Sedan tidigare finns en uppkopplad bikupa placerad utanför HSB Living Lab i Göteborg och en utanför TietoEVRYs kontor i Kalmar. Nu tillkommer två bikupor som bildar ett nätverk av uppkopplade bikupor på fyra olika orter, som med sensorer kan mäta temperatur, vikt, lufttryck och luftfuktighet.
– Att digitalisera bikuporna innebär att vi med hjälp av sensorer och IoT-teknik kan samla data som hjälper oss förstå hur bisamhället mår och fungerar. Genom att koppla upp fler kupor mot vår molntjänst får vi bättre möjlighet att jämföra hur olika bisamhällen utvecklas på olika orter i Sverige, säger Mikael Ekström, biodlare och digitaliseringsrådgivare på TietoEVRY.
De nya bikuporna placeras nu utanför Castellums kontor i Växjö och utanför Sveriges Biodlares Riksförbunds kansli i Skänninge. När alla är uppkopplade är planen att samla jämförelsebar data för att hjälpa forskare att få en bättre förståelse för bisamhällens utveckling och mående. De uppkopplade bikuporna ska också underlätta för biodlare att hålla koll på sina bisamhällen. Samtidigt vill HSB och TietoEVRY att satsningen ska sprida kunskap om biodling och väcka engagemang för att värna den biologiska mångfalden.
– Det är kul att vi kan ansluta fler bikupor och engagera fler organisationer i projektet som vi startade tillsammans med TietoEVRY förra året. Vi har märkt av ett stort intresse från de boende som vill engagera sig och lära sig mer om biodling. Initiativet har också uppmärksammats internationellt och vi är glada att så många engagerar sig i den här viktiga frågan, säger Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab.
Under flera år har antalet bin och andra pollinerande insekter minskat kraftigt i världen. En förklaring kan vara kemiska bekämpningsmedel som används inom jordbruket, en annan orsak uppges vara ett förändrat landskap med färre grönområden, eller ett mer storskaligt jordbruk som saknar variation av växter och blommor.
– Bin sköter en stor del av pollineringen av våra växter och är extremt betydelsefulla för vårt ekosystem. Nu får vi bättre möjlighet att forska kring biodling och exempelvis hoppas vi kunna identifiera och motverka sjukdomar bland bin, säger Mikael Ekström.