Många flerbostadshus har gemensamma ytor till sitt förfogande. En del används redan flitigt – men i många fall finns det möjligheter att hitta lösningar för att effektivare kunna ha nytta av dem tillsammans. Tekniken har gått med stormsteg och det finns i dag stora möjligheter med den digitala utvecklingen som skulle kunna vara till nytta för bland annat bostadsrättsföreningar.
– För HSBs del har gemenskapslokaler traditionellt en viktig funktion för möten och stämmor. Men när man tittar över hur det ser ut kan det kanske vara lite si och så med hur man använder dessa, och övriga gemensamma utrymmen, säger Stefan Andersson.
För att bidra till att hitta framtida lösningar utlyste HSB Living Lab en tävling: Shared Space Challenge. Vinnaren kommer få möjligheten att implementera sin idé i den stora gemensamma ytan på bottenplanet i HSB Living Lab med sina unika möjligheter att mäta flöden av både människor och material. Dessutom får den vinnande idén 100 000 kronor i stöd för att verkställa sina tankar.
Tävlingsbidragen bedöms utifrån olika krav, som: Hur rimlig är det att idén blir verklighet? Hur hållbart är det hela: utifrån sociala, ekologiska och ekonomiska synvinklar? Hur använder sig projektet av digitala lösningar?
Tävlingen har riktats mot forskare och studenter vid europeiska högskolor, europeiska företag och egentligen alla med en innovativ idé om framtidens hållbara, gemensamma ytor. Utöver det vinnande bidraget kommer även tvåan och trean få chans att presentera sina lösningar för HSBs bostadsrättsföreningar för möjlighet att utveckla vidare.
– I bästa fall hittar vinnarna en lösning som går att vidareutveckla och användas ute i "verkligheten, säger Stefan Andersson.
Not: Tävlingen genomfördes 2017.
Forskare och studenter vid europeiska högskolor samt europeiska företag får söka. Alla med en idé om framtidens gemensamma ytor och lösningar har kunnat deltaga i tävlingen. Utrymmen där den vinnande idén ska implementeras är 70 kvadratmeter stort och har tillgång till HSB Living Labs unika möjligheter att mäta flöden av såväl material som människor med hjälp av de 2000 sensorer som finns i huset.