Uppvärmning - radiatorventiler

Uppvärmningen sker med hjälp av fjärrvärme och styrs inom föreningen från vår huvudcentral (i C-huset) med undercentraler i varje hus. Samtliga radiatorer är försedda med termostatventiler/känselkroppar.

Känselkroppen ger en temperatur på c:a 21 grader C vid inställning mellan 6 och 7.
Om man vrider till en lägre siffra så får man en lägre temperatur. Inställning 6 ger 20 grader C och inställning 5 ger 18 grader, o.s.v. Hela radiatorn kommer inte att vara lika varm. Skillnaden mellan övre och nedre delen kommer att vara mellan 10 - 20 grader C beroende på utetemperatur.
När man får rätt temperatur i rummet så kommer känselkroppen att stänga ventilen så att elementet blir kallt. Elementet kommer sedan att vara kallt till temperaturen i rummet sjunker under det inställda värdet. Det är alltså inget fel på värmesystemet om elementet är kallt när rumstemperaturen är rätt.
Känselkroppen måste kunna känna rätt temperatur. Möbler eller tunga gardiner som skymmer elementet och känselkroppen gör att den luras att stänga för tidigt. Det blir onödigt kallt i lägenheten.

Att få varmare än 21 grader C är svårt. Om ni sätter in en elfläkt i rummet som höjer temperaturen över 21 grader C så stänger känselkroppen av elementet och det blir bara elfläkten som ”jobbar”.

När man tycker att det är för varmt och vill vädra så öppnar bara ventilen och brassar på mera värme. Vill man ha lägre temperatur så är det bättre att vrida ner känselkroppen till t.ex. 5,5.
Vill man vädra så skall man göra det ordentligt och under kort tid (5 min.).

Om ni har för låg temperatur så kontrollera att känselkroppen står på högsta värde (mellan 6 och 7). Kontrollera att inte möbler eller gardiner skymmer ventilen. Kontrollera temperaturen i rummet med en pålitlig termometer. Temperaturen kontrolleras på innervägg och minst 1 meter från en yttervägg.

Om elementet fortfarande är kallt så prova att lufta det med hjälp med hjälp av en luftskruv. Du kan även prova att vrida känselkroppen från öppet till stängt läge några gånger. Det kan fastna luft i själva ventilhuset.

Om dessa åtgärder ej hjälper, kontakta HSBs kundservice fastighetsskötsel, ”Felanmälan”.

Tillbaka till VVS