Fönster

Fönster och fönsterdörr har barnspärrar för att hindra att barn oförsiktigt kan öppna dessa, detta innebär att man måste trycka in spärren både ”upp- och nertill” för att kunna öppna. Ta inte i för mycket, då går spärrarna sönder. 

Fönstren har Kiph- Dreh funktion vilket innebär att det i första läget finns ett vädringsläge och, när man vrider handtaget uppåt, ett öppningsläge. 

Om det finns ”breda/stora” fönster i lägenheten så skall man vid öppning (utom i vädringsläget) ”stötta upp” fönstret med en stolsrygg eller likvärdigt (tänk särskilt på detta vid fönsterputsning) för annars finns det risk att fönstret ”hänger” sig.

Det kan bli kondens (imma) på fönstren utvändigt framförallt under hösten och våren. Anledningen till kondensen är att yttertemperaturen på det utvändiga glaset har sjunkit under uteluftens daggtemperatur. Det är möjligt om det inre glaset släpper genom minimalt med värme, och kondensen är därmed ett tecken på att du har välisolerade fönster. Eftersom fönstrets utsida är tåligt mot hög fuktbelastning tar det ingen skada. När solen sedan börjar värma upp luften, försvinner kondensen relativt snabbt.