Bo en dag i år 2050

Projektet som kallas "Hur vi skapade framtidens samhällskris - Bo en dag i år 2050" kommer 2025 att bygga en dystopisk framtidsbostad i HSB Living Lab. Projektet finansieras av Vinnova genom utlysningen "Impact Innovation: Framtidens platser - framtidsvisioner för attraktiva, tillgängliga och hållbara samhällen" med motivationen att man tror det kommer utmana, skapa känslor och debatt. Det är precis vad vi hoppas på.

Projektet kommer på ett konkret sätt försöka visa hur livet i en bostad kan komma att se ut år 2050 om vi fortsätter att leva som vanligt och inte gör en rejäl omställning redan nu. Prototypen vi bygger kommer att vara öppen för besök, där du som besökare får uppleva den dystopiska miljön och ta ställning till frågor om hur vi hamnade där.

Vad vill vi göra?

  • Genom att bygga dystopisk framtidsprototyp vill vi, på ett konkret och fysiskt sätt, visa hur en dag i ett boende år 2050 kan se ut om vi inte agerar nu för att bromsa klimatförändringar och ökad otrygghet.
  • Prototypen byggs upp i full skala i HSB Living Lab i Göteborg, som är både ett bostadshus och en plats för forskning och innovation. Här kan vi i en verklig boendemiljö styra värme, vatten, el och göra ombyggnader, vilket skapar unika möjligheter att simulera framtidens boende.

Vad vill vi uppnå?

  • Syftet är att att skapa drivkrafter för de nödvändiga skiftena inom bostads- och byggsektorn för att på så sätt skapa ett resursmedvetet, fossilfritt och hållbart samhälle.
  • Efter analys och utvärdering kommer vi att dela kunskap och nya insikter till nyckelpersoner inom samhälls-byggnadssektorn.
  • HSB tar med sig insikterna i sin strategi med ambitionen att ta på sig en ledarroll för omställningen inom branschen.

Projektorganisation

Vilka är Antrop?

Antrop är en UX- och tjänstedesignbyrå med designers, strateger och beteendevetare. Antrop drivs av ambitionen att designa för en mer hållbar och rättvis värld för kommande generationer.

Vad är Vinnova?

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Deras uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. De arbetar för att Sverige ska vara en innovativ kraft i en hållbar värld.

Vad är ShiftSweden?

ShiftSweden mobiliserar aktörer inom samhällsbyggnad och mobilitet kring tre nödvändiga skiften:

  • att skapa nya värden genom cirkulära affärsmodeller i byggande och förvaltning
  • att skapa konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande
  • att integrera byggd miljö och mobilitet till ett system

Syfte och mål

Vi vill bygga en dystopisk framtidsprototyp för ett boende år 2050 för att skapa drivkrafter för de nödvändiga skiftena inom bostads- och byggsektorn. Och på så sätt skapa ett resursmedvetet, fossilfritt och hållbart samhälle. Vi vill dela kunskapen och nya insikter som skapas med hjälp av prototypen till nyckelpersoner inom samhällsbyggnadssektorn. HSB tar med sig insikterna i sin strategi med ambitionen att ta på sig en ledarroll för omställningen inom branschen.