Skötsel, underhåll och ombyggnad av föreningens lägenheter

Här finner du som boende i vår förening information om de regler som gäller för skötsel och underhåll av lägenheter i föreningen. Reglerna styrs av §31 och §32 i föreningens stadgar och av bostadsrättslagen. Kontakta alltid föreningens styrelse innan du gör några förändringar. Alla frågor ställer du skriftligen till styrelsen.

Skötselansvar.
Du har skötselansvar för hela lägenheten. Detta innebär att du skall väl vårda hela lägenheten och följa instruktionerna i bopärm, föreningens webbplats samt tillverkarens anvisningar om skötsel.

Ytterdörrar och förrådsdörrar.
Som bostadsrättshavare har du skötselansvar för lägenhetsdörr och förrådsdörr men föreningen har underhållsansvar för ytterdörren. Du finner mer information om skötsel av ytterdörren här.  I föreningens underhållsplan sker underhåll av ytterdörrarna i föreningen med 10 års intervall. Du får inte måla om ytterdörren eftersom föreningen ansvarar för underhållet av ytterdörren.

Bostadsrättslagen har förändrats och nya regler gäller från 2023-01-01.
Bland annat gäller:
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar
1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,
3. installation eller ändring av anordning för ventilation,
4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet,
5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Köksfläkt och ventilation.
Köksfläkten är en viktig del av ditt ventilationssystem. Från köksfläkten kan du förutom att starta köksfläkten även aktivera forcerad ventilation. Köksfläkten måste vara av typ som fungerar ihop med ventilationssystemet, Swegon Casa R3 Smart. Om du funderar på att byta din köksfläkt eller göra andra förändringar som påverkar ventilationssystemet skall du kontakta styrelsen innan du startar arbetet. Genomförs förändringar av ventilationssystemet eller genomförs andra åtgärder som kan påverka luftflödet i lägenheten skall du som bostadsrättshavare låta genomföra en OVK, obligatorisk ventilationskontroll, och lämna intyget till föreningen. Detta för att kontrollera att luftflödena är korrekta.

Solskydd.
För att montera utvändiga solskydd måste det finnas ett godkännande av styrelsen. Styrelsen har beslutat att färgen på solskydd skall vara inom gråskalan eller svart, då svart ger bästa solskydd på så kallade screens. För att undvika missförstånd kontakta alltid styrelsen innan du gör beställning av solskydd och lämna ett färgprov till styrelsen så att inga missförstånd uppstår. Se också paragraf 31 i föreningens stadgar.

Marknaden rekommenderar montering av invändiga rullgardiner med väv av fabrikat Verosol Silverscreen eller Sandatex Skyscreen Alu. Enligt projektören som projekterat byggnaderna tar dessa rullgardiner bort eventuella övertemperaturer i lägenheterna. Denna lösning rekommenderas även av leverantörer av solskydd. Läs mer här!

Solskyddsfilm är effektivt och prisvärt för att förhindra att strålningsvärme värmer upp din bostad. Solskyddsfilm eliminerar upp till 90 % av värmen. För att undvika missförstånd kontakta alltid styrelsen innan du beställer montering av solskyddsfilm.

Rad- och gathusens uteplats.
För alla radhusen är uteplatsen och trädgården upplåten tillsammans med bostadsrätten och du ansvarar för skötsel och underhåll även av uteplatsen och marken. Enligt köplagen har du som säljare en upplysningsplikt och köparen har en undersökningsplikt om denna upplåtelse. Upplåtelsen framgår av det upplåtelseavtal som har tecknats av första köparen.

Punkthusens balkonger och uteplatser.
För lägenheter med uteplatser är uteplatsen upplåten tillsammans med bostadsrätten och du har ansvar för skötsel och underhåll även av uteplatsen. Enligt köplagen har du som säljare en upplysningsplikt och köparen har en undersökningsplikt om denna upplåtelse. Upplåtelsen framgår av det upplåtelseavtal som har tecknats av första köparen.

När det gäller de balkonger och uteplatser som hör till lägenheterna får tak och stolpar inte målas av bostadsrättshavaren. Hål får inte borras i balkongtak eller stolpar. Skälet till detta är att föreningen inte vill riskera att livslängden förkortas på balkongerna vilket kan innebära en avsevärt ökad kostnad. Markiser får inte fästas i balkongerna.

