Att städaoch hålla ordning på den egna tomten och balkongen:
Det är mycket fritt hur du vill ha den på den egna tomten. Allt från en kal gräsmatta till hur mycket pynt du vill. Hur du än väljer så står du för hela arbetet och hela kostnaden själv.
Grundkrav:
Det finns några enkla grundkrav. Din tomt/balkong ska vara i ordning och inte innebära obehag för dina grannar. Gräset ska vara klippt, rabatter och buskar ska vara i hyffsat skick. Har ni staket ska det vara helt och har ni häck ska den skötas och klippas vid behov.
Studsmatta eller pool:
Om du vill ha en studsmatta eller en tillfällig mindre pool (100 liter) på din tomt så behöver du fråga dina närmsta grannar om lov först. Detta för att det påverkar dina grannar. Vill du ha en större eller en permanent pool tar du kontakt med föreningens styrelse. Styrelsen tar upp ärendet på nästa styrelsemöte.
Paviljong eller mindre byggnad:
Om du vill ställa upp ett tält eller paviljong av någon form på din tomt så behöver du tala med dina närmsta grannar först. Det är för att ett det du har på din tomt påverkar dina grannar. Vill du ställa upp ett växthus, lekstuga eller friggbod tar du kontakt med föreningens styrelse. Styrelsen tar upp ärendet på nästa styrelsemöte.
Veranda eller vindskydd:
Om du vill bygga en ny, bygga ut eller bygga om din veranda på din baksida så tar du kontakt med föreningens styrelse.
Vill du sätta upp ett större vindskydd/insynsskydd tar du i första hand kontakt med dina närmaste grannar och sedan med styrelsen. Se till att det ni kommer överens om blir skriftligt. Kostnaden och arbetet står du för. Förmodligen kan du och grannen dela på det.
Staket:
Staket är en fråga mellan dig och dina grannar. Ni river, handlar och sätter upp staket själva. Se till att det ni kommer överens om blir skriftligt. Försök att hålla ditt staket enhetligt med de staket dina grannar har.
Varför ska man ha skriftligt hela tiden?
Du bör söka skriftligt intyg av grannarna utifall att du i framtiden flyttar. Skriftligt intyg hör till lägenheten och inte till dig. Det Skriftliga intyget ska du lämna över till den som flyttar in efter dig samt till styrelsen. I de fall du behöver samtycke från styrelsen så ska det beslutet finnas skriftligt hos dig. Även det dokumentet hör till lägenheten och inte till dig.