Idag är det många svenskar som känner sig ensamma trots att de ofta bor vägg i vägg med andra. En rapport från Svensk Fastighetsförmedling visar att endast hälften av svenskarna anser att de har en god relation med sina grannar, och sju av tio önskar att de hade en bättre relation.
Upplevd ensamhet och ofrivillig isolering kan över tid leda till försämrad hälsa. Till exempel i form av lågintensiv stress, högt blodtryck, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och demens. Att hitta vägar till ökad social gemenskap är något som alla tjänar på.
Därför skapade HSB Living Lab, tillsammans med HSB Skåne och Generation Marianne, projektet ”Goda Grannar – social hållbarhet i flerbostadshus”. Syftet var att skapa kontaktytor mellan grannar för att kunna bryta ensamhet och ge förutsättningar för ett utökat socialt närverk.
Projektet har bedrivits i Arenastaden i Lund, där boende i hyresrätterna i Kvarteret Målet och bostadsrättsföreningen HSB brf Nätet deltagit. För att sätta igång det sociala samspelet har olika typer av aktiviteter anordnats på regelbunden basis. Sedan starten i mars förra året har 37 träffar anordnats, och olika intressegrupper för till exempel hantverk och spel har växt fram under tiden.
Tryggheten i området har ökat från 83 % till 94 %, och bland de som deltog i projektet känner sig nu 100 % trygga i sitt bostadskvarter. Gemenskapen har också förbättrats avsevärt, från 24% till 53 %. Bland de som deltog i projektet har den ökat till hela 90 %. I intervjuer som gjorts efter projektet uppger deltagarna att det nu är fler som hälsar på sina grannar än tidigare.
– Social gemenskap i bostadsrättsföreningar har alltid varit en viktig fråga för oss, nu kanske mer än någonsin. Gemenskap bidrar förutom till social hållbarhet även till ekonomisk och ekologisk hållbarhet genom att boende delar på såväl ytor som prylar i högre grad, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.