Samlade erfarenheter av vatten

Vattenrelaterade projekt har varit ett återkommande forskningsområde i HSB Living Lab sedan starten. Nu är det dags att samla ihop och följa upp hela decenniets erfarenheter. I en rapport sammanställs och analyseras resultaten för att kunna användas för framtida hållbara byggprojekt.

Under de nästan tio år som HSB Living Lab funnits har det genomförts cirka 40 vattenrelaterade projekt, med syftet att på ett eller annat sätt använda resursen vatten på ett mer ansvarsfullt och hållbart sätt. Det har handlat både om att minska vattenanvändningen och att öka återanvändningen av till exempel gråvatten.

De här projekten ska nu gås igenom och följas upp av en grupp som leds a av Chalmersforskaren Jesper Knutsson.

– Jag har varit aktiv i HSB Living Lab sedan starten och även drivit egna projekt inom ramen för satsningen. Nu har det gått så många år och bedrivits så mycket forskning att det är dags att sammanställa kunskapen och även undersöka vad som hänt efter att projekten avslutats, säger han.

Gruppen har hittills definierat nyckelprojekt och fortsätter under hösten 2024 med att analysera slutrapporter och utföra intervjuer med projektledare och intressenter i de genomförda projekten.

– Det är många innovativa koncept, lösningar och produkter som passerat genom HSB Living Lab de här åren och många aktörer är också kommersiellt framgångsrika i dag, säger han.

Världsbanken räknar med att ungefär två tredjedelar av världens befolkning lever i vattenbristområden. Jesper Knutsson konstaterar att synen på vatten som resurs har förändrats och utvecklats under de senaste tio åren, liksom tekniken och kunskapen.

– Jag skulle säga att det finns ett större fokus på vattenfrågan i dag. I södra Europa är det självklart att se vattenbrist som en reell fara, men även i Sverige har långa torrperioder som exempelvis sommaren 2018 gjort att vi blivit mer medvetna om problemet, säger han.  

Utan att föregå några resultat menar Jesper Knutsson att de tekniska lösningarna för använda vatten mer effektivt finns. Utmaningarna att implementera dem handlar om regleringar, finansiering och acceptans hos användaren.

– Det gör det ännu viktigare att skapa en samlad bild över området. Genom att sprida kunskap där vi tidigt i processen identifierat framgångsfaktorer kan vi förhoppningsvis bidra till att göra framtida byggprojekt mer hållbara vad gäller vatten.

Han fortsätter:

– Vi ska också ta fram ett pedagogiskt material för att utbilda nästa generation samhällsbyggnadsingenjörer. Om vi i någon mån varit blinda för vattenfrågan i Sverige, är det hög tid att ändra på det.