Alla lägenheter.
Föreningen godkänner inte påbyggnader av dekorationsmur eller staket, förutom i undantagsfall. För att föreningens styrelse skall godkänna en förfrågan om bygglovspliktig åtgärd skall materialet vara Organowood och utförandet skall vara identiskt med föreningens staket och avskiljare. Detta för att föreningens utseende och uttryck skall bevaras.
Styrelsen har beslutat att blomlådor som placeras på mur eller staket får vara max 33 cm höga. Lådorna måste gå att lätt lyfta av med innehåll. Totalhöjd för mur eller staket + blomlåda + växter får vara högst 175 cm. Detta för att muren är en dekorationsmur som inte tål hög belastning och för föreningens utseende och uttryck skall bevaras.
En spaljé enligt stadsbyggnadskontorets anvisning får monteras dvs spaljé får sättas upp som har 80 % genomsiktlighet, dvs. maximalt 20 % material. Konstruktionen ska vara gles och mellanrummen jämt fördelade. Totalhöjden från marken får vara högst 175 cm inklusive växter.
Blomlådorna och växterna får inte bli ett vindfång vid hård vind så att muren välter eller att annan skada uppkommer. Erfarenhetsmässigt så var vi väldigt kraftiga vindbyar i Borstahusen gå grund av det havsnära läget. Styrelsen rekommenderar att måla lådorna med terrasslasyr eller annat så att den grå nyansen skall komma snabbare.

Staket.
Staket upp till 1,20 meter från mark är inte bygglovspliktiga men du skall anmäla till styrelsen innan du beställer och monterar ett staket. Staketet skall vara av organowood, lika som de befintliga staketen i vårt område. Staket med en höjd över 1,20 meter skall godkännas av styrelsen och kräver dessutom ett godkänt bygglov innan arbetet får påbörjas.

Stadsbyggnadskontoret anvisningar.
Bygglov krävs för alla staket eller plank över 1,20 meter. Höjden på mur och plank mäts alltid från den lägsta marknivån. En enkel överliggare placerad fritt från den tätare delen räknas inte med i höjden. Placering mot parker, gång- och cykelstråk, grönområden och andra allmänna ytor maximal höjd på 1,50 meter. Placering mot gata maximal höjd på 1,50 meter (trafiksäkerhet vid korsningar och utfarter ska beaktas). Placering inom sikttriangeln vid korsningar och vid utfarter maximal höjd 0,80 meter. Placering mot grannfastighet maximal höjd på 1,80 meter. Bedömning görs i enstaka fall för högre höjd. Spaljé får sättas upp som har 80 % genomsiktlighet, dvs. maximalt 20 % material. Konstruktionen ska vara gles och mellanrummen jämnt fördelade (får inte placeras så att den hindrar sikten vid utfarter och korsningar). Staket och plank i Borstahusen skall vara målade. Liknar en blomlåda ett plank räknas blomlådan som ett plank av domstolar, även detta enligt Stadsbyggnadskontoret.

Föreningens träd.  
Naverlönnen är ett litet - medelstort träd med relativt samlad rund krona, som förblir tät och frodig. Barken är vackert skrovlig och brunaktig. Unga grenar har ofta korklister. De vackra små bladen har ibland en snygg kopparröd ton när de slår ut, och blir om hösten gula. Naverlönn är ett europeisk träd och räknas som ett i Sverige inhemskt träd eftersom man hittat den på någon enstaka lokal i Skåne. Arten är mycket värmetålig och även torktålig och därför lämplig i hårdgjorda miljöer. Toleransen mot skugga är också mycket god. Användbart träd då man vill ha långlivade gröna kronvolymer av medelstorlek. Vintertid blir träden karaktärsfulla med ganska täta vresiga grenverk. Naverlönnen är mycket beskärningstålig och trevlig att formklippa. Naverlönnen är kalktolerant och relativt näringskrävande. Träden vill ha ett väldränerat läge och är vind-, salt- och värmetålig och därför ett utmärkt val för vår förening. Utmärkt villaträd även i skugga. Träden skyddar mot vind, buller och vägdamm. Naverlönnen finns både som buske och träd. Föreningen kommer att regelbundet beskära trädkronan. Det är viktigt att föreningens medlemmar vårdar träden väl. Föreningen har säckar för bevattning, hör av dig om du vill ha en säck.

Gat- och radhusens trädgårdar.
När det gäller radhusens trädgårdar får inte förrådsbyggnad, träd, häck eller uteplats förändras utan styrelsens tillstånd. Detta tillstånd krävs innan en åtgärd påbörjas. I föreningens stadgar kan du i paragraf 31 läsa mer om bostadsrättshavarens ansvar och krav på att följa föreningens skötselanvisningar gällande trädgårdar och uteplatser.
Vattenspridare får inte användas så att fasader eller lägenhetsförråd blir blöta. Vidare får inte vattenspridare blöta ner allmän gång, gångbana eller vägbana.
Klättrande växter skall klättra på spaljé och får inte klättra direkt på fasad, mur eller lägenhetsförråd. Klättrande växter skall beskäras så att ett säkerhetsavstånd på minst 30 cm finns till takrännans nederkant eller vindskivans nederkant.
Invasiva växter och växter med jordutlöpare som kan växa i grannens trädgård får inte planteras i trädgårdarna.

Utbyggnader.
Utbyggnader av lägenheter eller förrådsbyggnader godkänns endast i undantagsfall av styrelsen.