Behöver vi verkligen tvätta våra kläder så ofta som vi gör idag? Den frågan ställde sig doktoranden Erik Svedberg när han påbörjade sina doktorandstudier på avdelningen för Miljösystemsanalys på institutionen för teknikens ekonomi och organisation. Från maj 2018 och fem år framåt ska Erik kartlägga människors tvättbeteende, utforska olika aspekter av tvättning och vilken betydelse dessa har för miljön. Till sin hjälp har han det ”levande forskningslabbet” HSB Living Lab, ett modulbaserat flerbostadshus på Chalmers campus i Göteborg, där forskare och studenter bor.
Huset är utformat för att forskare ska kunna utföra forskningsstudier och experiment i vardagsmiljö. Här finns bland annat 2000 uppkopplade sensorer som samlar in och analyserar data. Electrolux Professional har byggt upp en modern och annorlunda tvättstuga, som lyfts upp från källaren till entrén och ska agera som en social samlingsplats för de boende. De som valt att delta i projektet har också fått tagga sina kläder med RFID-chip, vilket gör det möjligt att mäta hur ofta ett specifikt plagg tvättas.
Kartlägger tvättbeteenden
Projektet är fortfarande i sin linda, men målet är att kunna besvara frågeställningar som om miljöpåverkan skiljer sig beroende på om du tvättar i en hushållsmaskin eller använder tvättstuga, varför människor känner ett starkt behov av att tvätta och vilka möjligheter det finns för att förändra beteenden och göra dem mer hållbara.