Tio år med Det cirkulära köket: Lärdomar, prototyper och snart produkter i handeln

I tio år har Paula Femenias jobbat med forskning kopplad till köket. Men nu går projektet ”Det cirkulära köket” mot sitt avslut. Och det har hänt en hel del på tio år.

– När vi började fanns det inte mycket av cirkulärt tänk alls tillgängligt. Nu pratas det bevaranderenovering och det finns företag som erbjuder möjligheten att byta ut enstaka delar av köksinredningen, säger Chalmersforskaren Paula Femenias.

En av grundtankarna med HSB Living Lab var att det skulle kunna bli en plats för trestegsraketer. Att först studera en problematik, sedan testa och pröva den inne i HSB Living Lab för att slutligen ta det ut till verkligheten.

– Så har det verkligen varit med ”Det cirkulära köket”. Det är jag väldigt glad över, säger Paula Femenias.

Hon var med från starten och började redan 2014 att studera materialflöden och klimatpåverkan vid brukardrivna renoveringar av bostäder. Resultaten av den studien fick stor uppmärksamhet. Sedan dess har forskningsprojektet växt åt många håll och ett femtontal publiceringar har skett och arbetet pågår fortfarande med några.

Den kanske största stjärnan i projektet är de olika prototyper som har tagits fram och testats i verkligheten.

– Den första prototypen installerade vi i HSB Living Lab – hemma hos min kollega Kaj Granath som bor där, säger Paula Femenias.

Arbetet med prototyperna har bland annat lett till att industripartner i Holland nu tagit lärdomarna vidare och närmar sig en produkt för marknaden.

Det cirkulära tänket består bland annat i att köket:

• Är uppbyggt av moduler för att kunna anpassas och bytas ut delar av efter behov. Det kan vara när en del av köket slitits ut och behöver bytas eller för att brukaren önskar en annan funktion eller utseende.

• Har material som har låg miljöpåverkan och som kan återbrukas och återvinnas.

• Är byggda för att kunna monteras ner utan att förstöra dess delar. Runt sex till sju gånger är köket byggt för att kunna sättas upp och ner.

Hur viktigt har HSB Living Lab varit för forskningsprojektet?

– Det har varit helt avgörande – både för att testa i verkligheten, och för att kunna visa upp det både för allmänheten och industripartners, säger Paula Femenias.