– Utvecklingen av Sveriges forskning är oerhört central för landet. Genom detta goda exempel på en öppen forskningsarena, ges nu möjligheter till att snabbare få ut viktiga bostadsinnovationer på marknaden. Min förhoppning är att fler tar efter denna samverkansform och satsar på framtidens goda boende, säger Helene Hellmark Knutsson.
Under tre timmar fick alla gäster möjlighet att ta del av forskning som pågår i experimenthuset. Här demonstrerades framtidens Tvättstudio, en integrerad tvätt och umgängesyta, den nya innovationen, BioBlender, som separerar vatten från kökskompost och möjliggör kompostering på den egna balkongen. Här visades också husets fjärrvärmeretur-system som sparar energi och pengar. Likaså drog de tolv planerade stora hålen i fasaden många nyfikna. Just dessa utbytbara väggmoduler är ett av många exempel på HSB Living Labs forskningspotential.
– Tack vare möjligheten att testa nya väggsystem samt isolering och fasadmaterial under en sådan lång tid som tio år har vi nu de allra bästa förutsättningarna för att lyckas få fram hållbara framtida lösningar. För mig som forskare är de utbytbara väggmodulerna i HSB Living Lab lika med tanken på att vi skulle ha tillgång till 120 hus att testa på. Det är en fantastisk möjlighet, säger Angela Sasic Kalagasidis, biträdande professor vid Bygg och miljöteknik på Chalmers.
Den 1 juni stod HSB Living Lab inflyttningsklart. Här bor och lever studenter och gästforskare samtidigt som forskning pågår, dygnet runt. Gästerna fick här möjlighet att besöka studenternas hem och se hur sådan liten yta som 12 kvadrat, eller 47 kubikmeter som man hellre beskriver den privata lägenheten, kan upplevas så rymlig och ljus.
Rebecca Eurenius är en av de 33 boende och delar tillsammans med fem andra studenter kök, badrum, vardagsrum och balkong. Hon är stolt och glad över att valts ut till att få bo i huset.
– För mig personligen är det viktigt att kunna bidra till den forskningen som förhoppningsvis ska resultera i nya innovationer och lösningar för framtidens boende. Att de mäter allt vi gör och hur vi rör oss gör mig inget alls, det är bara roligt att få vara med och dra mitt strå till stacken för en hållbar värld, säger Rebecca Eurenius, boende i HSB Living Lab och student på HDK i Göteborg.
I HSB Living Lab samverkar tolv partners från näringsliv och akademi. Gemensamt har de boendet i fokus där just samverkan anses centralt. Samarbetet gör det möjligt att dels få till resurser för en relevant forskningsplattform och dels att själva få tillgång till kunskap och erfarenheter från andra branscher inom boendesektorn.
– För oss på HSB Göteborg betyder delaktigheten i HSB Living Lab enormt mycket. Att få verka på en forskningsarena där människor faktiskt bor och lever under en sådan lång tid som tio år är världsunikt. Här får vi lov att testa, misslyckas för att sedan lyckas, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.
Under hösten 2016 kommer minst femton forskningsprojekt att startas upp i HSB Living Lab. Inom loppet av ett år ska sedan flertalet nya innovationer vara framme för lansering. Förhoppningen är att man i HSB Living Lab kan snabba på processen och att man på bara två år, istället för dagens tio år, kan få ut boendeinnovationer på marknaden.