Född och uppvuxen i en villa söder om Göteborg är Saga Lindström, 20, van vid att bo på stor yta. Hon har tidigare delat lägenheter med kompisar men flyttade i höstas tillbaks till föräldrahemmet. Skönt på sitt sätt men lite tröttsamt att pendla till jobbet inne i stan. När det dök upp en ledig lägenhet på HSB Living Lab hade Saga som mångårig bosparare i HSB tillräckligt många bosparpoäng för att lägenheten kunde bli hennes.
— Jätteroligt! Och skönt att få bo så himla centralt. Jag är ändå väldigt social och har inget emot att bo tillsammans med andra, säger Saga.
Det har bara gått tre veckor sedan hon flyttade in men än så länge känns det bra.
— Även om vi inte direkt hunnit prata har jag träffat alla som bor i mitt kluster och de är supertrevliga. Jag har också hunnit bo in mig och få lite ordning, säger hon.
Saga har i likhet med sina grannar en egen kub på 3,6 x 3,6 x 3,6 meter som rymmer skrivbord, säng och soffa.
— Högt upp har jag lådor som är tydligt märkta med lappar så att jag vet vad jag förvarar var. Jag ställer mig bara på soffan när jag behöver något, säger Saga, som insett att det trots allt ryms ganska mycket.
— Jag tänkte att jag knappt kunde ta med mig någonting alls hit men jag har faktiskt två gånger varit och hämtat fler grejer hos mina föräldrar. Det fanns ett skåp ute i den gemensamma hallen som jag inte trodde rymde så mycket som det faktiskt gjorde. Så där har jag knökat in en del ytterkläder och skor som jag trodde att jag var tvungen att förvara inne i lägenheten. Det gäller att packa rätt, rulla kläder och välja tunna galgar.
Sex hyresgäster delar på två kök och så här långt tycker Saga Lindström att det verkar funka fint.
— Jag frågade om de brukade dela upp köken mellan sig så att tre lägenheter använder ett av dem men de sa att det löser sig utan att bestämma om det.
Häromkvällen hade Saga en kompis på besök och de lagade mat ihop och åt sedan middag tillsammans med en av grannarna. Ungefär som Saga föreställt sig helt enkelt; lite mer aktivt i vardagen, lite roligare.
Eftersom hon inte bott i huset ens en månad har hon inte hunnit bli tillfrågad om att vara med i något forskningsprojekt men i och med att Saga arbetar på HSB Göteborg har hon god inblick i vad forskningsboendet är och vad det innebär att vara hyresgäst i huset.
— Det känns bara spännande att se sen vad som kommer att hända, säger Saga Lindström.
Det viktigaste är tidsaspekten och att projektet är intressant
En som bott i huset längre än Saga är Oscar Börjesson. Han studerar till högskoleingenjör inom industriell ekonomi och var en av de första hyresgästerna i HSB Living Lab.
— Jag har lärt mig mycket om vilken slags ny teknik som kan komma att användas i bostäder framöver, säger Oscar.
En av sakerna som fick Oscar att välja just HSB Living Lab som boende var att det var nytt, övermodernt och en massa forskningsprojekt som man kunde delta i.
— Vi får med jämna mellanrum mail där vi blir tillfrågade om att delta. Jag har haft lite för mycket omkring mig under hösten och tackade till exempel nej till en studie av hur ofta man tvättar sina byxor. Men nu har jag just tackat ja till att vara med i ett projekt i vår som handlar om att gemensamt sköta en digitaliserad bikupa här utanför huset, det lät spännande.
Som tack för hjälpen får deltagarna biobiljetter, men det är inte det viktigaste enligt Oscar.
— Vi får det som tack för hjälpen ibland om vi deltar men för mig kvittar de. Avgörande är om jag hinner och ifall projektet är intressant, säger Oscar Börjesson.