Den digitala spegeln kommer att utrustats med olika tjänster och funktioner som visas på spegelytan för att ge en så tydlig och enkel användarupplevelse som möjligt, på en central plats i hemmet. Tjänsterna kommer bland annat att omfatta möjlighet att ta kontakt med vården, dokumentera sitt mående och hälsa, men också mer vardagsnära funktioner som att enkelt se väderprognosen, hitta information om kollektivtrafiken, ringa videosamtal, samt använda olika sök-, boknings- och kalendertjänster.
Det övergripande syftet med projektet är att, med hjälp av digitala interaktiva lösningar, minska den sociala isoleringen bland äldre och att förenkla deras vardag och kontakter med vården. Slutmålet med projektet är att kunna ta fram en färdig produkt som kan tillhandahållas till framförallt äldre.
– Vi driver just nu flera projekt kring olika tjänster som kan hjälpa äldre att bo kvar längre hemma. Det är ett viktigt område och med en åldrande befolkning som ökar kommer det i framtiden behövas fler smarta och trygga lösningar för kvarboende. I HSB Living Lab kan såväl utvecklare som innovatörer mötas för att testa sina idéer i en verklig miljö, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.
TietoEVRY är IT-partner i projektet och leder utvecklingen tillsammans med studenter från Linnéuniversitetet som, genom samarbete med Videum Science Park, satt upp och testar en av de digitala speglarna i Videum Innovation Lab. Detta som en del i studenternas examinationsprojekt inom utbildningsprogrammen interaktionsdesign samt datateknik. Design av gränssnittet kommer att utvecklas tillsammans med de boende i HSB Living Lab, som är ett levande forskningslaboratorium där man utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende.
– Med projektet tar vi på TietoEVRY i Kalmar ytterligare ett steg i att jobba aktivt med innovation, inkludering, ny teknik och rekrytering. Vi har sökt helt nya sätt att bryta den isoleringen som pandemin medfört och se hur vi med teknik kan underlätta vardagen för de som idag kanske mest har kontakt med hemtjänsten. Då mobiler och surfplattor har begränsade ytor och användargränssnitt ville vi hitta en helt ny lösning som är mer inkluderande och naturlig i vardagen för den här målgruppen. Det känns extra roligt att kunna genomföra det här med tillsammans med alla duktiga studenter och forskare från Linnéuniversitet, säger Odd Mevik, projektledare hos TietoEVRY Kalmar.
På Linneuniversitetet kommer studenterna från interaktionsdesign och datateknikprogrammen som studerar hur människor beter sig vid maskiner och system samt hur dessa system ska utvecklas och implementeras.
– Det har varit otroligt lärorikt och roligt att jobba med projektet tillsammans med TietoEVRY. Trots rådande pandemi har vi tack vare dem och Videum Innovation Lab haft bra förutsättningar från start. För mig som har arbetat inom äldreomsorgen har det känts värdefullt att utveckla något som kan minska den ensamhet och isolering som många äldre upplever. Särskilt nu under en pandemi som ju gjort det ännu svårare att upprätthålla ett socialt liv, säger Nellie Mustonen, en av studenterna ifrån Linnéuniversitetet.
Som stöd och handledning har studenterna haft hjälp av såväl forskare inom såväl informatik som datateknik. Att projektet utvecklas på ett framgångsrikt sätt beror på den breda samverkan som skett mellan studenter, forskare, företag och innovationslabb. Dessa aspekter i kombination med att hitta lösningar till problematiken med digitalt utanförskap ligger i linjen med den forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs vid LNUs kunskapsmiljön Digitala Transformationer. Att möta samhällsutmaningar med kunskap i kreativa miljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan – kunskapsmiljöer – är något som genomsyrar Linnéuniversitetets vision och arbete säger Marcelo Milrad, professor vid Linnéuniversitetet.
Tekniken bakom den digitala spegeln
Den smarta spegeln kan ansluta via lokalt nätverk, Wi-Fi eller 4G och på sikt även 5G. Den använder sig av biometrisk identifiering och med hjälp av en pekskärm kan användaren interagera direkt med spegeln. Därtill utrustas den med kamera, mikrofon samt AI (Artificiell Intelligens) för bland annat röststyrning. Den skall också kunna processa och lagra information lokalt och i enlighet de krav som ställs inom dataskyddsförordningen, GDPR. Användargränssnittet är utrustat med ett antal förprogrammerade och anpassningsbara funktioner där stort fokus läggs på det individuella behovet.
Det digitalt utanförskap bland äldre har ökat under pandemin
Samtidigt som många äldre blivit flitigare på att använda digitala tjänster befinner sig en stor andel fortfarande i ett digitalt utanförskap. Forskning visar att 300 000 äldre fortfarande befinner sig i ett digitalt utanförskap, vilket lett till särskilda problem under pandemin. Detta belyste bland andra fyra forskare från Linnéuniversitetet i en debattartikel.