Brandsäkerhet & brandskydd

Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) har vi som bostadsrättsförening (fastighetsägare) skyldighet att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Information är en del av detta arbete.

I varje bostad ska det finnas brandskydd, för din och dina grannars säkerhet. Det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje lägenhet. Det är bra om du själv också skaffar en 6 kilos pulversläckare och en brandfilt, gärna 180 x 120 centimeter stor.

I flerbostadshus ska varje lägenhet utgöra en egen brandcell. Det betyder att om det brinner hos din granne ska branden normalt inte kunna sprida sig till din lägenhet inom 60 minuter. Det ger räddningstjänsten tid att göra en insats.

Vem är ansvarig för brandskyddet i en bostadsrättsförening?

Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) har fastighetsägaren och bostadsrättsägare tillsammans skyldighet att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand i fastigheten. Som boende ansvarar du för brandskyddet i din lägenhet.

Som ett led i detta ansvar har bostadsrättsföreningen Gippens styrelse beslutat att genomföra ett systematiskt brandskyddsarbete. Det innebär bl.a. att 4 ggr/år besiktiga fastigheterna avseende brandskydd och följa upp eventuella tillbud. Vi kontrollerar bl.a. trapphus, källare, utrymningsvägar med tillhörande rök- och brandgasventilation.

 

Brandvarnare för att upptäcka brand tidigt

Brf Gippen tillhandahåller en brandvarnare för varje lägenhet. Vill man ha ytterligare brandvarnare så får man skaffa detta själv.

2020 tillhandahöll föreningen en brandvarnare till respektive lägenhet av märket KIDDE modell 10Y29.

Det är en optisk brandvarnare som har en livslängd på 10 år, vilket också gäller för batteriets livslängd. Den behöver alltså inte byta batteri men du som bostadsrättsinnehavare behöver ändå kontinuerligt funktionstesta brandvarnaren.

Placering av brandvarnare

En brandvarnare täcker in cirka 60 kvm. Dessutom bör avståndet mellan två brandvarnare inte vara större än 12 meter.

Den skall sitta i taket eftersom röken stiger uppåt. Sätt den inte högt upp på en vägg utan i taket minst 50 cm från vägg, balk eller liknande. Det beror på att en brand invid vägg rör sig utåt rummet och upptäckten kan därmed försenas om den sitter på väggen.

Placera aldrig brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar eller i köket eller badrummet eftersom en sådan placering kan leda till irriterande falsklarm.

Testning av brandvarnare

  • Testa brandvarnare en gång i månaden.
  • Testa brandvarnare genom att trycka på provknappen.

 

Kontroll och skötsel av brandvarnare

  • Testa brandvarnaren, genom att trycka på testknappen, minst en gång i månaden samt efter längre bortavaro
  • Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren
  • Gör rent brandvarnarna en gång per år eller om de larmar utan anledning.
  • Rengör brandvarnarna genom att dammsuga med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa.
  • En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning.
  • Om rengöring inte hjälper ska du byta ut brandvarnaren.
  • Byt batteri i brandvarnarna när de varnar för dåligt batteri eller inte fungerar.
  • Om du har brandvarnare med inbyggt batteri kan du inte byta batteriet, utan behöver byta hela brandvarnaren.

 

Brandsläckare för att begränsa skadan

Alla bränder är små i början. Tidig upptäckt och rätt åtgärd gör att ett tillbud stannar vid att just vara ett tillbud och inte en fullt utvecklad brand. Med tillgång till brandsläckare hemma minskas konsekvenserna av en brand. Räddningstjänsten rekommenderar en 6 kilos pulversläckare. Brandsläckare kan köpas av försäkringsbolag, brandredskapsfirmor eller i bygghandeln.

Placera din brandsläckare väl synligt och lättillgängligt, helst i hallen nära ytterdörren. Var noga med att kontrollera med jämna mellanrum så att släckaren fungerar. Kontrollera att:

  • tryckmätaren står på grön
  • slangen är hel
  • den är plomberad
  • vänd på släckaren ett par gången upp och ned
  • släckaren inte är skadad i övrigt

 Du kan bara använda en brandsläckare en gång. Sedan måste den lämnas in för översyn och påfyllning.

Hur gammal kan en handbrandsläckare bli?

En handbrandsläckare kan bli 15-20 år gammal och fortfarande fungera om den placeras torrt. Tryckladdad släckare har en mätare som visar trycket. Står visaren på grönt ska den vara okej. Knacka försiktigt på mätarglaset för att se att visarna inte har fastnat. Så fort man har använt släckaren ska den laddas om. Pulversläckare kan man lägga mot örat och vända på den så hör man om pulvret ”rinner” i den. Då är den okej. I hemmet rekommenderar konsumentverket att handbrandsläckaren kontrolleras var femte år. 

 

Brandfilt

Som komplement till brandsläckare kan man ha en brandfilt. Med filten kan man kväva eller dämpa en brand på spisen eller i kläder och möbler. Filtens påse bör vara hängande på en vägg eller på insidan av städskåpsdörren eller liknande.

 

Spisvakt

En spisvakt är en apparat som monteras vid spisen. Den kan både vara kopplad till en timer brandvarnare eller både och. Om man glömmer spisen igång eller något börjat brinna stängs strömmen av till spisen. Detta kan förhindra en brand på en glömd spis vilket är en mycket vanlig brandorsak.

 

Elsäkerhet

Brand, som orsakas av elfel eller startar i någon elektrisk utrustning i bostaden, är ganska vanligt. Dessutom kan elektriska installationer eller apparater orsaka skada om dessa exempelvis blivit strömförande. Tips och råd om hur man kan minska riskerna med den elektriska utrustningen finns att läsa på Elsäkerhetsverkets hemsida. Där finns även checklistor för elsäkerhet i hemmet.

 

Stoppa branden och blockera inte trapphuset

Ställ alltid in dina saker inne i lägenheten eller i förrådet. Trapphuset ska vara fritt från till exempel tidningar, kartonger och barnvagnar. Startar en brand så sprider den sig snabbt och bildar giftig rök. Låsta dörrar till källare och vind minskar också̊ risken för anlagda bränder.

Trapphuset ska också vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut om det brinner i din lägenhet. Ambulans och räddningstjänst behöver också̊ lätt komma fram för att hjälpa vid sjukdom eller brand.

 

Så här skyddar du dig från brand:
  • Skydda dig mot brand hemma
    Skydda dig mot brand hemma
  • Skydda dig mot brand
    Skydda dig mot brand
  • Rädda - Varna - Larma - Släck
    Rädda - Varna - Larma - Släck
  • Stäng dörren - röken dödar
    Stäng dörren - röken dödar