När du köper en bostadsrätt i vårt område innebär detta alltså att du blir medlem och delägare i den ekonomiska föreningen Brf Bergsmannen. Du köper alltså en andel - en aktie - i föreningen vilket gör dig till en delägare av föreningens tillgångar men även till föreningens skulder och utgifter. Din "aktie" har ett nominellt värde, ett andelstal, som anger hur många procent av föreningens tillgångar och skulder som du äger.
Till denna andel hör en nyttjanderätt till en lägenhet. Man skulle kunna jämföra det med aktie i en golfklubb där du betalar dels en insats vid inträdet och dels en årlig avgift. För detta får du en spelrätt på banan.
Eftersom du med din andel är ansvarig för tillgångar och skulder är det viktigt att du noga undersöker föreningens ekonomi genom att granska årsredovisningen! Är ekonomin dålig kan det bli så olyckligt att du vid en flytt t.o.m. måste skänka tillbaka lägenheten till föreningen.
Lyckligtvis så har just vår förening en god ekonomi med en oförändrad avgiftsnivå sedan 1994 (med undantag för en 2%-ig sänkning år 2000) - men detta innebär inte att du bör eller ska undvika att kolla in årsredovisningen! Det är köparens ansvar att själv ta reda på fakta.
Som i alla föreningar drivs och styrs den av sina medlemmar. Underhåll och investeringar bestämmer föreningen själv över. Det finns inga slumvärdar bland bostadsrättsföreningar! Det är ju de boende själva som avgör hur de vill att sina hus och grönområden ska se ut.
Den dagliga driften och underhållet sköts av styrelsen, men det är föreningsstämman som väljer styrelsen! Uttrycket att du har den regering du förtjänar stämmer alltså in även inom bostadsrättsrörelsen.
Väljer du att köpa en bostadsrätt i brf Bergsmannen händer följande:
- du blir medlem i Brf Bergsmannen och därigenom även i...
- HSB Dalarna
- du har rätt att bo i bostadsrätten
- du äger en andel av Brf Bergsmannens tillgångar
- du får bygga om i bostadsrätten (med några få undantag)
- du får belåna den precis som vilken fastighet som helst
- du väljer, tillsammans med de andra i föreningen, styrelse till bostadsrättsföreningen och är med i övriga beslut på årsstämman.
Men det innebär också att:
- du ansvarar för att hålla lägenheten i gott skick
- du ansvarar för en andel av brf Bergsmannens skulder
- du betalar en avgift till bostadsrättsföreningen för att sköta om fastigheterna och de gemensamma nyttigheterna.
Eftersom du s.a.s. blir din egen hyresvärd innebär det också att du som bostadsrättshavare inte på samma sätt som i en hyresrätt kan ringa och klaga hos värden...
Boendeformen "bostadsrätt" skapades bl.a. för att ge de boende självbestämmanderätt över hur de vill att lägenheten skall skötas. Underhållsansvaret har alltså överlåtits till den boende. Tycker du att dina orginaltaper från 1970 duger bra så är det ingen som tvingar dig att tapetsera om. Å andra sidan kanske du vill ha nya tapeter varje år, och då är det ingen som kan vägra dig det. Förutom ytlagret (målning och tapetsering) kräver de flesta åtgärder att man anmäler det till styrelsen, men det är mycket lite som man inte kan göra.
Eftersom det är du som är ansvarig för det materiella i din lägenhet är det mycket viktigt att du tecknar en hemförsäkring. Det är sedan viktigt att känna till att denna hemförsäkring >inte> täcker vattenskador m.m.
Du bör/måste därför ha en särskild bostadsrättsförsäkring!
Precis som när du är spekulant på ett hus har du som köpare en långtgående undersökningsplikt! Det är därför viktigt att noggrannt kontrollera lägenhetens skick innan köpet avslutas! Det stora problemet i såväl lägenhet som i småhus är fukt- och vattenskador. Den s.k. "Timelleffekten" finns inte bara i småhus utan är i allra högsta grad en realitet även i flerfamiljshus! Särskilt allvarligt blir det när det gäller badrummets fuktspärr samt egenmonterade apparater som t.ex. badkar och diskmaskiner. Säkerställ därför alltid att apparater kopplade till vattenledningarna är fackmannamässigt inkopplade och att fuktspärren inte är bruten!
När ni bestämt er att köpa en andel i en bostadsrätt i brf Bergsmannen måste såväl köpare som säljare kontakta HSB Dalarna, som föreningen har anlitat för att sköta de praktiska detaljerna rörande överlåtelser.
Alla bostadsrättsinnehavare måste alltså vara medlem i sin bostadsrättsförening. Det betyder att en eventuell köpare måste ansöka om medlemskap. Man bör därför komma i håg att det är fullt möjligt för föreningen (genom sin styrelse) att vägra medlemskap för din köpare om den har legitima skäl för det.
Styrelsen har tre veckor på sig att meddela om köparen accepteras eller ej. Vanligt är att man trots denna väntetid skriver ett köpeavtal. I det köpeavtalet bör/måste man där villkora avtalet så att det upphävs om köparen inte godkänns.
Detta innebär att inflyttning ej får ske förrän ni s.a.s. har svart på vitt att ni är medlemmar i föreningen.