Frågan om underhåll av sin bostadsrätt är inte så svår, men det är lätt att bli osäker och man kan göra fel. Ta därför som vana att tala med styrelsen innan du drar igång. Då kan du undvika många onödiga fel längs vägen. Styrelsen har självklart inget emot att föreningens lägenheter hålls i gott skick, tvärtom, men samtidigt måste styrelsen värna om alla medlemmars intressen. En del projekt, t.ex. att ta ner väggar, kan inte ske utan tillstånd då det kan innebära risker för byggnaden som helhet. En del ingrepp kräver bygglov.
Alla kostnader för underhåll och ombyggnader i lägenheten faller på bostadsrättshavaren. Ett undantag är att det sker som en större insats i föreningen under styrelsens ansvar, t.ex. som när föreningen gjorde stambyten eller när ventilationerna rensades.
Bostadsrätthavaren svarar enligt föreningens stadgar för underhållet av lägenheten. Detta omfattar målning, tapetsering av väggar och tak och ytskikt på golv. Dessutom för ytterdörren inklusive lås och trycken och lägenhetens fönster och ytor på balkongen. OBS! Balkongen kan inte målas om, glasas in eller t.ex. utrustas med fastmonterad parabol utan tillstånd.
Bostadsrättshavaren svarar även för vitvaror såsom kyl, frys och spis samt utrustning i badrum såsom handfat, toalettstol och badkar.
El i lägenheten från säkringsskåpet, elkontakter, strömbrytare, bredbandsuttag, TV-uttag är andra exempel på bostadsrättshavarens ansvar.
Tänk på att du inte får göra några ändringar i dessa system utan behörighet. Är du osäker fråga styrelsen.
Tänk på att du enligt lag inte får montera aktiva fläktar, dvs fläktar som är direktkopplade, till det gemensamma ventilationssystemet.