Rumstemperaturen regleras med termostatventiler som är placerade på radiatorerna. Det är viktigt att termostaten inte täcks för, eftersom känselkroppen som ska känna av rumstemperaturen då inte kan läsa av rätt temperatur.
Ha inte för varmt i lägenheten. Sänker man värmen mår man bättre och dessutom sparar man energi.
Badrummen är utrustade med golvvärme.
Temperaturen i bostaden ska vara högre än 20 grader enligt Hälsomyndighetens allmänna råd. Vid mätning av temperaturen så ska man mäta i mitten av ett rum på en meters höjd.
Ventilationssystemets funktion är i princip att en frånluftsfläkt på vinden suger ut luften från badrum, wc, kök och förråd. Ny ersättningsluft tas in i lägenheten via tilluftdon. Innan luften når rummet förvärms den bakom radiatorerna.
Frånluftsflödet i köket kan vid matlagning forceras genom att "timern" på spiskåpan vrids upp till önskat tidsintervall. Fettfiltret i spiskåpan måste rengöras med jämna mellanrum för att luftflödet ej skall försämras.
Ventilationssystemet är utrustat med utetemperaturreglering. Detta innebär att vid låga utetemperaturer minskar luftomsättningen något och därmed risken för kalldrag vid tilluftdonen under fönstren. Eftersom luftflödet även reduceras i spiskåpan kan en något minskad utsugningsförmåga eventuellt märkas vid matlagning i samband med mycket låga utetemperaturer.
Ändra inte inställningen av frånluftsventilerna för då kan hela ventilationssystemets funktion rubbas. Ett ventilationssystem i obalans kan medföra ökade uppvärmningskostnader och i värsta fall skapa fukt och mögelskador i våtutrymmen.
Tilluftdonen, placerade bakom radiatorerna, är utrustade med ett filter av typ EU7. Filtret tillhandahålls av föreningen och instruktioner för hur filtret byts framgår av den bifogade broschyren (se dokument nedan).
Filterbyte sker vart 3:e år (2017, 2020 osv).
Filtret fångar upp medelstora och grövre partiklar som exempelvis pollen. Filtret bör rengöras genom dammsugning med jämna intervaller.
Enligt Lagen om kontroll av ventilationssystem, så ska föreningen utföra OVK. Denna ska utföras vart 6:e år i vår förening (2014, 2020 osv). Då kontrollerar man att det är korrekta luftflöden i kök och badrum i samtliga lägenheter.
Öppna inte köksfönstret! Gör du det sprids matoset i hela lägenheten. Luften som kommer in genom fönstret gör att det bildas ett övertryck i köket. I och med det drivs luft och matos ut i resten av lägenheten. Inte ens spisfläkten kan suga upp matoset om fönstret är öppet i köket därför att luftcirkulationen runt fläkten störs. Öppna fönstret i angränsande rum istället och ha dörren till köket stängd. Gör du så blir det undertryck i köket i förhållande till resten av lägenheten. Det betyder att luften från det öppna fönstret i det angränsande rummet kommer att sugas ut i köket och det hindrar matos från att tränga ut från köket.
Ventilationsspringan som finns i dörren räcker för att den friska luften ska kunna komma in i köket.
Om du skulle råka ut för ett vattenläckage ska du omgående stänga av vattnet (Se Avstängning vid läckage). Avstängningsventiler finns på respektive vattenledning eller gemensamt bakom en lucka i ett schakt. Ta reda på var ventilerna är placerade så att du snabbt kan stänga av vattnet om olyckan är framme.