Avfallshantering

Det är viktigt att avfallshanteringen sker på rätt sätt. Här nedan följer de regler som gäller och som sammanställts tillsammans med kommunen. Om vi inte följer reglerna kan vi drabbas av VaFabs straffavgifter som till sist hamnar på våra månadsavgifter.

Är du osäker på hur du ska sortera ditt avfall/dina sopor:

Klicka på länken => sopor.nu. Där finns Sorteringsblad på 33 olika språk.

Alla boende i BRF Välljärnet har fått en broschyr, "Sortera rätt" från VafabMiljö. Läs den noga! Där står hur du sorterar och vad du får lägga i respektive kärl. Du kan också läsa den här!!!

===============================================================================

Sopor ska sorteras enligt anslag på behållaren för matavfall, restavfall, metall, plast, pappers- och kartongförpackningar, wellförpackningar, tidningar och returpapper, färgat glas, ofärgat glas, lampor, små elapparater och batterier. Det är anslaget ovanför och på varje behållare om vad som får läggas där.

Det finns behållare för wellförpackningar och wellemballage i båda våra miljörum.  Vik ihop, skär ner eller platta till wellförpackningarna så mycket det går så får det plats mer i behållarna. Wellemballage känns igen genom att den  har  ett eller flera "vågiga" mellanskikt

Vår plan för avfallshantering ser ut så här:

  • Pappersförpackningar, för t.ex mjölk, juice, pasta, cornflakes, tvättmedel, papperskassar, mjöl och omslagspapper. Skölj ur, så luktar det mindre! Vik ihop, skär ner eller platta till förpackningarna så att de tar så liten plats som möjligt. Dessa kärl töms en gång i veckan.

  • Wellemballage. Ett kärl för wellkartong och wellemballage i vardera miljörummen. Vik ihop, skär ner eller platta till wellförpackningarna så mycket det går så får det plats mer i behållarna. Stora wellemballage som emballerat TV-apparater, möbler etc. Ska köras till Återbruket av ägaren själv.

  • Plastförpackningar inkl. frigolit. En behållare för plastförpackningar i vardera soprummen. Här kan du lägga det mesta av plast inkl. frigolit. Tänk på att packa ihop plasten så att det får plats mer i behållaren. Skölj ur med kallt vatten om det behövs. En del förpackningar har aluminium på insidan t.ex chipspåsar. Prova att knyckla ihop förpackningen, om den vecklar ut sig, lägg den i plast, om den stannar kvar som en boll, lägg den i metall. Dessa kärl töms en gång i veckan.

  • Metallförpackningar. Som tidigare. Skölj ur med kallt vatten. Tömning sker var fjärde vecka. OBS!! Burkar som innehåller miljöfarligt avfall som olja, färg eller lösningsmedel ska lämnas på Återbruket.

  • Restavfall hanteras som tidigare. Här lägger du det som blir över när du källsorterat. Kärlen töms en gång i veckan.

  • Matavfall hanteras som tidigare. Här lägger du matrester och annat matavfall i den bruna papperspåsen. Överfyll inte påsen och vik ihop den så att matavfallet inte ramlar ut. OBS!! Absolut ingen plast, varken i eller runt om den bruna papperspåsen. Kärlen töms en gång i veckan.

  • Glasförpackningar. Blanda inte färgat och ofärgat glas! Två behållare i varje miljörum. Hanteras som tidigare. Skölj ur dem med kallt vatten. Metallkapsyler läggs bland metallförpackningar. Behållarna töms varannan vecka.

  • Det finns fyra behållare för olika sorter av el-avfall. Lägg i rätt behållare! Plocka inte isär elprodukter innan du slänger dem. De kan innehålla skadliga och farliga ämnen som kadmium, kvicksilver, bly och PCB.  

  • OBS!! Burkar och flaskor som innehåller miljöfarligt avfall som olja, färg eller lösningsmedel ska lämnas på Återbruket.

Sortera ditt avfall noga! Lägg inte blandat avfall i sopsäckar utan sortera till rätt behållare. 

 

Möbler, spisar, kylskåp, mattor, madrasser, väskor, lampor, stora wellemballage m.m räknas som grovsopor och ska köras till Återbruket av ägaren.
Har ni ingen möjlighet att själva köra bort grovsoporna, anlita en budfirma. Gå om möjligt samman med annan medlem. Efterlys på medlemmarnas anslagstavla i entrén.

Kameraövervakning sker i miljörummen!
Brott mot reglerna i miljörummen kommer att bevakas och för att täcka merkostnad kommer en hanteringsavgift att tas ut på 200 kronor per gång.

Regler för soprum:

  • Stå inte i miljörumsdörren och kasta in soppåsen
  • Lägg sopor i rätt sopkärl och inget på golvet!!
  • Använd inte stora sopsäckar
  • Knyt ihop sop-påsarna!!!
  • Matavfall (organiska sopor) ska läggas i bruna papperspåsar för att återvinningsprocessen ska fungera. Ser påsen ut att läcka, trä ytterligare en papperspåse utanpå den andra. Absolut inga plastpåsar!!
  • Skölj glas- och konservburkar innan de läggs i sina respektive sopkärl. Detta för att förhindra dålig lukt.

Använd sunt förnuft vid sophanteringen.

Nya kärl i miljörummen
  • Behållare för pappersförpackning
    Behållare för pappersförpackning
  • Behållare för plastförpackningar
    Behållare för plastförpackningar
  • Behållare för wellpapp
    Behållare för wellpapp
  • Behållare för elavfall.jpg
    Behållare för elavfall.jpg