Chalmers låg inbäddat i snö och termometern visade minus åtta när projektkoordinator Madelaine Doufrix dukade fram frukost i HSB Living Lab. En efter en av de föranmälda droppade in och stampade av sig snön i entrén.
— Första fredagen i månaden är planen att vi bjuder in till frukost och work-hub i huset. Vi hoppas att det är ett bra format som passar för många. Att man antingen hinner vara med på frukosten med seminarium eller workshop innan man går vidare till sitt jobb eller studier - eller att man faktiskt också stannar och arbetar med sitt på plats efteråt för ännu mer nätverkande, säger Madelaine.
Frallor, yoghurt, kaffe och juice dukades upp till frukost av projektkoordinator Madelaine Doufrix.
Gäst denna första morgonsamling var Helena Strömberg, projektledare för ett forskningsprojekt om hushållens förmåga att hantera störningar i energiförsörjning. Eller Design för en energiresilient vardag som projektet kallas.
Utgångspunkten är att energi från sol, vind och vatten är mer oberäknelig än den från fossila energikällor och att vi framöver kommer att behöva bli bättre på att hantera de svängningar i effekt som det innebär. En iskall, vindstilla dag kanske jag i framtiden behöver leva med att inte samtidigt kunna köra mitt hushålls alla maskiner. Till exempel.
Projektledare Helena Strömberg:
— Om vi vill uppnå Parisavtalet och inte lägga en massa kraft på battericentraler får vi kanske lära oss att leva med effektbrist och återkommande strömavbrott. Kanske kommer vi att få se elavtal där man har en lägre taxa om man accepterar regelbundna planerade avbrott? Kanske där man i pressade lägen avsäger sig möjligheten att använda el till annat än ljus och värme?
Första gästföreläsaren var Helena Strömberg som är projektledare för forskningsprojektet Design för en energiresilient vardag.
I Helenas forskningsprojekt har deltagarna, bland andra några av de boende i HSB Living Lab, fått testa en matkasse med råvaror och recept till rätter som går att laga med bara lite eller till och med ingen energi. En av deltagarna gästar även frukostmötet:
— Det var en bra grej tyckte både jag och min familj och recepten var goda även om vi blev lite väl trötta på bönor i slutändan…
Nästa frukostmöte äger rum den 4 mars. Då kommer fokus att ligga på framtidens boendeformer. För kommande träffar är Madelaine Doufrix öppen för önskemål och förslag.
— Tanken är att vi ska varva intressanta projekt vi har pågående här i huset med gäster utifrån som bjuder på sin fackmannakunskap. Det kan också bli workshops och diskussioner, vi får se hur det utvecklar sig. Alla mottagare av nyhetsbrevet kommer att få inbjudan även nästa gång, men vem som helst får komma – så sprid gärna inbjudan om du får en, säger hon.
Vill du komma på coworkingfrukosten den 4 mars? OSA till Madelaine.Doufrix@hsb.se senast den 1 mars.