Fyra maskiner i en gemensam tvättstuga klarar av tvättbehovet från 35 hushåll. Och då varje hushåll kräver tvättmaskin och torktumlare, och att de ska bytas minst en gång under tiden de professionella maskiner håller, så är det 140 maskiner som skulle kunna ersättas med 1 tvättstuga som används smart.
Det är klimatutmaningen som Electrolux Professional jobbar med. Och tillsammans med HSB Living Lab får de varje dag insikter om hur användandet av framtidens tvättstuga kan komma att se ut.
– Vi är själva väldigt duktiga på att testa maskinerna i våra egna lab. Men att se hur maskinerna faktiskt används och komplexiteten i systemen kring hur de används, där har vi stor nytta av HSB Living Lab, säger Marius Stücheli.
Förutom att spara in på både produktionen och driften av nya maskiner i varje lägenhet kan även en uppgradering av maskinparken i tvättstugan kapa effektbehovet rejält.
– Om man byter från konventionell tvättgrupp till lågenergi kan du gå från 28,5 kW till 10,9. Och det var faktiskt en kund som kom på och som berättade hur ett större fastighetsbolag skulle sätta upp laddstolpar och hur de hade löst effekten för laddstolparna genom att uppgradera tvättstugorna i området till lågenergi, säger Peter Sundqvist försäljningschef på Electrolux Professional.
Men för att maskinerna i tvättstugan också ska användas ordentligt och effektivt i framtiden måste de bli attraktiva på ett annat sätt än de är i dag på många håll.
- Vi måste bort från källarplan och spindelnät och långa mörka korridorer. Ha maskinerna på markplan och ljust och luftigt, säger Peter Sundqvist.
Just det här är något man kunnat undersöka i HSB Living Lab. Med tvättstudion centralt placerad på entréplanet har ingen kunnat undgå att här har det gemensamma tvättandet värderats högt.
Och just nu håller nästa fas på att utvecklas. Genom att fortsätta att utveckla konceptet ”First Floor Lounge” ska parterna i HSB Living Lab se om tvättstudion går att utveckla ytterligare för att lärdomarna ska bli ännu mer applicerbara i framtida bostadsfastigheter.
– Nu är det ju halvtid i HSB Living Lab, så då tittar vi på en del saker som vi har ambition att testa. Går det att bygga in lite mer avskildhet och se hur det upplevs? Kan bokningssystemet bli mer flexibelt? Det är saker vi tittar på, säger Peter Sundqvist.
Även om datan kring de boende som använder maskinerna är det tydligaste i HSB Living Lab vill Marius Stücheli också lyfta samarbetet i sin helhet.
– Det är verkligen en väldigt positiv sak som plattform, det är inte bara de enskilda aktiviteterna som bidrar utan också att så många företag och organisationer kommer tillsammans och pratar om de här frågorna. Både när någon kommer med en projektidé och i beslutsgruppen där man verkligen diskuterar vad som är relevant och vad vi verkligen kan lära oss av. Det är jättespännande.
Ett konkret exempel är projektet MinShed, där ett stort konsortium av aktörer tittat på hur utsläppen av mikroplaster från kläder ser ut och hur de kan minskas. Något som datan visar är att det är främst vid tillverkningen och användandet av kläder som mikroplasterna bildas, inte under tvättprocessen.
– Men det är ju i tvätten som mikroplasterna släpper från plaggen och då finns möjlighet fånga upp dem, säger Marius Stücheli.
Electrolux Professional jobbar ständigt med hållbarhet som mål. När de har samtal med politiker och byggherrar märker det att det långsamt börjar röra på sig. Det finns exempel där det räknas på livscykelanalyser på enskilda maskiner och gemensam tvättstuga. Och då är erfarenheterna från HSB Living Lab bra att ha med sig in i diskussionerna.
– Vi som är experter måste verkligen ta reda på vad användarna vill. Det går inte att sitta och gissa. När det byggs in tvättmaskiner och torktumlare i varje lägenhet så görs det baserat på kunskap från säg 90-talet. Vi måste tänka på vilka som kommer att flytta in i framtidens bostäder. De som vuxit upp med att klimatprotestera på fredagar kommer kanske inte acceptera fastigheter med ohållbara lösningar som en egen tvättmaskin i varje lägenhet, säger Marius Stücheli.
Efter fem år tillsammans i projektet är lärdomarna många.
– Jag var en av dem som fick frågan från HSB om att vara med. Och tio år är ett stort beslut. Men det ångrar vi verkligen inte, säger Peter Sundqvist.