Vi har tidigare skrivit om hur det som bäst förbereds för att testa ett cirkulärt kök i huset i HSB Living Lab i centrala Göteborg. Bakgrunden är det EIT Climate-KIC-finansierade projektet CIK som Chalmers i Göteborg genomför i tät samverkan med universitetet i Delft i Holland och industriella partners. Syftet är att, dels genom djupundersökningar av hur vi använder våra befintliga kök och dels genom test av så kallade cirkulära kök, komma fram till hur man kan utveckla kök som lätt kan anpassas till växlande behov, är bättre för miljön och som samtidigt skapar möjligheter att umgås. Nu har alltså turen kommit till att verkligen testa ett cirkulärt kök.
– Vi har fram till nu genomfört intensiva användarstudier i folks hem. Våra studier har visat hur kök leder till onödiga resursflöden, både från dagliga aktiviteter vid förvaring och tillagning av mat till rengörings- och diskningsrutinerna, och från frekventa och ofta alldeles för tidiga hemrenoveringar och byte av köksmöbler och vitvaror. Det ligger i vår samtid att göra så, men det är inte hållbart för framtiden. Vid renovering släpps enorma mängder av CO2 ut genom allt onödigt avfall som landar på tippen. Kort sagt, nuvarande köksmöbler och vitvaror är inte utformade för att underlätta cirkulär ekonomi, säger Ulrike Rahe.
Tanken med ett cirkulärt kök är just att dessa utsläpp ska minska. Köket byggs i hållbar plywood som uppfyller kraven för låg emissionsnivå av formaldehyd tack vare limmet som kommer från trädets naturliga resin. Antal varianter på mått för exempelvis köksskåp och lådor hålls nere för att förenkla logistiken.
– I dagens kök ser man ofta en hel vägg med skåp där mellanväggar har byggts upp helt i onödan mellan skåpen. Det behövs inte, och detta har vi designat bort, säger Ulrike Rahe.
Hon poängterar att det dock är viktigt att det ska finnas utrymme för en personlig stil, och att man ska kunna välja den färg och de detaljer man föredrar i sitt cirkulära kök. Tanken är också att det är modulbaserat, och att det ska vara lätt att flytta och att renovera i delarna.
– Vi har från början tänkt in att det ska hålla i många år och att delarna kan bytas ut oberoende av varandra. Vi har också planerat för att installera el och vatten bakom köksskåpen. Då kan man använda just el och vatten utan att ta hänsyn till övrig infrastruktur i byggnaden.
Under andra halvan 2021 kommer flera olika typer av testgrupper kunna delta i workshops i testköket i HSB Living Lab. Ulrike Rahe berättar att de kommer komma från alla ålders- och samhällsgrupper. De observeras och intervjuas under omgångar.
– I praktiken kommer de förmodligen inte märka någon skillnad på detta och sitt vanliga kök. Det är just poängen, att det ska kännas som vanligt. Det enda man möjligen lägger märke till är det vackra trämaterialet och att det är en synlig kant mellan skåpen, som ger köksdesignen en särskild prägel.
Tanken är att forskningsresultaten ska leda till riktig produktion av cirkulära kök. Redan nu ser man intresse från marknaden.
– Att bygga cirkulärt är en nödvändighet, vill jag påstå, och aktörer inom byggsektorn börjar mer och mer inse det. Det är mycket bra att vi får möjlighet att testa vårt cirkulära kök i HSB Living Lab. På så vis får vi chansen att justera och göra det mer optimalt för en senare prototyp i riktiga bostäder innan det blir serietillverkat, avslutar Ulrike Rahe.
Vidare läsning om projektet
Cirkular Kitchen (CIK) bedrivs med finansiering från EIT Climate-KIC.