme, grund och klimatskal. Vi arbetar även med utfasning av farliga kemiska ämnen i kemiska produkter som används i förvaltningsverksamheten med webbverktyget Chemgroup.

Branschsamarbeten för ökad resurseffektivitet

HSB är delaktiga i en rad samarbeten för att öka resurseffektiviteten i branschen. För att kunna arbeta snabbfotat i en föränderlig värld är samverkan en viktig nyckel. Det ger snabbare resultat och bidrar till en generell tempoökning vilket krävs för att nå högt ställda mål. Exempel på branschsamarbeten som HSB har deltagit i under 2018:

  • Ordförandeskap i Miljöbyggnads operativa råd och deltagande i utvecklingen av miljöcertifieringssystemet för byggnader.
  • Dialog och sakkunskaper till utredningar som myndigheter utfört åt regeringen angående utveckling av: klimatdeklarationer, livscykelanalyser för byggnadsverk, redovisning av byggnaders miljöpåverkan, byggregler för lägre klimat- och miljöpåverkan, resurseffektivare byggnadsmaterial samt bättre miljöinformation av byggvaror.
  • Deltagande i Värmemarknadskommittén där bygg- och fastighetsbranschen tillsammans med Energiföretagen i Sverige har tagit fram principer för att miljövärdera förändrad värmeanvändning.
  • Expertkompetens i den statliga utredningen om energisparlån.
  • Dialog och sakkunskaper till Energimyndigheten för att öka möjligheterna för bostadsrättsföreningar att installera solel.
  • Dialog och sakkunskaper till Naturvårdsverket angående bland annat ekosystemtjänster.
  • Samverkan med Fossilfritt Sverige och färdplanen för fossilfri bygg och anläggningssektor, med övergripande branschmålet att nå noll växthusutsläpp år 2045.
  • Arbete med sociala kriterier för byggprodukter inom ramen för Byggvarubedömningen.