De vita kuben HSB Living Lab ligger i kanten av det område i Göteborg där Chalmers har merparten av sin verksamhet. Samuel Kronquist möter oss i entrén. Det första vi passerar på vår rundvandring i huset är två gigantiska tvättmaskiner och en lika stor torktumlare. Bredvid hänger en digital bokningstavla.
– Vi har en bokningsbar maskin och två för drop in, säger Samuel.
Tvättstugan är placerad i entrén och uppgraderad till en tvättstudio med soffor för socialt häng. Här finns möjlighet att låna både symaskin och strykjärn och en byteshörna där avlagda saker kan få nytt liv. Detta är ett upplägg som varit med sedan HSB startade HSB Living Lab 2016 i samarbete med Chalmers och Johanneberg Science Park. Annars är det mycket som händer och förändras i huset, där olika aktörer och forskare bjuds in att testa innovationer för boendet i verklig miljö.
Tvättstudion är det första besökaren på HSB Living Lab möter. Här kan man läsa en stund medan tvätten blir klar.
Vi fortsätter uppför trapporna till fjärde våningen och Samuels lägenhet. Den är en av sex lägenheter i samma kluster som delar på kök och dusch. Varje lägenhet är bara 13 kvadratmeter stor, men tack vare den generösa takhöjden är volymen ändå 47 kubikmeter (3,6 x 3,6 x 3,6 meter). Den 120 centimeter breda sängen på loftet ingick i inredningen.
– Hur man använder golvytan är lite olika. Några av oss har en soffa, men för mig var det viktigast med ett skrivbord där mina tre skärmar får plats. Jag håller på med programmering både i skolan och i mitt extrajobb, så skärmarna är centrala. Dessutom har jag en liten köksdel med kylskåp. Vi har varsin hylla i det gemensamma köket också, men där får det inte plats särskilt mycket. Och så har jag mina växter!
Samuel Kronquists 13 kvadratmeter lilla lägenhet känns rymlig tack vare den generösa takhöjden. Kök och dusch delas med de andra i HSB Living Lab.
Krukor med tomat och murgröna skapar liv i rummet. Den gigantiska paraplyaralian är en rest från det senaste projektet som Samuel deltog i, där man undersökte hur de boende påverkas av att ha mycket växter omkring sig i sitt hem. Det är så det funkar om man bor i HSB Living Lab. Med ojämna mellanrum kommer det mejl från husets projektkoordinator om kommande forskningsprojekt eller undersökningar och då får man meddela om man vill delta eller inte.
Under sina snart två år i huset har Samuel varit med i ett antal projekt – allt från hur hyresgäster upplever att ha många växter till ett nu pågående projekt om återvinning av duschvatten, och ett annat om att minska vattenförbrukningen i duschen genom att öka trycket på vattnet.
Inför Kristi himmelsfärdshelgen, när Samuel var en av få hyresgäster som skulle vara hemma, fick han frågan om att en gång per dygn under långhelgen vända på 100 tegelstenar. Javisst, sa han och blev därmed delaktig i ett projekt som undersöker lera som byggnadsmaterial. I samarbete med byggföretaget Peab har HSB Living Lab haft workshops och murare på plats för att ta fram tegelstenar av lera som blandats med olika mängd sand och strån.
– Det är klart att det var en del jobb att vända lerstenar, men också rätt roligt att vara inblandad i.
Som hyresgäst har du tillgång till arbetsyta utomhus, med solcellsladdare för mobil och dator.
De flesta som bor i huset är studenter eller forskare, men det är inget krav. För att man ska trivas som hyresgäst är det viktigt med en viss nyfikenhet, att man gillar att testa nya saker.
– Det ideala är väl att ha lite drivkraft att komma med egna idéer. Det är så det här boendet blir mest värdefullt. Rätt många bor ändå här för att det är ett bra, centralt boende, säger Samuel.
Just nu pågår cirka 50 forskningsprojekt i HSB Living Lab.
Den vertikala odlingsväggen i entrén skapades i ett projekt innan Samuel flyttade in, men han är som alla andra boende i huset välkommen att ta del av skörden, som förutom örter som thaibasilika och grönmynta även består av pak choi, svartkål och grönkål. Tanken med projektet var att undersöka hur det fungerar att ha en gemensam odlingsvägg för hyresgäster inomhus, exempelvis i trapphus.
Den aktör eller forskare som leder varje projekt gör löpande utvärdering och mätning av hur de boende upplever att saker och ting fungerar. Till sin hjälp har de omkring 2 000 sensorer som i detalj bland annat mäter hyresgästernas konsumtion av el och vatten, hur mycket de tvättar och hur och när de passerar genom olika utrymmen i huset.
I de gemensamma duscharna används återvunnet spillvatten.
– Jag begärde för skojs skull ut all data om mig och kunde se hur luftfuktighet och syrehalt i mitt rum påverkades när jag satt inne och pluggade i flera timmar, säger Samuel.
Målet med alla projekt inom HSB Living Lab är att få fram innovationer eller göra förändringar som gör morgondagens boende ännu smartare och mer hållbart.
Alldeles utanför Samuels rum finns klustrets gemensamma vardagsrumsdel. Det är här som kluster-grannarna drar ner den stora projektorduken från taket när de kollar tv-serien White Lotus tillsammans.
När vi frågar Samuel vilken av alla lösningar han hunnit prova som han skulle vilja ha i sitt eget framtida boende, då är svaret givet:
– Digital nyckel! Det är ju lysande. När min kompis i ett annat kluster i huset delade sin nyckel med mig kunde jag vattna hans blommor under några veckor. Hur smart som helst!
I de gemensamma duscharna används återvunnet spillvatten.