HSB Brf Lundegård styrelse informerar ang. planerat stambyte.
Styrelsen planer är att genomföra informationsmöten enlig nedan.
Informationsmöten, HSB/BYGGPARTNER AB presenterar och informerar
Tid kommer att meddelas
Öppet hus, tillfällen för alla medlemmar att ställa specifika frågor
kring den egna lägenheten, HSB/BYGGPARTNER AB tar emot
Tid kommer att meddelas
Extra föreningsstämma
Tid kommer att meddelas
Vi i Brf Lundegård bor i en förening som vi alla trivs i, en fin miljö och ett bra boende till rimligt pris.
Men allting slits med tiden och mycket måste repareras eller bytas, det är 50 år sedan husen byggdes.
Till detta som behöver bytas hör bland annat våra rörstammar för vatten, avlopp och värme samt våra våtrum. Nu är det dags att ta itu med den frågan. Vi vill att vi även i fortsättningen ska bo tryggt och till skälig kostnad.
Styrelsen har efter en längre tids undersökande arbete beslutat att byta rörstammarna för vatten och avlopp (stambyte). I samband med detta föreslår också styrelsen att vi renoverar våra våtrum.
Byggnationen beräknas att pågå cirka 18-24 månader totalt.
Till vår hjälp i detta arbete har vi anlitat HSB med mångårig erfarenhet av denna typ av projekt och allt som det för med sig.
För att ge föreningens medlemmar en så tydlig och allsidig information som möjligt kommer vi att bjuda in till informationsmöten där HSB och Byggpartner AB, vilken är den entreprenör som vi har upphandlat, att presenterar fakta och alla detaljer kring ett stambyte.
För att tillgodose varje medlems frågor kring den egna bostaden och egna specifika behov kommer vi också att bjuda in till ”öppet hus” där ni kan komma när det passar er.
Vi kommer att bygga upp ett standardvåtrum i en lokal i källaren på Hagavägen. Där kommer alla tillval att visas. Där kan lägenhetsinnehavarna, se och känna, samt att ställa frågor ang projektet.
Därefter är det dags för en extra föreningsstämma där vi ska gå till beslut. Datum, tid och plats för dessa tillfällen kommer att meddelas senare.
Styrelsen har under flera års tid diskuterat vad som är bäst för våra vatten- och avloppstammar i fastigheten även våra våtutrymmen i Iägenheterna och vi tog kontakt med HSB i början av 2017.
Tillsammans med HSB har vi gjort en upphandling där en av tre lämnade offerter vann.
Det valda företaget, Byggpartner AB, kommer tillsammans med HSB och brf Lundegård ta fram utförande och omfattning av renoveringen
Inventeringar
lnventering har tidigare utförts i ett antal utvalda lägenheter av alla de olika typer som finns i fastigheten - i kök, våtrum och WC-utrymmen.
Förutom lägenheterna inventerades även tekniska utrymmen samt övriga utrymmen i fastigheterna - i källare.
Syftet med tidigare inventeringen var att undersöka och utreda skicket på våra rörstammar, våtrum och övriga utrymmen i fastigheten.
Inventeringen som nu kommer att genomföras är för att säkerställa att våtrummen är enligt de ritningar som vi har, samt att titta på standarden för alla våtutrymmen.
Våtrummen är renoverade i mitten på 90-talet. Våtrummen kan idag ha bristfälliga yt- och tätskikt på väggar och golv. Dessa har oftast passerat sin tekniska livslängd och klarar inte av ett normalt användande idag med dagliga duschar, detta har påvisats genom fuktindikeringsmätningar/kakelsläpp i vissa lägenheter.
Dolda rör samt kanske otäta rörgenomföringar och infästningar förekommer i både väggar och golv.
I de renoverade våtrummen är nyare plastbrunnar installerade, men kanske inte alltid. De bytta golvbrunnarna klarar inte alltid heller av dagens krav på tätskikt.
I flera renoverade badrum kanske inte heller golvbrunnar i golv är bytta. Detta kan även gälla WC-utrymmen som är kaklade i efterhand.
