Egenkontrollen regleras av Miljöbalken och innebär att fastighetsägaren ansvarar för att gällande lagar följs.
− Det handlar exempelvis om det systematiska brandskyddsarbetet, den obligatoriska ventilationskontrollen och besiktning av hissar, berättar Jimmy Bergman, förvaltningschef på HSB Södertörn.
För att egenkontrollen ska fungera behövs en tidplan som påminner om när de olika kontrollerna ska genomföras.
− Sedan är det viktigt med dokumentation som visar vad man gjort och när. Om det händer något, kanske en olycka, måste man kunna visa att man gjort allt för att förhindra skadan, säger Jimmy Bergman.
En väl dokumenterad egenkontroll kan dessutom minska kommunens behov av att granska verksamheten. Eftersom kommunen har rätt att ta ut en avgift för sitt tillsynsarbete finns det med andra ord pengar att spara genom god och väldokumenterad egenkontroll. En annan aspekt som också berör det ekonomiska, är att en välskött fastighet är en större ekonomisk tillgång än en misskött fastighet.
Egenkontrollen ser olika ut i olika bostadsrättsföreningar, beroende på vilka tekniska installationer som finns i fastigheterna.
− Tillsammans med branschen i övrigt har HSB tagit fram en bra dokumentation som beskriver de olika egenkontrollkraven. Med den i handen kan man känna sig trygg, säger Jimmy Bergman.
Intresserade brf-styrelser kan vända sig till sin lokala HSB-förening för att få ta del av dokumentationen.
FAKTA: Egenkontroll
Egenkontroll är ett förebyggande arbete där fastighetsägaren fortlöpande ska planera och kontrollera verksamheten för att motverka och förebygga hälsoproblem hos boende eller besökare och skador på miljön. Egenkontroll är ett ständigt pågående arbete som noga ska planeras, genomföras, följas upp och kontinuerligt förbättras. Exempel på kontrollpunkter som ingår i egenkontrollen är bland annat avfall, brand, buller, ventilation, radon, kemiska produkter, hissar, kyla och skadedjur.