Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad betyder beslutspunkterna vid föreningsstämma?

08 maj 2024 Nu är det högsäsong för stämmor! Att stämma ska hållas och vad som ska avhandlas vid ordinarie föreningsstämma finns reglerat i lag. Därutöver kan stadgarna ha särskilda föreskrifter om vilka punkter som ska finnas med på dagordningen. Det är inte alltid självklart vad punkterna handlar om och vad man ska tänka på för att få besluten rätt. Här har vi lyft fram några punkter som är viktiga att ha koll på och förstå.

Val av stämmoordförande

Stämman ska vid den här punkten välja den person som får uppdraget att leda förhandlingarna, fördela ordet och navigera genom beslutspunkterna så att allt går rätt till. Beslutet fattas med enkel majoritet, dvs. mer än hälften av avgivna röster. Det är bra om valet är förberett så att det finns ett färdigt förslag på en stämmoordförande med tillräcklig kunskap för att leda mötet. Stämmoordföranden behöver inte vara medlem av föreningen. Ofta är det mindre lämpligt att någon i styrelsen är stämmoordförande, särskilt när stämman ska ta ställning till förslag från styrelsen eller besluta om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter.

Fråga om närvarorätt vid föreningsstämman

Föreningsstämman är primärt medlemmarnas angelägenhet. Föreningsstämman ska därför besluta om personer som inte är medlemmar i föreningen ska ha rätt att närvara vid stämman. Det kan t.ex. röra sig om att journalister eller andra utomstående personer. För att ett beslut om att stämman ska vara öppen för andra än medlemmar krävs att samtliga röstberättigade som är närvarande vid föreningsstämman röstar för det. Om en medlem röstar emot ska stämman alltså vara stängd för andra än medlemmar. Personer som utövar någon funktion vid stämman, t.ex. styrelseledamöter, stämmoordföranden eller protokollföraren, får dock alltid närvara.

Beslut om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter

Frågan om ansvarsfrihet för styrelseledamöter är en obligatorisk punkt på årsstämman. Innebörden av beslut om ansvarsfrihet är att stämman godkänner styrelsens förvaltning för det gångna året. Föreningen avstår därmed från att framställa skadeståndsanspråk mot styrelseledamöterna. Syftet med bestämmelsen är att ledamöterna ska kunna lägga året bakom sig och inte sväva i ovisshet om eventuella krav från föreningen. Om stämman i stället beslutar att inte ge ansvarsfrihet, kvarstår däremot föreningens möjlighet att föra talan om skadestånd.

Beslut om ansvarsfrihet fattas med enkel majoritet. Till ledning för stämmans beslut ska revisorn i revisionsberättelsen uttala sig i frågan om ansvarsfrihet. Frågan ska prövas individuellt för varje styrelseledamot, men det finns inget som hindrar att stämman – som oftast sker – beslutar för samtliga styrelseledamöter gemensamt.

 

Ta hjälp av HSB Skånes jurister om det dyker upp frågor inför stämman.

HSBs kod för brf

HSBs kod för bostadsrättsföreningar är ett bra hjälpmedel på vägen till en välskött förening. Den skapar ökad insyn och möjlighet till bättre information till medlemmarna. Dessutom underlättar koden för föreningen att hålla en bra stämma.

Logga in i Mitt HSB för att ta del av mallarna kopplade till HSBs kod till brf