Bor du i en hyresrätt hyr du lägenheten av fastighetsägaren, som även kan vara en bostadsrättsförening, eller i andra hand av en hyresgäst eller en bostadsrättshavare.
Du betalar ingen insats för sin lägenhet och man står inte heller själv för underhåll av lägenheten. Förutom hyra av själva bostaden ingår normalt värme, vatten och i vissa fall även hushållsel.
Droppar kökskranen? Behöver du installera en tvättmaskin eller vill du riva en vägg för en mer öppen planlösning? Ska du fixa i lägenheten på egen hand är det viktigt att veta vad du får göra själv, och vad som kräver hyresvärdens godkännande. För dig som bor i hyresrätt är det lätt att veta vad du ska göra om ett fel uppstår hemma, du kontaktar din hyresvärd och får problemet åtgärdat. Det är en av fördelarna med hyresrätt som boendeform. Se nedan vilka alternativ som finns när du vill förändra eller fräscha upp lägenheten utan att det rör sig om en reparation.
Bostadsrätt är en boendeform där du tillsammans med övriga medlemmar i föreningen äger hela huset. Det du köper är inte lägenheten i sig utan en andel i föreningen och rätten att bo i din lägenhet.
Du som äger en bostadsrätt äger en del i bostadsrättsföreningen samt rätten att bo i din lägenhet. Det betyder inte att du får göra vad som helst, även om friheten är större än för hyresgäster. En bra grundregel är att alltid fråga styrelsen innan du utför arbeten i bostadsrätten. I många fall är du dessutom skyldig att göra det. Se nedan vad som gäller.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har till uppgift att ta hand om fastighetens värde. Et kan handla om att se till allt ifrån att soporna hämtas som de ska till att planera för och genomföra större renovering så som stambyte.
Föreningen styrs av medlemmarna som utser en styrelse som sköter det löpande arbetet. En välskött förening påverkar fastighetens - och i sin tur din bostadsrätts värde. Att engagera sig i styrelsen kan alltså generera både hög trivsel och ekonomiska fördelar.
I en bostadsrättsförening stadgar regleras hur föreningen ska styras.
Att kunna förändra och påverka. Tycker man att något i boendet kan förbättras är det som styrelseledamot lättare att lyfta sin agenda. Istället för att "se på" kan man sätta sig i händelsernas centrum. Att veta vad som händer där man bor och ha koll på föreningens ekonomi ger en otrolig insyn i apparaten kring att driva en bostadsrättsförening. Man får svar på hur allt hänger ihop med driftkostnader, avskrivningar och finansiella kostnader.
Gemenskap och engagemang. Man lär känna fler av sina grannar och kan uppmuntra dem genom att engagera sig i bostadsrättsföreningen på olika sätt. Är man en person som tycker om att engagera sig i sin närmiljö är styrelsen en bra gemenskap.
Den personliga utvecklingen. Att vara med i styrelsen är en chans att lära sig nya saker. Både i vardagen och genom att gå på utbildningar.
Höja värdet på din lägenhet. Genom att vara med i styrelsen kan du påverka hur bostadsrättsföreningen sköts. Föreningens ekonomi och värdet på fastigheten påverkar även i slutändan värdet på din lägenhet.