Här i norr kan de tyckas vara ett marginellt problem att bostäder blir för varma men i takt med att temperaturen stiger och värmeböljorna blir fler och mer extrema är det ett växande bekymmer. Inte minst på äldreboenden som i många fall saknar effektiva sätt att kyla ner sina lokaler, samtidigt som äldre är mer känsliga för värme.
— Man vill ju inte gå den väg som stora delar av övriga världen gjort, att luftkonditionera bostadshus eller att varje boende har en egen liten AC-enhet som hänger på utsidan. Det skulle dra mer energi och kräva resurser vilket ytterligare ökar klimatpåverkan, säger Andreas Fränne på teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren.
Vad som nu ska testas på HSB Living Lab är helt enkelt ett sätt att med minimalt tillförd energi nyttja befintlig teknik.
— I en fastighet som har golvvärme och borrhål krävs enbart en mindre mängd energi för cirkulationspumpen för att kunna utnyttja kylan från marken sommartid för att kyla huset med samma system som vintertid värmer bostaden.
Fördelen med golvvärme jämfört med radiatorer, element, är att golvets stora yta gör att det räcker med ett par graders skillnad i temperatur mellan vattnet i systemet och den omgivande luften för att ha effekt.
— I ett element måste du ha runt 50 grader varmt vatten för att kunna värma ett rum som ska hålla runt 20 grader medan det med ett golvvärmesystem kan räcka med 22-gradigt vatten, säger Andreas.
Den här varianten av passivkyla har testats tidigare men nu finns det chans att både kunna göra mer detaljerade mätning och få respons från de som bor i huset. Hur fungerar det? Upplevs det trots allt som obehagligt att gå på ett golv som är aningen kallare än omgivande temperatur?
— HSB Living Lab innebär en bra blandning av labb och verklig verksamhet med möjlighet att testa sig fram och få feedback på boendeupplevelsen.
Planen är att förbereda och starta upp systemet för att kunna genomföra mätningar och praktiska tester innan projektet avslutas under 2023.
I projektet kommer kyleffekt och funktion hos systemet utvärderas genom praktiska tester och mätningar kompletterat med simulering i IDA-ICE. Vidare kommer den upplevda komforten utvärderas både via mätningar och kvalitativa uppskattningar från boende och testgrupper.