Så blir du av med dålig lukt i miljörummet

Sarka Langer, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och adjungerad professor i inomhuskvalitet vid Chalmers, och Lars Ekberg, biträdande professor i inneklimatteknik vid Chalmers, har skrivit rapporten Förbättrad luftkvalitet i miljörum: Hantering av lukter.

Hallå Lars Ekberg, varför uppstår det dåligt lukt i miljörum? 
– Det är grundläggande kemi, organiska material bryts ner och släpper ifrån sig föroreningar som bland annat svavelhaltiga och kvävehaltiga ämnen som orsakar den obehagliga lukten. De här ämnena har också det som kallas en låg lukttröskel, vilket innebär att det räcker med små kvantiteter för att vi ska känna lukten av dem.

Varför är det ett problem, vad vinner vi på att få bort lukten?
– Ur evolutionärt perspektiv är det bra att ruttnande mat luktar illa, men det upplevs förstås som otrevligt i ett modernt miljörum. Så det handlar dels om höja boendekvaliteten, dels om att ett trevligt miljörum som människor inte stressar för att lämna så fort som möjligt kan förbättra källsorteringen.

Vad kan man göra för att slippa dåligt lukt?
– Det finns olika tekniska lösningar, men den vetenskapliga litteraturen ger tyvärr ingen tydlig vägledning vilka som är de mest effektiva. Här behövs fler studier. Vår rekommendation i rapporten är därför att i första hand se till att skapa god ventilation. Ett riktmärke är det frånluftsflöde på minst 5 liter per sekund och kvadratmeter golvyta som rekommenderas av Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Nästa punkt i vår prioriteringslista är sedan att se till att tömma och rengöra miljörummet så ofta och så noga som möjligt.

Och om rengöring och ventilation inte hjälper?
– Då kan man titta på olika tekniker för luftrening genom mekanisk filtrering och absorption med förfilter, aktivt kol och HEPA-filter där luften i miljörummet cirkuleras genom filtren. Det finns studier som påvisar att den här tekniken kan reducera lukter, men vi har även sett att det är svårt att veta vilket som är det bästa produktvalet, eftersom det finns kunskapsbrist på området och saknas klara riktlinjer för branschen.”

Hur är det med ozon-rengöring som många pratar om?
Flera studier visar att det finns stora och allvarliga frågetecken kring att använda luftrenare med ozongenerering för kontinuerlig användning i miljörum. Det första problemet är att tekniken inte nödvändigtvis är effektiv, i värsta fall kan man få dras med obehagliga lukter av både sopor och ozon. Ozon fungerar bättre för tillfälliga och tidsbestämda saneringsinsatser under professionell övervakning. Ännu allvarligare är de skadliga effekter på människors hälsa som ozonet kan ge, det kan vara alltifrån lätt obehag till akuta sjukdomstillstånd. Det kan också vara bra att veta att ozon kan skapas som en bieffekt av andra tekniker för att reducera lukter, till exempel jonisering. I vår rapport kan man läsa om ett EU-direktiv som innebär att ozongenererande apparater som säljs ska ha en godkänd märkning.”

Så vad det är bästa tipset när man har problem med dålig lukt i miljörummet?
– Jag önskar att det fanns en snabb och enkel teknisk lösning, men som jag sagt tidigare så är vårt råd att man börjar med ganska praktiska och konkreta saker. Kontrollera ventilationssystemet så att det fungerar som det ska och satsa extra på att tömma och rengöra miljörummet ofta. Kanske går det också att engagera och involvera de boende i arbetet så att miljörummet blir trevligare för alla.

Fakta

Prioriteringslista för att reducera dåligt lukt i miljörum

1. Tömning och rengöring
Se till att tömma och rengöra miljörummet så ofta och noggrant som möjligt. Engagera gärna de boende för ett trevligare miljörum!

2. Ventilation
Börja med att se över ventilationssystemet. Avfall Sverige rekommenderar ett frånluftsflöde på minst 5 liter per sekund och kvadratmeter golvyta. Vid problem med dålig lukt kan luftflödet ökas utöver detta grundflöde.

3. Mekanisk filtrering
Om ovanstående inte hjälper rekommenderar rapportförfattarna att man cirkulerar och filtrerar luften i miljörummet. Detta kan ske i flera steg med olika typer av filter.

Hälsorisker med ozon
Exponering för ozon kan orsaka hälsoeffekter som försämrad lungfunktion, astmasymtom och luftvägsbesvär. Det finns också kopplingar till hjärt-kärlsjukdom och påverkan på nervsystemet. I samband med tillfälligt förhöjda nivåer av ozon har en ökad risk för dödsfall i luftvägssjukdom observerats. WHO rekommenderar att ozonhalter inte bör överstiga 100 µg/m³ som ett 8-timmars medelvärde. Arbetsmiljöverket är mindre stränga med ett motsvarande gränsvärde på 200 µg/m³.