Värme och ventilation

Värme

Värmesystemet är anslutet till fjärrvärme med en gemensam undercentral. På bottenvåningen är det golvvärme med rumstermostat och i övriga lägenheter monteras radiatorer med termostatventiler. Systemet är dimensionerat för en maxtemperatur på +21°C och kan regleras med hjälp av termostatventilen. Termostatventilen känner av temperaturen och öppnar eller stryper tillförsel av varmvatten till radiatorn. Det är viktigt att man inte täcker för termostatventilen med tjocka gardiner eller har möbler tätt inpå, eftersom ventilen då tror att det är varmt och stryper tillförseln med resultat att det kan bli kallt i lägenheten.

Det kan vara bra att känna till att värmesystem är så kallade ”tröga” och det kan ta ca ett dygn innan värmen stabiliseras vid väderomslag. Om lägenheten känns kall efter mer än ett dygn så kan man mäta temperaturen och det skall man göra minst en meter över golvet och minst meter in från ytterväggen.

Ventilation

Ventilationssystemet är så kallat FTX, vilket betyder att det både mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning. Tilluften kommer i sovrum och vardagsrum och frånluften i badrum och kök.

Samtliga ventiler, både tilluft och frånluft, behöver dammsugas ungefär en gång per månad. Se till att inte ändra ventiltallrikens läge när den rengörs. Använd inte trasa för att torka av ventilerna. Eftersom det alltid finns dammpartiklar i luften inomhus kan det bildas smutsavlagringar i taket när luften cirkulerar runt ventilen. Torkar man med trasa över dessa avlagringar blir det fula fläckar i taket. Använd i stället dammsugaren med borstmunstycket på.

Köksfläkten ingår i det centrala ventilationssystemet Viktigt att rengöra filtret enligt skötselinstruktionerna.