Termisk komfort är avgörande för att skapa bekväma och energieffektiva utrymmen. Begreppet beskriver hur människor upplever temperaturer i sin omgivning och hur behaglig eller obehaglig temperaturen känns för dem. Det säger sig självt att olika människor kan uppleva samma miljö på olika sätt. När någon tycker att det är precis lagom varmt, anser någon annan att det är jobbigt hett.
– Vi har helt enkelt olika preferenser, behov, vanor och erfarenheter som påverkar oss, säger Elena Malakhatka forskare på Chalmers och projektledare för Cozie thermal comfort study.
Hon fortsätter:
– Här blir personliga komfortmodeller intressanta. Dessa modeller samlar in och analyserar data som är specifik för varje individ, vilket skapar en mer exakt och responsiv förståelse för vad som får människor att känna sig bekväma i olika miljöer.
Testar app i smartklocka
Det är cirka 15 personer som bor i HSB Living Lab som deltar i projektet. Genom appen Cozie och en smartklocka svarar de i realtid två till tre gånger per dag under fyra månader på hur bekväma de känner sig vid de givna tillfällena: tycker de att det är för varmt, för kallt eller kanske alldeles perfekt och lagom.
– Appen fungerar som en slags invitation till deltagarna att stanna upp och faktisk reflektera över hur de upplever temperaturen. Genom att människor blir medvetna om hur de upplever en miljö, går det också att skapa förändring i både beteende och byggnader, säger Elena Malakhatka.
Samlar data i realtid
Appens användning av ekologisk momentan bedömning (EMA) – att samla data i realtid och i naturliga miljöer – säkerställer att insikterna speglar verkliga upplevelser istället för att återge minnen. Förutom subjektiv data samlar appen även in objektiv fysiologisk data, såsom fysisk aktivitetsnivå, hjärtfrekvens och allmän hälsa. För att ytterligare förbättra insamlingen har några deltagare en Oura-ring för att mäta sömnkvaliteten.
– Det tredje steget är att vi adderar data från huset och kombinerar den med datan från individerna för att hitta övergripande mönster, till exempel kring relationen mellan upplevda och faktiska temperaturer och hur olika årstider och plats i byggnaden påverkar komforten, säger Elena Malakhatka.
Det övergripande målet med projektet är att undersöka hur man både kan effektivisera, och helst reducera energikonsumtionen, och öka människors komfort.
– Vi ska inte värma upp byggnader, utan människorna som vistas i byggnaderna. Med den här kunskapen kan vi förbättra den individuella livskvaliteten och samtidigt styra energikonsumtionen på ett mer hållbart sätt, säger Elena Malakhatka.
Komfort tas för given
Hon menar att vi ofta tar komforten i våra inomhusmiljöer för given. Klimatförändringarnas mer extrema väder och radikala omslag mellan hetta och kyla, tillsammans diskussioner om tillgång och priser på energi, förändrar detta.
– Temperaturer och komfort har varit lite av en blind fläck för oss, men nu tvingas vi att börja reflektera och hantera de här frågorna Det gäller för alla typer av miljöer, men blir extra viktigt när vi pratar om äldre eller sjuka personer, eftersom extrema temperaturer då inte bara försämrar komforten utan kan vara ett konkret hot mot hälsan.
Studien Cozie thermal comfort är därför ett visionärt, teknologidrivet initiativ som kan förbättra hur vi designar, hanterar och upplever inomhusmiljöer. Genom att integrera personlig data, realtidsåterkoppling och banbrytande teknik bidrar projektet till mer bekväma och energieffektiva boendemiljöer.