Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Slottsträdgårsmästarens tips för en prunkande balkong

Har du svårt att hålla dina växter på balkongen levande och vackra? Här ger vi värdefulla tips för att lyckas få en prunkande balkong.
Balkong vy

Kolla läget

Alla balkonger har olika förutsättningar, beroende på läge, väder och vad du väljer att odla. Ormbunkar trivs på skuggiga norrbalkonger och det mesta torkar ut på en solig söderbalkong om du inte vattnar regelbundet. På öst- och västbalkonger trivs det mesta. Men man kan inte vara säker på något, så prova dig fram.

Välj rätt jord

En växt behöver jord, ljus, vatten och näring. Det vanligaste felet på balkonger är att man inte ger växternas rotsystem tillräckligt mycket jord att växa i, eller placerar dem mitt i stekande sol på en söderbalkong. Använd organisk konstgödning på flaska, eftersom hönsgödsel stinker lite väl mycket för en balkong.

Vattna rätt

Lär dig vilka växter som slukar vatten och vilka som trivs bättre i lite torrare jord. Sätter du färdiga plantor, kom ihåg att de ska vattnas före och efter plantering.

Underhåll

Klipp växerna lite då och då. Har du klätterväxter kan du behöva sätta upp nya linor eller spaljéer att växa på.

Plantera stort

Odla i så stor kruka/behållare som möjligt. Ju mer jord växterna planteras/sås i desto bättre utvecklas de. Vill man odla grönsaker är detta en förutsättning.

Balkongvett & etikett

Odling

Blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Men tänk på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Var försiktig när du vattnar så att inte vatten och jord hamnar hos grannen under.

Rökning

I de fall som prövats rättsligt har domstolen gett uttryck för att man får tåla att röklukt tränger in på balkongen och i lägenheten i ganska stor omfattning. Vid bedömningen tas ingen hänsyn till om någon är extra känslig eller allergisk.

Grillning

En fastighetsägare har ganska stora friheter att själv bestämma om grillning ska vara tillåtet eller inte inom fastighetens område (förutsatt att kommunens ordningsföreskrifter inte säger något annat). Det finns framförallt två aspekter att ta ställning till: brandrisk, och risk för att rök och matos ska störa andra boende. Titta i din förenings ordningsföreskrifter om det framgår om grillning på balkonger är tillåtet eller inte.


Läs mer om vad du får och inte får göra på din balkong.