Lagstiftaren har haft för avsikt att synen på bostadsrättshavarens skäl ska vara mer generös. Lagtexten har ändrats till att det krävs ”skäl”, inte ”beaktansvärda skäl” som tidigare.
Exempel på två situationer där skälen är tänkta att vara mer generösa än tidigare:
Nu, liksom tidigare, krävs alltid att tillstånd söks av styrelsen. Ingen förändring beträffande bostadsrättsföreningens befogade anledning att vägra tillstånd.
Lagändringen innebär också att bostadsrättsföreningen får rätt att ta ut en avgift för andrahandsupplåtelse av den bostadsrättshavare som upplåter sin lägenhet i andra hand. Avgiften har ett maxtak om 10 % av prisbasbeloppet per år och en begränsning finns om avgiften endast hyrs ut under en del av ett år. För att bostadsrättsföreningen ska få ta ut avgiften krävs att det anges i föreningens stadgar.
Den bostadsrättshavare som inte sköter betalningen av avgiften för andrahandsupplåtelse riskerar att få sin bostadsrättslägenhet förverkad. Om försummelsen endast är av ringa betydelse eller om betalning sker inom återvinningsfristen kan nyttjanderätten till bostadsrätten inte förverkas.
Utöver schablonavdraget får du, och eventuella delägare, göra avdrag för den avgift som du/ni har betalat till bostadsrättsföreningen under den tid som bostadsrätten har varit uthyrd.
Om en bostadsrättsförenings stadgar inte överensstämmer med lagtext gäller alltid lagtexten. Men för att bostadsrättsföreningen ska få ta ut en avgift för andrahandsupplåtelse så krävs det att avgiften framgår av stadgarna och därför krävs en stadgeändring.
2011 års HSB normalstadgar för bostadsrättsföreningar, version 4, är uppdaterade utifrån de nya reglerna kring andrahandsupplåtelse.
Varje bostadsrättsförening får själv ta ställning till om man önskar anta de nya normalstadgarna, respektive göra nya ändringar i aktuella paragrafer, som alltså möjliggör att ta ut en avgift för andrahandsupplåtelse. Beslut om stadgeändring måste alltid tas på två på varandra följande föreningsstämmor.