Olycksfall
Små barn och pensionärer drabbas av flest personskador i bostaden, eftersom de ofta är hemma allra mest i genomsnitt.
De allra flesta skadorna hemma beror på fall. Små barn ramlar till exempel av stolen eller ner från sängen och slår i huvudet. Vuxna i alla åldrar faller när de snavar på mattor, halkar eller trampar snett. När man slår i får man ofta öppna sår, men det kan också handla om bulor, stukningar eller benbrott.
Vanligt är också olyckor i samband med att man balanserar på en stol, pall eller stege för att byta glödlampa, ordnar med gardiner eller tvättar fönster.
Vi behöver alla ta en titt på vår omgivning, finns det risk för att jag själv eller någon i min närhet kan skada sig? Ta den där extra minuten och olycksfallssäkra din omgivning, den minuten får du igen när olyckan kunde undvikas! |
Tips för att förebygga olycksfall i hemmet
- Lösa mattor ligger bakom många skador. Det är lätt att halka, snubbla eller fastna – särskilt när man har bråttom. Genom att ta bort dem blir ditt hem en säkrare plats, alternativt ha ett halskydd under.
- Försök att hålla golvytorna fria från prylar och kläder. Dammsugaren är till exempel lätt att snava över om den står framme.
- Ha saker som behövs ofta nära till hands. Köksskåp och garderober organiseras med fördel så att det som används ofta finns längst fram och i bra höjd. En stadig trappstege med båge är bra att ha när saker som ligger högre upp ska tas ner. Be någon om hjälp om det känns osäkert att klättra!
- Det är lätt att halka på våta golv. Halkskydd till badrum finns numera i alla möjliga trendiga och trevliga färger och former. Ett handtag gör det lättare att komma upp ur badet och kan vara en extra säkerhet i duschen. Ha tvål, schampo och handduk inom räckhåll.
- Lämna inte brinnande ljus och öppen eld utan uppsikt.
- Om du har små barn, installera spisskydd och se till att de inte kan nå vattenkokaren eller sladden.
- Att få elström genom kroppen kan ge allvarliga inre skador. Koppla aldrig el på egen hand om det krävs yrkesbehörighet för installationen.
Vattenskador
Se till att golvbrunn regelbundet är rensad och håll ett öga på rörfogar, skarvar i hörn mellan vägg och golv och fästen för blandare i dusch, bad och handfat
Diskbänkinsats, tätade stosar på vattenledningar och vitvaruunderlägg ger dig ett omfattande skydd.
Stöld och inbrott
Vi hjälps åt att se till att inte lämna portarna öppna. Se även till att inget stöldbegärligt förvaras i förråden.
Informationssäkerhet
Idag är samhället fyllt av tekniska lösningar som kan underlätta din vardag. Men klickar du på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk eller bifogad fil.
Ett sätt att skydda sig är att förstå de vanligaste tekniska funktionerna vi kan stöta på i vår vardag. Då minskar risken att drabbas av nätfiske och skadlig kod som kan leda till att värdefull information går förlorad.
Mer information finns på MSB's hemsida under Informationssäkehet
Checklista för säker användning av e-legitimation
- Lämna aldrig ut din e-legitimation eller koder från bankdosan till någon annan som oväntat kontaktar dig
- Låt aldrig någon annan logga in med din e-legitimation åt dig.
- Be att få ringa upp eller lägg på luren om du blir osäker på någon som kontaktar dig. Detta gäller även om personen säger sig vara en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet.
- Logga aldrig in med din e-legitimation på uppmaning av någon annan.
- Läs alltid vad du signerar i applikationen eller på nätet innan du skriver under. Är du osäker kan du välja att avbryta.
- Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den kan uppge personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
Trafiksäkerhet
Vid våra hus finns både bilväg, parkering och cykelväg. Tänk på din och andras säkerhet.
När du kör bil och parkerar, tänk på hastigheten och var uppmärksam så du hinner stanna i tid om någon/något oväntat dyker upp på vägbanan.
När du cyklar, använd hjälm.
Använd reflex så syns du i mörkret. De flesta olyckor med fotgängare och cyklister sker i mörker, ofta i upplysta stadsområden. Många tror att gatubelysningen gör att man syns, men det gör man alltså inte tillräckligt väl.
Brandsäkerhet och brandskydd
I varje bostad ska det finnas brandskydd, för din och dina grannars säkerhet.
Detta ska finnas:
- Brandvarnare
- Pulversläckare
- Brandfilt (gärna 180 x 120 centimeter stor)
Läs mer under brandskäkerhet och brandskydd
Elsäkerhet
Se till att kontrollera din elanläggning och dina elprodukter regelbundet. Om du hittar fel och brister ska du genast se till att de blir åtgärdade. Det kan till exempel handla om missfärgningar eller sprickor på kablar och ledningar, trasiga stickkontakter eller löst sittande vägguttag och strömbrytare. Vid byte av en detalj måste den gamla ersättas med en ny av samma sort. Arbetet ska i de flesta fall utföras av ett registrerat elinstallationsföretag.
Läs mer under El & Elsäkerhet.
Tips:
- Ta för vana att vara hemma när till exempel tvätt- eller diskmaskinen är igång, så ökar chansen för att upptäcka bränder eller läckage i tid.
- Rengör torktumlarens filter regelbundet.
- Köp enbart produkter som är CE-märkta.
- Köper du en begagnad elektrisk produkt på auktion eller loppis bör de granskas av en fackman innan du använder dem.
- Dra ur laddare och adaptrar när de inte används. Dra alltid i kontakten, inte i sladden, när du tar den ur ett vägguttag.
- Undvik "fågelbon" där sladdar rullar ihop sig till ett näste. Härvor av sladdar kan skapa livsfarliga situationer om de kommer i kläm och skadas under möbler.
- Undvik att använda många grenkontakter i en följd då det kan ge överbelastning.
- Kontrollera att alla uttag i kök, dusch- och badrum samt källare är jordade. Det gäller även uttag utomhus.
- Kontrollera dina proppar eller automatsäkringar. Blir någon av dem ofta varm bör du minska antalet produkter som är kopplade till proppen eller säkringen. Anlita ett registrerat elinstallationsföretag för kontroll.
- Använd rätt sorts lampa i armaturer. Lampor ska alltid ha en ljuskälla i sig så att det inte går att stoppa fingrarna i den strömförande sockeln.