Renoveringsbehovet får ses som omfattande och närliggande i tid
Köken
Köken blir inte så påverkade vid stamprojektet, det som behövs är att viss inredning demonteras (vid behov), rörstammar byts och inredningen återställs.
De frågetecken som finns i köken idag är att det saknas ”täta" diskbänksbottnar och att många diskmaskinsanslutningar är felaktigt utförda
Avloppsledningarna
Spillvattenstammarna är av gjutjärn hela vägen upp genom våningarna. Dessa skarvas med bly/drev eller en ”g-ring” (gummiringstätning): På flera ställen konstateras synliga rostangrepp/kommande Iäckor. Reparationer har även skett på många ställen.
Relining av våra avloppsrör är inte rätt åtgärd för avloppsstammarna i våra hus då detinte åtgärdar de andra problemen som finns i badrum/kök. Däremot så kommer vissa av avloppsrören i golv i vissa av våra hus att kanske relinas. Detta kommer att visa sig under projekeringstiden
Tappvattenledningarna
Kall och varmvattenledningarna är av koppar i rörstammarna och in till lägenheterna. Livslängden på dessa närmar sig sitt slut. Rörkopplingar, ventiler och sättet på vilket rören är dragna behöver åtgärdas för att undvika kommande vattenskador.
Avstängningsventilerna för kall- och varmvatten i våra lägenheter är av en riskfylld typ som vid fel användande kan orsaka stora skador (utströmmande vatten).
På samma sätt som avloppsrören så är de nuvarande tappvatten- ledningarna idag förlagda upp genom golv i våtrum.
Relining av tappvattenledningar är möjligt, men försiktighetsprincipen bör gälla och säkerheten kring hälsoeffekter kring relining av tappvattenrör är inte helt klarlagda. Dessutom är metoden inte särskilt väl beprövad och det finns endast ett företag i Sverige som utför denna typ av arbeten.
Då det finns för många osäkerheter gällande detta är det inte aktuellt i vårt projekt. Det löser dessutom inte våra problem, vare sig med tappvattnet eller andra problemen.
Vad ska vi göra nu?
Vad vill vi uppnå?
De åtgärder som planeras vidtas ska leda till:
• uppfyller branschens regler för säker vatteninstallation och tätskikt.
• Att hälsorisker minimeras.
• Att möjligheter till energibesparingar tas till vara.
• Att risken för vattenskador i minimeras.
Att våtrummen i bostadsrättsföreningen Vidare ska arbetet genomföras så:
• Att den enskilde bostadsrättsinnehavaren så långt som möjligt kan påverka standarden i sitt våtrum, toalett och kök genom extraval mot en tilläggskostnad.
• Att minsta möjliga störningar uppstår under byggtiden.
• Att ingrepp i lägenheter begränsas i mesta möjliga mån.
Att ingrepp i övriga utrymmen i husen påverkar boende så lite som möjligt
Beslutsunderlag
För att få ett underlag för beslut om Iämpliga åtgärder, tidplan och finansiering gavs uppdraget åt HSB att kartlägga befintlig situation, redovisa olika alternativ och dess konsekvenser tekniskt. HSB hjälper oss också med den finansiella delen.
På det sättet kan vi känna oss trygga med den experthjälp vi får därifrån.
HSB har lång erfarenhet av att bistå bostadsrättsföreningar med utredningar och även av att stödja föreningarna i genomförande av relining alternativt stambyten.
Byggpartner AB kommer nu att göra inventeringar i lägenheter, besiktiga våtrum, inventera standard på avloppsstammar, på vattenledningar och hur installationerna är gjorda i olika Iägenhetstyper.
Med ledning av denna kartläggning och det underlag som arbetas fram för föreningens beslut görs bedömningar av olika alternativa lösningar för att åtgärda de problem som finns, samt dess ekonomiska konsekvenser. De ekonomiska bedömningarna bygger på erfarenheter från en lång rad liknande projekt i andra bostadsrättsföreningar.
Styrelsen Brf Lundegård