Renovering av bostad

Blanketter finns längst ner på sidan att ladda ner.
Ifylld blankett skickas in till föreningens förvaltare via e-post (forvaltare.la@hsb.se) eller till HSB kontoret på Storgatan 25.i Landskrona.

 

Renovering i bostadsrätt – Det här får du göra

Du som äger en bostadsrätt äger en del i bostadsrättsföreningen samt rätten att bo i din lägenhet.

Det betyder inte att du får göra vad som helst, även om friheten är större än för hyresgäster.

Vissa åtgärder kräver styrelsens godkännande, så kolla innan vad som gäller!  

Det här får du göra i din bostadsrätt

En bra grundregel är att alltid fråga styrelsen innan du utför arbeten i bostadsrätten. I många fall är du dessutom skyldig att göra det. 

Håll koll på dina skyldigheter

Som medlem i en bostadsrättsförening är du skyldig att se till att hålla lägenheten i gott skick och det finns vissa delar du har ansvar för att ersätta vid ev. skada.

Paragraf 31, 32 och 37 i HSB:s normalstadgar som rör underhållsansvar och vad som får förändras i lägenheten är bra att ha koll på, så att inga onödiga problem uppstår. 

§37 INGREPP I LÄGENHET

”Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefatta

ingrepp i en bärande konstruktion

installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten

installation eller ändring av anordning för ventilation

installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller

någon annan väsentlig förändring av lägenheten. 

Vad är väsentliga ändringar?

Väsentliga ändringar är sådana som till exempel berör bärande konstruktioner, som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp.

Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.

För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du anmäla detta till föreningens förvaltare, som ska godkänna ändringarna tillsammans med styrelsen. 

För att styrelsen ska kunna behandla ert ärende ber vi er om följande:

Ritning eller skiss som visar förändringen (Bifoga detaljerad skalenligt måttsatt ritning över vad ni planerar att ändra i lägenheten samt nuvarande planritning om det skett tidigare ombyggnad. Extra viktigt är att märka ut om dragning av el, vatten, avlopp och ventilation. Bäst är om ritningarna är vektoriserade eller i högupplöst PDF format).

Kvalitetscertifiering av behörig hantverkare

Våtrumsbehörighet (om renoveringen omfattar VVS-arbete) försäkringscertifikat 

Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan- och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart.

Kontakta SBK (Stadsbyggnadskontoret) och kontrollera om det behövs bygganmälan/bygglov för det som ni önskar förändra i lägenheten eller på uteplatsen, tex:

Om ni vill flytta kök till annan del av lägenhet, Om ni tex vill flytta köket och har boende under er, vill SBK veta detta.

Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras! 

Viktigt att veta

Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan, men eftersom det kan finnas el- eller vattenledningar i väggen ska man alltid söka tillstånd hos styrelsen innan arbetet påbörjas.

För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).

EL

Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, el-central eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse. Gällande el finns många restriktioner. Du får inte röra fasta installationer, som att koppla ur element eller komplettera med fler, eftersom det kan förstöra hela elanläggningen. Att byta glödlampor och befintliga strömbrytare får du göra själv förutsatt att du vet hur du ska göra. Men du får inte byta ojordade vägguttag mot jordade eller installera golvvärme utan att ta hjälp av en fackman. De flesta elarbeten ska utföras av en auktoriserad elinstallatör och även här måste ansökan inkomma till styrelsen.

VVS

Ombyggnad av fastighetens gas- och VVS-system får endast utföras av utbildad och godkänd person. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande. Vid vvs-arbeten gäller samma princip: du får utföra enklare arbeten, som byta blandare, om du vet hur du ska gå till väga. När det gäller våtrum måste du ansöka hos styrelsen och även kunna visa i efterhand att du hållit dig till gällande föreskrifter. Tänk på att du som utför sådana själv tar en risk, om en vattenskada uppstår i efterhand blir du ansvarig. Det kan bli mycket kostsamt. Att anlita en fackman även för mindre arbeten kan därför vara en väldigt billig försäkring. Du som äger en bostadsrätt har underhålls- och reparationsansvar, vilket innebär att du själv ansvarar för att byta ytskikt och inredning när det behövs.

Det är förbjudet att plocka bort ventiler som reglerar värmen.

Bygg ej in radiatorer.                                                                                                                                                                     

Vattenburna värmeslingor i golv är ej tillåtna.

VENTILATION

Du får inte sätta igen befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation. Vid byte av köksfläkt, kontrollera alltid med föreningen eller förvaltaren vilken fläkt du får lov att montera. Se till att rätt ventilationsdon är i enlighet med föreningen.

ÖVRIGT

Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum eller container och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind och gård.

Tänk på att inte störa dina grannar i samband med ombyggnad. Sätt gärna upp lapp om det på anslagstavlan i trapphuset innan arbetet startar. Ombyggnadsarbetet får inte utföras på kvällar eller nätter.

Vitvaror ska alltid monteras på droppskydd. Vid nyinstallation, kontrollera med VVS-installatör att befintliga rör håller. 

För att du ska få lov att göra ändring av din utemiljö så måste du anmäla detta till föreningens förvaltare som ska godkänna ändringarna tillsammans med styrelsen.

Intyg som bifogas ansökan:

ritning eller skiss som visar förändringen med mått – Obligatoriskt! 

Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan- och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart.

Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras. 

Styrelsen sammanträder vanligtvis en gång per månad (undantag sommaruppehåll i juli & augusti)

Ansökningar utan ritning handläggs ej

Läs noga igenom reglerna på blanketten, vad du får och ej får lov att göra samt om föreningen har några generella regler för området du måste förhålla dig till. Kolla även om du ev behöver medgivande från dina grannar (blankett för detta finns längst ner på sidan).