NYHET! Fr.o.m. 2010 går föreningen tillbaka till Dalarnas Försäkringsbolag (från Trygg-Hansa) och kollektivansluter samtidigt alla medlemmar till bostadsrättstillägget. Du som medlem behöver alltså inte längre betala för ditt bostadsrättstillägg. Försäkringsreglerna är dock snåriga. Har du din hemförsäkring hos Dalarnas kan du definitivt säga upp bostadsrättstillägget. Har du den i något annat bolag kan det ändå - i vissa situationer - vara idé att behålla det. Hör med ditt försäkringsbolag.
Hemförsäkring är väl något som i princip alla ser som en självklarhet. Det finns ju såklart lika många varianter av hemförsäkringen som det finns försäkringsbolag, men rent allmänt kan man säga att en hemförsäkringen täcker det du har i hemmet som är löst, d.v.s. saker som möbler, TV och kläder. Däremot erbjuder den ofta inte lika bra (eller alls någon) försäkring mot skador på fasta saker såsom kök och våtrumsutrymmen. För att försäkra sådant behöver man teckna ett extra tillägg till sin hemförsäkran, kallat "bostadsrättstillägg". Ofta ger detta tillägg extra skydd även vid vattenskador och dyl. Att teckna ett bostadsrättstillägg bör vara lika självklart som att teckna en hemförsäkran för oss som bor i bostadsrätt.
Det bör påpekas att det vid en eventuell skada kan förenkla skaderegleringen om du tecknar din hemförsäkring med bostadsrättstillägg i samma försäkringsbolag som föreningens fastighetsförsäkring - dvs. Dalarnas Länsförsäkringar.
En hemförsäkring är en försäkring för privatpersoner och omfattar i regel brand-, vatten-, inbrotts-, rese-, ansvars- och rättskyddsförsäkring.
För den som saknar en hemförsäkring kan en brand, en översvämning eller ett inbrott bli en ekonomisk katastrof. Den drabbade får ingen ersättning för förlorat lösöre och får förlita sig på de sociala myndigheterna om bostaden inte går att använda. Dessutom tvingas man själv stå för eventuella skadeståndskostnader.
Bor du i en bostadsrätt är det viktigt att ha ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Äger du en bostadsrätt har du själv ansvaret för det inre underhållet av lägenheten och för att bekosta reparationer av till exempel väggar, golv och badrum vid eventuella skador.
Allt inom lägenhetens väggar är bostadsrättsinnehavarens ansvar.
Obs! bostadsrättstillägget ingår oftast inte om du har en kollektiv hemförsäkring via ditt fackförbund. Ta reda på om du kan komplettera med detta tillägg med det försäkringsbolag som har den kollektiva hemförsäkringen.
Viss egendom är dock av sådan karaktär att den undantas från hemförsäkringen. Det kan handla om otursskador för personlig lösegendom, för dyrare ägodelar, privat-olycksfallsförsäkring eller reseförsäkring.
Uppstår en akut skada i en lägenhet ska den genast anmälas till föreningen genom att man kontaktar fastighetsskötaren så att skadan omgående kan åtgärdas. I efterhand gör försäkringsbolaget eller bolagen en ansvarsutredning.
Gäller anmälan en ej akut skada är det viktigt att både du som bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsföreningen anmäler skadan till sina respektive försäkringsbolag. Då kan en utredning komma igång så snabbt som möjligt.
Om inte fastighetsförsäkringen ersätter skadan och den faller under det ansvar du har enligt föreningens stadgar, är det du som måste bekosta att åtgärda skadan. Vid ett sådant skadetillfälle träder din hemförsäkring med bostadsrättstillägg in. Du kan få hjälp med att ta reda på om du är ersättningsskyldig och om försäkringen lämnar ersättning för den del av skadan som försäkringen omfattar minus eventuella åldersavdrag och för självrisken.
Underhållsansvaret regleras av Bostadsrättslagen samt av bostadsrättsföreningens stadgar (särskilt i paragraf 36).