Avfallshanteringen administreras av Ringvägsgårdens Samfällighetsförening där Brf Neptun är en av 4 medlemsföreningar, de övriga är Brf Hellas, Brf Sparta och Brf Ymer.
Samfällighetsföreningen ansvarar bland annat för sophusen i anslutning till Ringvägen 18 och Ringvägen 7
Vad får jag slänga i sophusen
Matavfall (i bruna pappers påsar tillhandahållna av VAFAB) samt Restavfall.
Inkast för Matavfall
Varje sophus har ett inkast med en grön lucka. Här slänger du ditt /Matavfall
förpackat enlig VAFAB's instruktioner i bruna papperspåsar.
Vad är Matavfall?
Matavfall är precis som det låter, avfall av mat som matrester, kött- och fiskben samt skal. Men till matavfall räknas också servetter, hushållspapper och vissna blommor. Av ditt matavfall gör vi på VafabMiljö biogas och gödsel. Biogasen används till bussar, bilar och renhållningsfordon. Gödsel används som gödning på åkrar.
Det är viktigt att du sorterar matavfallet rätt och att du använder de bruna papperspåsar som ingår i ditt abonnemang. Andra påsar, t ex av majsstärkelse eller liknande, kan inte användas i biogasanläggningen. Vill du veta mer om hur vi producerar biogas, gå in under rubriken Biogas.
Plastpåsar förstör i biogasanläggningen
Vi har sett att flera butiker i vår region säljer komposterbara plastpåsar eller bioplastpåsar. Dessa påsar får du inte använda till matavfall. Bioplasten beter sig som vanlig plast i vår biogasanläggning och ställer till problem i produktionen. Använd därför alltid den bruna papperspåsen för ditt matavfall.
Så funkar nedbrytpar plast
Nedbrytbar plast/komposterbar plast kan bestå av majsstärkelse eller annat organiskt material. Nedbrytningstiden för den typen av plast är lång. Vid kompostering av avfall tar det ca 6 månader för avfallet att bli till jord. Sedan 2005 komposterar vi i VafabMiljö-regionen inte matavfallet, utan det blir till biogas och biogödsel i biogasanläggning i Västerås. I biogasanläggningen rötas avfallet i 20 dygn. Bioplastpåsarna hinner inte brytas ner på den korta tiden. Dessutom ställer det till problem i anläggningens förbehandlingssteg där avfallet bland annat krossas till mindre bitar. Använd därför alltid de bruna påsarna som ingår i ditt avfallsabonnemang till ditt matavfall.
Olika regler i olika kommuner
VafabMiljös region använder vi de bruna påsarna till matavfall. Hur matavfall hanteras i andra kommuner ser olika ut. I vissa kommuner tillåts bioplastpåsar för matavfall och i andra kommuner används vanliga plastpåsar men med en avvikande färg. De anläggningar som tar emot plastpåsar har ett förbehandlingssteg som avlägsnar plasten. Den möjligheten finns inte på biogasanläggningen i Västerås.
Men vad gör jag om påsen blir blöt och och luktar?
Använd alltid platsbehållaren som ingår i ditt avfallsabonnemang till de bruna påsarna. Har du ingen påshållare, kontakta VAFAB Miljö eller kommunen. Påshållare finns också att hämta på Återbruket. Påshållaren ventilerar den bruna påsen och hjälper till att hålla den torr. Är matavfallet mycket blött, lägg en bit äggkartong eller tidningspapper i botten på påsen. Du kan också använda dubbla påsar. Tänk på att byta påse var tredje dag , även om den inte är full.
Här kan du hämta papperspåsar till ditt matavfall
Restavfall
Restavfall är det som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, el-avfall, matavfall och förpackningar.
Grovafall
Grovavfall är avfall som inte ryms i kärlen för hushållsavfall. Detta lämnas till Återbruket och inte i sohusen.
Elavfall
Elavfall är allt som har sladd och/eller batteri. Dessa produkter kan innehålla miljöfarliga ämnen som bland annat kadmium, kvicksilver, freoner och PCB. Det är därför viktigt att du lämnar uttjänta el- eller elektroniska produkter till Återbruket. På så sätt kan det tas om hand på rätt sätt.
Tidningar och förpackningar
Tidningar och förpackningar lämnar du till en återvinningsstation. Du kan också lämna dessa till Återbruket. Tidningar och förpackningar återvinns till nya produkter
För mer information, VAFABs hemsida:
Sortera ditt avfall
Sorteringslista A-Ö